TV der bevæger dig

Miljøstyrelsen: Hent ikke sprøjtemidler over grænsen

13 bilister afsløret ved grænsen som smuglere af ulovlige sprøjtemidler, viser stikprøvekontrol.

Mange danskere fylder indkøbsvognen med øl - og ulovlige sprøjtemidler.

Mange haveejere ved måske ikke, at haven kun må sprøjtes med sprøjtemidler, der er godkendt i Danmark. Når ukrudt og skadedyr skal bekæmpes i haven, tyer to ud af tre danskere til sprøjtemidler frem for knofedt. Men mange haveejere er måske ikke klar over, at de kun må sprøjte haven med midler, som er godkendt i Danmark, skriver Miljøstyrelsen i en pressemeddelelse.

Slik og sneglegift

En stikprøvekontrol fra Miljøstyrelsen viser nemlig, at myregift, sneglegift og Roundup ofte ryger i indkøbskurven sammen med øl, sodavand og slik, når danskere handler i grænsebutikker. I løbet af blot halvanden times kontrol ved grænsen i Padborg overtrådte 13 bilister loven ved at have i alt 23 tyske bekæmpelsesmidler med i bagagerummet.

Meget giftigt

Miljøstyrelsen betragter mængden og antallet af sager som overraskende stort set i lyset af kontrollens meget korte varighed.
Miljøstyrelsen er især foruroliget over kontrollens fund af fem pakker af insektsprayen "Gerzett". Insektsprayen indeholder blandt andet aktivstoffet dichlorvos, som har været ulovligt i Danmark siden 1999. Stoffet er meget giftigt og mistænkes for at være kræftfremkaldende.

Nul Roundup

Nogle af de sprøjtemidler, som kan købes i grænsebutikkerne, indeholder stoffer, der er forbudt at bruge i Danmark. Men forbuddet mod import gælder også produkter som eksempelvis Roundup, der sælges under samme navn nord og syd for grænsen.

Mest sete på tvsyd.dk