Fem gange har hun ventet på et opkald, der kan ændre alt

I to år har influenceren Stine Lykke været i fertilitetsbehandling sammen med sin kæreste Oliver Kielstrup. Hun finder støtte ved at dele sine oplevelser med sine mange tusinde følgere på Instagram.

Fem gange har hun prøvet det. I dagene op til forsøger Stine at holde sig beskæftiget. Hun laver aftaler med venner og familie, så hun ikke skal tænke på det, men efterhånden som dagene og timerne går, bliver det sværere at lede tankerne hen på noget andet.

Natten før sover hun dårligt. Omkring klokken tre om natten kigger hun på sin telefon for at se, om der er kommet et svar. Bagefter tænker hun, at det var fjollet, for selvfølgelig sender de ikke et svar midt om natten.

Om morgenen er hendes kæreste Oliver taget tidligt afsted på arbejde, for at han kan nå noget, inden han måske skal til Odense samme eftermiddag. Hun er alene i rækkehuset i Bredballe med deres hund, Walter. 

Klokken kvart over otte ringer telefonen. Det er klinikken. Der er gode nyheder. De vil gerne se dem til en ægoplægning senere samme dag. Da hun lægger på, strømmer tårerne ned over hendes ansigt.

Da parret senere samme eftermiddag tager hjem fra klinikken i Odense, har Stine et befrugtet æg i sin livmoder. Nu kan de ikke gøre andet end at vente.  

Stine Lykke influencer bliver jeg nogensinde far
Stine Lykke og Oliver Kielstrup har dannet par siden 2020.
Foto: Stine Lykke

Det er ikke første gang, at de prøver det. Stine Lykke og Oliver Kielstrup mødte hinanden i 2020. Stine har tidligere fået flere operationer i maven, og det har givet arvæv på æggelederne. Lægerne har fortalt hende, at det ville blive svært for hende at blive gravid. Derfor valgte de hurtigt at gå i gang med fertilitetsbehandling, og det er de glade for i dag.

De har været igennem flere forsøg med såkaldt IVF, som også kaldes almindelig reagensglasbefrugtning. Som en del af behandlingen har Stine fået hormonbehandling. Behandlingen skulle få hende til at modne flere æg end normalt, så lægerne kunne tage dem ud og befrugte dem med Olivers sæd i et reagensglas. 

Hvordan foregår reagensglasbefrugtning?

Der er to typer reagensglasbefrugtning. Begge behandlinger starter med, at kvinden modtager en hormonbehandling, får hende til at modne flere æg, end hun ellers ville. Herefter tages æggene ud af æggestokkene ved hjælp af ultralyd.

IVF (almindelig reagensglasbefrugtning):

Ved IVF også kaldet almindelig reagensglasbefrugtning bliver æggene befrugtet i et laboratorie ved, at der bliver tilsat cirka 100.000 sædceller til hvert enkelt æg.

Behandlingen tilbydes oftest, hvis barnløsheden skyldes at kvinden har beskadiget æggeleder, og hvis parret har forsøgt insemination.

ICSI (mikroinsemination):

Ved ICSI og så kaldet mikroinsemination bliver en enkelt sædcelle indført direkte i ægget. Behandlingen tilbydes oftest, hvis manden har nedsat sædkvalitet, eller hvis parret har forsøgt IFV behandling flere gange.

Kilde: Netdoktor

Fem gange har de ventet på besked fra klinikken om, hvorvidt det var lykkes, så et eller flere befrugtede æg var klar til at blive sat op.

- Jeg synes, at jo flere gange man prøver det, jo sværere er det. Man føler, at man har mere på spil, siger Stine Lykke.

Stine er 33 år. Derfor kan hun også mærke et pres, som dels kommer fra hendes egne forventninger til sig selv, men også fra det faktum, at kvindens fertilitet falder med alderen.

Mænd er ikke lige så påvirkede af alderen fysiologisk, men Oliver har altid sagt, at han gerne ville være far, før han blev 30 år. Den deadline nærmer sig, da han fylder 30 næste gang.

