De lokale gider ikke søge studie i andre byer - men hjembyen hitter

Joanna Filippa Fogarty og Sofie Horst Hausmann er begge meget glade for at kunne studere i deres hjemby, Tønder. Foto: Finn Grahndin, Tvsyd
Udgivet
Artiklen er mere end 30 dage gammel

UC Syd åbner efter sommerferien et pædagogstudie i Tønder. Allerede efter første søgerunde har 24 unge søgt ind. 21 af dem kommer fra nærområdet.

De to unge kvinder går rundt mellem "iglo'er", hvor man kan sidde indenfor og studere. De er orange, gule eller grønne. Gennem de farvede, høje vinduer kan man tydeligt se to flag med teksten, 'Campus Tønder'.

- Det ser virkelig godt ud, siger Sofie Horst Hausmann.  

Hun, og Joanna Filippa Fogarty, ser deres kommende studiested for første gang. Placeret på første etage. De glæder sig begge to til at begynde på pædagogstudiet i Tønder. Deres hjemby.

Det viser, at det allerede nu er en succes med vores første pædagoguddannelse nogensinde

Jørgen Popp Petersen, Tønders borgmester, Slesvigsk Parti

Borgmester Jørgen Popp Petersen håber på, at de pædagogstuderende bliver i nærområdet, når de er færdiguddannede. Foto: Finn Grahndin, Tvsyd

Sparer transporttid

De to veninder, begge 23 år, har valgt at studere samme sted. Og har begge prøvet at studere i Aabenraa 

-  Det her er langt bedre. Nu kan man forene studiet med livet med familie og venner - og spare en masse tid på transporten frem og tilbage, siger Sofie Horst Hausmann. 

- Jeg har et travlt liv i Tønder og har forpligtelser her, så da jeg så, at vi fik et pædagogstudie i byen, så blev jeg rigtig glad, siger Joanna Filippa Fogarty. 

Studiestedet på Campus har sin egen stil med farverige igloer, der fungerer som næsten tyste siddepladser egnet til at fordybe sig i studiet. Foto: Finn Grahndin, TV SYD

Langt de fleste er lokale

De to er typiske repræsentanter for ansøgerfeltet på foreløbig 24. Efter Kvote 2-ansøgningsrunden, der især baserer sig på arbejdserfaringer fremfor karakterer. Af de 24 kommer 21 fra enten selve Tønder eller nærområdet. 

- Det viser, at det allerede nu er en succes med vores første pædagoguddannelse nogensinde, og at det også er en succes for decentrale uddannelser, siger borgmester Jørgen Popp Petersen, Slesvigsk Parti. 

Grethe Høyrup Nielsen, direktør i Børn, Unge og Social i Tønder Kommune, glæder sig over, at så mange af ansøgerne kommer fra nærområdet. Foto: Finn Grahndin, Tvsyd

Stjæler ikke fra konkurrent

Det er UC Syd, der står bag studiet. Men arbejdet med at få godkendelsen af studiet fra Undervisningsministeriet er især sket i samarbejde med kommunen.  

Her er man både glad over de mange ansøgere og antallet af lokale ansøgere, men også over, at man umiddelbart ikke har været ude at stjæle mulige ansøgere til pædagoguddannelsen i Aabenraa eller Esbjerg.

- Som det ser ud nu, kan vi med sindsro sige, at vi ikke har kannibaliseret på uddannelsen i Aabenraa. Det ville vi være kede af. Nu er det kun positivt, og vi kan se, at flere af ansøgerne alene begynder på studiet, fordi de kan få det her i Tønder, siger direktør i den kommunale afdeling Børn, Unge og Social, Grethe Høyrup Nielsen.

Aabenraa er for langt væk 

Hverken Joanna Filippa Fogarty eller Sofie Horst Hausmann ville tage uddannelsen, hvis den lå i Aabenraa. De har faktisk begge været på sygeplejeskolen der og fundet ud af, at det ikke fungerede med deres ønske om at bo og leve i Tønder. 

- Det er simpelthen for langt væk, siger de begge. 

Filippa ønske er at være småbørnspædagog. Joannas er at blive socialpædagog. De kan begge få deres ønske opfyldt på den nye uddannelse. Ikke nok med det. De kan også få deres ønske opfyldt om at blive og arbejde i nærområdet, når de er færdiguddannede. 

- Vi står overfor at mangle omkring 130 pædagoger, så ja, der bliver god brug for dem, siger direktør i den kommunale afdeling Børn, Unge og Social, Grethe Høyrup Nielsen.

UC Syd er godt tilfreds 

Tønder Kommune støtter da også uddannelsen - både med praktikpladser og med studiejobs til de studerende. 

Hos UC SYD har man naturligvis også noteret interessen for pædagogstudiet i Tønder. 

