Hun er blandt dem, der skal vælge fremtidens magthavere for første gang

Søndag skal danskerne til stemmeurnerne, når 15 politikere skal vælges til Europaparlamentet. 18-årige Sophie Arnøje glæder sig til, at hun i dag skal stemme for første gang.

At køre alene i bil og selv bestemme hvor man vil bo er nogle af de rettigheder, der følger med, når man fylder 18 år.

Det officielle skift fra barn til voksen giver også adgang til at bestemme, hvem der skal have magt i samfundet. Søndag skal stemmeretten i brug ved Europaparlamentsvalget.

18-årige Sophie Arnøje fra Skærbæk skal søndag sætte sit kryds for første gang. Hun har aldrig været med sine forældre henne på valgstederne, og derfor venter en jomfruoplevelse også med at stå i en stemmeboks.

- Det er da spændende, da jeg ikke har prøvet det før. Jeg har kun hørt om det, så det er da en stor ting at skulle ind i, siger hun.

Til dagligt går hun i 1.g på Det Blå Gymnasium i Tønder. Hun er den eneste i klassen, som er fyldt 18 år, så derfor skal hun ikke dele oplevelsen med sine kammerater.

Af samme årsag er det heller ikke en ting, som der tales om i fritiden. I stedet snakkes der ikke om andet i den ugentlige undervisning i samfundsfag, hvor hendes politiske ståsted har formet sig.

18-årige stemmer mere end gennemsnittet

Sophie Arnøje havde, da TV SYD talte med hende torsdag, besluttet sig for, hvad hun vil stemme. Hun grublede dog over, om hun skulle sætte krydset ved en kandidat eller partiet. 

Det er dog langt fra en overvejelse at undlade at stemme. Dermed følger hun sine jævnaldrende trop, når det kommer til stemmeprocent.

Ifølge en vælgerundersøgelse fra Københavns Universitet brugte 85 procent af de 18-årige førstegangsvælgere deres stemme ved folketingsvalget i 2022, hvilket var over gennemsnittet på 84,1 procent.

Klokken 18.20 kan du på TV SYD se, hvordan Sophie Arnøjes første gang som vælger gik.

Er du I tvivl om, hvad du skal stemme, har TV SYD i ugen op til valget besøgt Europaparlamentet i Bruxelles for at se nærmere på EU´s rolle i forhold til spørgsmål om ulve, pant på dåser, forsvar og grænsekontrol.