Farvel til konsul Kim - bindeleddet til danskere syd for grænsen

Foto: Det Kgl. danske Generalkonsulat i Flensborg.
Udgivet
Artiklen er mere end 30 dage gammel

Først i det nye år er det slut for Kim Andersen, generalkonsul i Flensborg. Han går på pension efter syv spændende år på posten. Dronningebesøget i 2019 var et af højdepunkterne.

Så må du komme hjem på konsulatets regning, hed det sig i gamle dage, hvis man strandede i Honolulu, Hongkong eller Rio uden pas eller penge. Nu er der aldrig nogen, der er kommet hjem på konsulatets regning, man har fået hjælp til pas, visum et al., men har altid selv måttet betale.

Og fra Flensborg kan man jo tage bussen hjem, og man har kun ved særlige lejligheder brug for et pas. Til gengæld har det danske generalkonsulat i Flensborg mange andre, vigtige opgaver. Konsulatet er den danske stats direkte kontakt med det danske mindretal syd for grænsen.

Kim Andersen med dronningen, konen og alene. Foto: Det Kgl. danske Generalkonsulat i Flensborg.

Til marts forlader den nuværende generalkonsul jobbet for at gå på pension efter næsten 7 år på posten.

- Det har været en spændende tid, og det har været afvekslende, og så ligger det jo lige på grænsen med både det danske og det tyske, fortæller Kim Andersen.

Før han blev konsul i grænselandet, var Kim Andersen medlem af Folketinget og har alle årene været stærkt interesseret i Sydslesvig.

- Ja, det må jeg i al beskedenhed sige, at jeg har. Jeg har været medlem af Folketingets Sydslesvigs-udvalg og formand for det i flere omgangen, fortæller han.

I 2019 aflagde dronning Margrethe for anden gang i sin regenttid officielt besøg i Sydslesvig. Det skete forud for 100-året for Sønderjyllands genforening med Danmark. Danmarks generalkonsul i Flensborg, Kim Andersen, holder en paraply over dronning Margrethe under modtagelsen på havnen i Flensborg den 3. september 2019. Foto: Carsten Rehder, Ritzau/Scanpix

Af store oplevelser kommer som det første dronning Margrethes besøg hos det danske mindretal i 2019.

 - Det var en stor oplevelse og en stor arbejdsopgave. Der var 26 besøgspunkter og 130 pressefolk fra hele verden. Og det var godt, at vi lagde det i 2019, for året efter kom coronaen, og alt blev udskudt, siger den afgående konsul.

Det laver konsulatet

Kongelig Dansk Generalkonsulat i Flensborg er en af de danske repræsentationer i Tyskland. Generalkonsulatet har som hovedopgave at følge udviklingen inden for det danske mindretal i Sydslesvig samt forholdet mellem mindretallet og flertalsbefolkningen som helhed. Det sker bl.a. ved møder inden for mindretallets organisationer og kontakt til den slesvig-holstenske landsregering. Hertil kommer udstedelse af pas, opholdstilladelser m.v. Generalkonsulen fungerer som den danske stats repræsentant over for det danske mindretal. Mens alle repræsentationschefer har haft personlig titel af generalkonsul, fik konsulatet ved kongelig resolution med virkning fra den 1. januar 1987 status som generalkonsulat.

Kilde: Udenrigsministeriet.

Og hele den stort anlagte fejring af 100-års dagen for genforeningen blev jo udskudt et år af samme årsag, alt blev lukket ned, og måske derfor står besøget så stærkt i erindringen hos mange.

- Det lykkedes rigtigt godt, og vi fik massiv omtale  både i Tyskland og i Danmark, siger generalkonsulen i bakspejlet.

Det siger Sydslesvigsk Forening

  • Det er meget vigtigt for os, at regeringen i Danmark er repræsenteret i området. Generalkonsulatet udfører klassiske konsulatopgaver som pas og attester, men den vigtigste opgave er politisk, siger Jens A. Christiansen, generalsekretær for SSF.

  • Det vigtigste er, at konsulen følger med i det daglige arbejde og vedligeholder de tætte bånd mellem mindretallet og den danske regering.