- Det er vigtigt for de unge at kunne uddanne sig, hvor de bor, og det er vigtigt for institutioner, kommuner, sygehuse og alle vores andre aftagere, at de kan rekruttere dygtige velfærdsprofessionelle i hele Syd- og Sønderjylland, siger UC SYDs rektor Alexander von Oettingen.

Kvote 1-ansøgningen har deadline den 5. juli. Alle kvote 1 og kvote 2-ansøgere får svar den 28. juli 2023.

  

    

  

Overblik: Det ved vi om budgetkuppet på borgmester

M
Udgivet

Mandag kom Dansk Folkeparti, Socialistisk folkeparti, Socialdemokratiet og Venstre med et budgetforlig, som de ikke involverede den konservative borgmester i. Her er, hvad vi ved om kuppet.

Mandag skulle partierne i Kolding byråd mødes for at diskutere høringssvar og forslag til budgetforliget for 2025.

Det troede Det konservative folkeparti i hvert fald, men blev mødt af et allerede indgået budgetforlig af de fire partier; uden kendskab eller involvering af de konservative.

Her er, hvad vi ved om dagens store skuffelse for Knud Erik Langhoff (C), borgmester i Kolding Kommune.

Det ved vi om budgetforliget i Kolding Kommune

1

Budgetforliget

Foto: Kim Gram, TV SYD

Indholdet af budgetforliget er endnu ukendt.

Der er dog enighed om forliget mellem Dansk Folkeparti, Socialistisk folkeparti, Socialdemokratiet og Venstre.

Flere af disse partier har udtrykt ønske om at bruge penge på at fremme kommunen, mens Det konservative folkeparti prioriterer at afvikle gæld.

Borgmester Knud Erik Langhoff (C) har mandag ikke ønsket at udtale sig om budgetforliget til TV SYD.

2

Derfor gik forligspartierne udenom borgmesteren

Foto: Socialistisk Folkeparti

Årsagerne bag udeladelsen og anklagerne mod Knud Erik Langhoff og Det konservative folkeparti er forskellige for de fire partier.

Hovedbudskaberne er dog:

Dansk Folkeparti: Manglende indflydelse samt 'unødvendige nedskæringer'.

Socialistisk folkeparti: Brud på konstitueringsaftale om at holde skatter og afgifter i ro.

Socialdemokratiet: Politiske og prioriteringsmæssige uenigheder.

Venstre: Manglende initiativ til budgetsamtaler samt 'uambitiøse spareplaner'.

Du kan læse mere om stridens kerne og uenighederne i denne artikel.

3

Hvorfor er det usædvanligt at undlade borgmesteren og hvilke konsekvenser har det?

Foto: Pressebillede, VIVE

Kurt Houlberg, professor i statskundskab på VIVE med fokus på kommunalpolitik, fortæller om dagens begivenhed:

- Det er usædvanligt, fordi borgmesteren sædvanligvis sidder for bordenden i økonomiforhandlinger og dermed vil være med i budgetprocessen. Der kan gå mange år mellem at borgmesteren ikke er en del af budgetforliget.

At lave et budgetforlig uden borgmesteren kan også have skadelige virkninger på samarbejdet fremover.

- Det svækker borgmesteren og borgmesterens position som forhandler, når han ikke er en del af budgetforliget. Det stiller ham simpelthen svagere i det kommende år og i andre typer forhandlinger, siger Kurt Houlberg.

Du kan læse hele artiklen om, hvorfor et budgetforlig uden borgmesteren er usædvanligt og potentielt skadeligt for fremtidigt samarbejde her.

4

Sådan reagerer Det konservative folkeparti

Foto: Bo Nielsen

Borgmesteren Knud Erik Langhoff har ikke ønsket at udtale sig om dagens budgetforlig til TV SYD. Det har Freddy Christensen, der er byrådmedlem for partiet dog.

- Jeg er vildt skuffet over, at de ikke har taget os ind. Vi har ikke været så langt fra hinanden. Vi når ikke engang at holde vores møde klokken 14:00, inden de går ud og laver et budget udenom os.

- Politik er nok sådan, at alle kommer videre på et tidspunkt, og tiden læger alle sår. Men jeg synes ikke det har været en særlig køn proces i dag. Samarbejdet skal fortsætte på en eller anden måde, og vi vil det bedste for borgerne, lød det fra Freddy Christensen.

Du kan læse hele artiklen, hvor Freddy Christensen sætter ord på dagens budgetforlig udenom Knud Erik Langhoff og Det konservative folkeparti.

5

Venstre afviser ikke fremtidigt samarbejde med Det konservative folkeparti

Foto: Ole Møller, TV SYD

Trods Venstre gik udenom borgmesteren og hans parti ved budgetforliget, afviser Jakob Ville (V) ikke at samarbejde med Det konservative folkeparti efter næste valg.

