Danske vuggestuer er et hit

Dansk Skoleforening bygger fire nye vuggestuer med 75 procents støtte fra den tyske stat. Den første er næsten færdig, og de 60 pladser er revet væk.

Håndværkerne er ved at lægge sidste hånd på indretningen af den nybyggede vuggestue på den gamle Husumvej i Flensborg, skriver Kristeligt Dagblad. Til august åbner den nye institution, som er en af de fire nye vuggestuer, som Dansk Skoleforening i øjeblikket er ved at opføre i Sydslesvig.

Overalt i Tyskland er der i disse år et byggeboom af vuggestuer.

Andelen af tyske børn, der bliver passet i vuggestue eller dagpleje er fordoblet de seneste seks år. Hvor hver ottende barn i det tidligere Vesttyskland blev afleveret i vuggestue eller dagpleje i 2007, så er det i dag hver tredje tyske barn under tre år, der afleveres i en pasningsordning ifølge tysk statistik.

Inspirerer

Væksten skyldes, at den tyske stat siden 2006 har satset på at udvide antallet af vuggestuer, og at Tyskland sidste år indførte en egentlig pasningsgaranti for børn over et år.

Netop de danske vuggestuer og børnehaver inspirerer i disse år lande som Holland og Tyskland, der har tradition for mange hjemmegående husmødre.

Det fortæller professor Jon Kvist fra Roskilde Universitet, der forsker i europæisk velfærd.

- I dag er der i lande som Holland og Tyskland, der tidligere har været kritiske over for institutionalisering af børn og har vægtet værdier som moderskab og omsorg i familien, en mere positiv stemning over for børnehaver og vuggestuer. Udviklingen er drevet af et ønske om at få flere kvinder ud på arbejdsmarkedet. Især siden 2000?erne har den politiske elite i Europa fået øjnene op for fordelene ved institutionslivet, siger Jon Kvist til Kristeligt Dagblad.

55 daginstitutioner

Skoleforeningen driver 55 daginstitutioner og 46 skoler, der ligger fordelt over hele Sydslesvig.

- Vores daginstitutioner og skoler udgør en vigtig søjle i det danske liv i Sydslesvig, skriver foreningen på sin hjemmeside. De er privat drevne institutioner og løser den samme opgave for det danske mindretal og de med mindretallet samarbejdende frisere, som de offentlige institutioner gør for flertallet.

- Dansk Skoleforening for Sydslesvig e.V. er dog mere end danske daginstitutioner og skoler. Vi står for en lang række andre pædagogiske institutioner og spændende projekter i Sydslesvig.