  • Konsulen skal også være med til at holde kontakt til tyske politikere lokalt og i landdagen i Kiel og være med til at pleje den store interesse, som tyske politikere har for et samarbejde med Danmark. Slesvig-Holsten kigger ikke mod syd (mod resten af Tyskland, red.), men mod nord og nordøst, mod Danmark og Østersøsamarbejdet, fortæller Jens A. Christiansen.

Coronaepidemien og grænselukningen, der fulgte med, gav generalkonsulatet meget ekstra arbejde.

En anden ting, der står den snart forhenværende generalkonsuls hjerte nær, er lempelsen af adgangen til dansk statsborgerskab - samtidig med deres tyske - for dansksindede sydslesvigere i 2018. Det var en længere proces, der strakte sig over flere år, men det lykkedes. Læs mere her.

- At se de mennesker, der har fået deres ønske om dansk statsborgerskab opfyldt, gå herfra og se deres øjne, deres lettelse og glæde, det gjorde et stort indtryk, fortæller Kim Andersen.

Forventningsfulde danskere og tyskere tager imod dronning Margrethe på Flensborg Havn under det fire dage lange besøg i 2019 hos mindretallet i Sydslesvig. Foto: Keld Navntoft, Kgl. Dansk Generalkonsulat i Flensborg

Generalkonsulatet i Flensborg har også et historisk vingesus at flagre med. Konsulatet er et af de ældste af slagsen, og det blev oprettet i 1920, året for genforeningen. I 1922 flyttede de til den nuværende adresse på Nordergraben 19 i Flensborg.

Med sine syv år på posten er Kim Andersen en lidt mere end gennemsnitligt holdbar generalkonsul. I 1932 var Paul B. Ryder konsul i mindre end et år, og den længst siddende er Henrik Becker-Christensen, der sad i konsulstolen i 19 år - fra 1998 til 2017.

H.M. Dronningen besøger Geomar Helmholtz-Zentrum für Ozeanforschung i Kiel i 2019 Foto: Keld Navntoft, Kgl. Dansk Generalkonsulat i Flensborg

- Det er jo en historisk institution og et symbol på, at to folk fra at være fjender er blevet venner, og det er et mønstereksempel internationalt.

Generalkonsulen vil nu nyde sit otium. Han og fruen har rejseplaner og vil også bruge mere tid med børn og børnebørn.

1. marts overtager Annette Lind, folketingsmedlem for Socialdemokratiet, posten, og det er første gang, en kvinde er i spidsen for den ærværdige institution.

Ungt par kan være starten på øens generationsskifte

Udgivet

Mange unge rejser til Asien, Afrika eller Amerika i deres sabbatår, men ikke kæresteparret Ida og Anton. De har valgt at tilbringe en del af deres sabbatår på Endelave.

Inde i køkkenet på Kroen Endelave bliver der lavet burgere, pommes friter og stjerneskud en masse.

I receptionen ringer klokken. Der bliver spurgt om et bord til to.

- Vi kan godt lige klemme to mere ind, siger 21-årige Ida Elmgreen Bach Sørensen, der er daglig leder af Kroen Endelave.

Men så er der hellere ikke plads til flere, for det vælter ind med spisende sommergæster.

- Vi arbejder omkring 13 timer om dagen, fortæller Ida Elmgreen Bach Sørensen.

21-årige Ida Elmgreen Bach Sørensen står for den daglige drift på Endelave Kro sammen med sin kæreste.

Den unge kvinde står for den daglige ledelse af kroen sammen med sin kæreste, 22-årige Anton Willum Kousgaard. De har taget rejsen fra henholdsvis København og Odder for at bo på øen og drive kroen.

- Jeg startede i marts, og så kom Anton i april. Planen er, at vi skal være her året ud eller måske til starten af næste år, siger Ida Elmgreen Bach Sørensen.

To om samme opgave

Et tidligere job på røgeriet på Tunø har gjort, at de to unge mennesker er blevet tilbudt at stå for den daglige drift af kroen. En opgave de deler.

- Det er hyggeligt at arbejde med sin kæreste, siger Anton Willum Kousgaard.

- Det er dejligt at arbejde med ham, siger Ida Elmgreen Bach Sørensen.