Stine kan også mærke, at de fleste af hendes venner har fået børn. Det skaber en kløft imellem dem, for Stine har ikke den samme hverdag med børn, som hendes venner.

- Jeg føler, at alle bare overhalver mig indenom og opnår alt det, som jeg også drømmer om, siger hun.

Nogle gange snakker de om børn, når de er sammen, og nogle gange vil Stine helst bare snakke om alt andet.

- Det er som om, at de er med i en klub, som jeg bare står på en rigtig lang venteliste for at komme med i, siger hun.   

Stine Lykke influencer bliver jeg nogensinde far
Stine Lykke og Oliver Kielstrup har kastet deres kærlighed på hunden Walter.
Foto: Stine Lykke

Det kan være svært, at blive konfronteret med det. En dag kort tid efter et mislykket forsøg, beslutter Stine sig for at være lidt god ved sig selv. Derfor tager hun i svømmehallen.

Det er først, da hun står i omklædningsrummet, at det går op for hende, at hun ved et tilfælde er kommet på præcis samme tid, som der er babysvømning. Omklædningsrummet er fyldt med gravide kvinder og babyer, og det summer af snak mellem kvinder om børn og graviditet.

- Fuck! Jeg skal bare ud herfra, tænker hun, da hun står under bruseren.

Da hun bagefter sidder i bilen, fosser tårerne ud af øjnene på hende. Da hun har grædt ud, beslutter hun sig for at lave en Instagram-story og fortælle sine følgere om det.

Stine har igennem hele forløbet fortalt åbenhjertigt om sine oplevelser på sin Instagramprofil. Hun har kun fået to negative kommentarer på alle sine opslag om at være i fertilitetsbehandling. Resten af de mange tusinde kommentarer og reaktioner har været ren støtte og kærlighed.

- Jeg har det som om, der er en hel hær, der krammer mig, når jeg fortæller om det, siger hun.  

I TV SYD programmet "Bliver jeg nogensinde far?" fortæller Oliver Kielstrup om, hvordan han som mand oplever det at være i fertilitetsbehandling.
I TV SYD programmet "Bliver jeg nogensinde far?" fortæller Oliver Kielstrup om, hvordan han som mand oplever det at være i fertilitetsbehandling.
Foto: Privatfoto

Forholdet til Oliver har også været påvirket. En dag kommer Oliver træt hjem fra arbejde, og Stine beklager sig fuld af hormoner fra behandlingen over deres situation.

- Har du spurgt, hvordan jeg har det?, spørger Oliver. 

Hun må indrømme, at det har hun ikke. På en eller anden måde har hun været så optaget af det, der foregår på hendes egen banehalvdel, at hun har glemt, at han går igennem det samme.

- Man skal være opmærksomme på hinanden i det her, siger hun.

Det er kvinden, som gennemgår det meste af den fysiske behandling i forbindelse med forløbet. Kvinden skal have hormonbehandling og have taget æg ud, hvilket kan være smertefuldt. Det er også kvinden, der skal sørge for at få nok søvn, spise sundt, og hvad hun ellers kan gøre for at forbedre chancerne.

Derfor er det også ofte kvinden, der er fokus på, selvom manden gennemgår en lige så stor om ikke større psykisk belastning. Det mener Oliver i hvert fald. 

Der går næsten to uger. Efter at Stine har fået sat det befrugtede æg op i sin livmoder, kan parret ikke gøre andet end håbe på, at det udvikler sig til en graviditet. Få dage før jul får de svaret. Stine får menstruation, og dermed står det klart, at det er mislykket.

Selvom de nu har forsøgt flere gange, så Stine og Oliver ikke opgiver drømmen om at blive forældre. Lige nu er de i et forløb, hvor de gennemgår forskellige undersøgelser. Når de er afsluttet, vil de forsøge igen. 

Stine Lykke og Oliver Kielstrup medvirker i TV SYD's programserie "Bliver jeg nogensinde far?", som kan ses hver søndag klokken 19:30 på TV SYD eller allerede nu på TV SYD PLAY.