- Jeg vil da rigtig gerne stå sammen med de konservative efter næste valg.

- Jeg kan ikke bare lægge mig i slipstrømmen af dem i fire år og vente på, der kommer valg. Jeg har noget på hjerte, jeg vil rigtig gerne noget med den her by, og det fik jeg mulighed for nu, lyder det fra Jakob Ville.

Du kan læse mere om Venstres lyst til et fremtidigt samarbejde med Det konservative folkeparti her.

Venstre afviser ikke samarbejde trods budgetkup

Jakob Ville, gruppeformand for Venstre Kolding. Foto: Jeppe Vestergaard Jensen, TV SYD
Udgivet

Jakob Ville (V) holder trods dagens budget forlig uden Det Konservative Folkeparti døren åben for et VK-samarbejde efter næste års kommunalvalg.

Det er ikke mange timer siden, Dansk Folkeparti, Socialistisk Folkeparti, Socialdemokratiet og Venstre kunne løfte sløret for et budgetforlig udenom borgmesteren, Knud Erik Langhoff og resten af Det konservative folkeparti.

Faktisk er det så kort tid siden, at vi endnu ikke kender indholdet af aftalen.

Alligevel kommer gruppeformand fra Venstre, Jakob Ville, med en håndsrækning til Det Konservative Folkeparti.

- Jeg vil da rigtig gerne stå sammen med de konservative efter næste valg, siger Jakob Ville.

Men derfor vil han ikke bare stå og se på, mens han venter på næste valg.

- Jeg kan ikke bare lægge mig i slipstrømmen af dem i fire år og vente på, der kommer valg. Jeg har noget på hjerte, jeg vil rigtig gerne noget med den her by, og det fik jeg mulighed for nu, uddyber Jakob Ville.

Ikke tid til skattelettelser

For selvom muligheden for en aftale med Det konservative folkeparti ikke er blevet afsøgt, er det ikke uden grund, at Venstre er gået uden om dem på trods af et ønske om et forestående samarbejde.

- Vi mener ikke, at det er det rigtige tidspunkt til skattelettelser, som er det borgmesteren har lagt op til, han vil. Man kan ikke lave besparelser og så dele penge ud lige bagefter. Det er jeg modstander af, fortæller Jakob Ville.

Det er ikke kun Venstre, der nævner ønsket om skattelettelser, som det springende punkt for det manglende samarbejde med Det Konservative Folkeparti. Samme begrundelse kommer Birgitte Munk Grunnet, gruppeformand for Socialdemokratiet også med.

- Vi har været lidt langt fra hinanden, her i de indledende snakke. Borgmesteren ville gerne have fjernet dækningsafgiften, det mener jeg ikke er det rigtige tidspunkt for, siger Birgitte Munk Grunnet.

Netop dækningsafgiften nævnes også af en anden part i den firekløver, der stod bag den konservative borgmester, nemlig SF's gruppeformand, Iben Lehmann Rasmussen.

- Det har været et springende punkt for borgmesteren, at vi kunne sænke dækningsafgiften, som jo reelt er en skattelettelse. Det har vi ikke kunne bakke op om, da en vigtig del af konstitueringsaftalen var, at vi skulle holde skatter og afgifter i ro, siger Iben Lehmann Rasmussen.

Borgmester Knud Erik Langhoff har ikke ønsket at stille op til interview her til aften.

Hvad er dækningsafgiften

Dækningsafgiften er en kommunal ejendomsskat, som pålægges erhvervsejendomme. Det kan være butikker, kontorer, værksteder og lignende. Dækningsafgiften har til formål at være et bidrag til at dække de udgifter, som ejendommen påfører kommunen.

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Nødvendige cookies

Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.

Navn Udbyder
CookieConsent tvsyd.dk
__whplayCrate tvsyd.dk
__whseenVerticalVideosCrate tvsyd.dk
frequencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyLastVisitV2 tvsyd.dk
visitHistoryFrequencyV2 tvsyd.dk
visitedPagesV2 tvsyd.dk

Funktionelle cookies

Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.

Navn Udbyder
JSESSIONID LinkedIn
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube
bcookie LinkedIn
bscookie LinkedIn
csrftoken instagram.com
csrftoken instagram.com
lang LinkedIn
lang LinkedIn
li_gc LinkedIn
lidc LinkedIn
tableau_locale public.tableau.com
tableau_public_negotiated_locale public.tableau.com

Præference-cookies

Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.

Navn Udbyder
NID Google

Statistikcookies

Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.

Navn Udbyder
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4_expires Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
ebx_webtag_ Echobox
userId tvsyd.dk

Markedsføringscookies

Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.

Navn Udbyder
sp_landing spotify.com
sp_t spotify.com