Men som alle andre par kan de godt blive uenige.

- Når vi har travlt, kan vi godt komme op at toppes, men det bliver altid løst inden sengetid, Anton Willum Kousgaard.

Anton Willum Kousgaard er fra Odder, men lige nu bor han på Endelave.

En kæmpe villavej

Som på mange andre øer vælter det ind med gæster på Endelave om sommeren, men ikke i de kolde måneder.

- Det er skørt. Det er som to forskellige steder, alt efter hvornår man er her, siger Anton Willum Kousgaard.

Endelave

Endelave er 13,2 km² stor.

Øen er en del af Horsens Kommune.

Der bor 151 personer på øen.

Gennemsnitsalderen på øen er 65,3 år.

Øen er kendt for sine vilde kaniner.

Færgen sejler mellem Endelave og Snaptun Færgehavn, og sejladsen tager omkring en time.

Kilde: Endelave og Danmarks Statistik

Til daglig bor der 151 mennesker på øen, og selvom det er få, er der altid en hjælpende hånd at finde.

En dag manglede kroen estragon for at kunne køre aftenserveringen, så Ida Elmgreen Bach Sørensen tog hen til campingpladsen for at høre, om de havde noget liggende. I stedet for estragon gav de gav hende et privatnummer på Tove, som havde krydderuter i haven, og så var det fikset.

- Det er ligesom at bo på en kæmpe villavej. Alle kender alle og er klar til at hjælpe, siger Ida Elmgreen Bach Sørensen.

Kroen Endelave tilbyder både spisning og overnatning.

Ø-holdet håber på et generationsskift

På øen har de oprettet "Ø-holdet", som skal forsøge at få unge til at flytte til øen, så der kan komme et generationsskifte.

- Vi er oppe i årene, så vi skal have nogle af de unge til at komme og overtage, siger Lene Iversen, der er beboer på Endelave og en del af Ø-holdet.

Lene Iversen håber flere unge vil flytte til øen.

Ø-holdet arrangerer samtaler med unge mennesker, der overvejer at flytte til øen, for at snakke deres problematikker ved at flytte til øen igennem.

- Vi har fået Ida og Anton over, men ellers er der ikke kommet flere. Jeg er dog optimistisk, siger Lene Iversen.

Gennemsnitsalderen på øen er 65,3 år, og beboerne håber, at flere unge mennesker vil slå sig ned i fremtiden.

- Vi kan sagtens få tiden til at gå, men det er dejligt med noget larm og børnelatter, siger Lene Iversen.

Langt hjem

Det unge par har boet på øen i nogle måneder, og de har allerede fået en idé om, hvor de skal hen i fremtiden.

- Det er dejligt at bo her, men der er langt hjem. Jeg vil gerne tilbage til København på et tidspunkt, fortæller Ida Elmgreen Bach Sørensen.

- Jeg ved ikke om vi vil blive boende, men vi vil helt klart komme på besøg, siger Anton Willum Kousgaard.

Dit digitale aftryk

Vi bruger cookies for at gøre din oplevelse bedre. Vi klatter ikke med dine data, og du kan altid trække dit samtykke tilbage. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Nødvendig cookies

Navn Udbyder
CookieConsent tvsyd.dk
__whplayCrate tvsyd.dk
__whseenVerticalVideosCrate tvsyd.dk
frequencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyLastVisitV2 tvsyd.dk
visitHistoryFrequencyV2 tvsyd.dk
visitedPagesV2 tvsyd.dk

Funktionelcookies

Navn Udbyder
JSESSIONID LinkedIn
bcookie LinkedIn
bscookie LinkedIn
csrftoken instagram.com
lang LinkedIn
li_gc LinkedIn
lidc LinkedIn

Markedsføringcookies

Navn Udbyder
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube

Præferencercookies

Navn Udbyder
NID Google

Statistikcookies

Navn Udbyder
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4_expires Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
ebx_webtag_ Echobox
userId tvsyd.dk

Brugeroplevelsecookies

Navn Udbyder
sp_landing spotify.com
sp_t spotify.com
tableau_locale public.tableau.com
tableau_public_negotiated_locale public.tableau.com