Signe Kragh knugede nøglen i sin hånd. Det var mange år siden, hun sidst havde brugt den.
Hun stod foran døren til sit barndomshjem i Toftlund, og selvom nøglen passede i låsen, virkede det uvant at bruge den. Hun valgte i stedet at banke på.
Den ene dag var jeg fars pige, og dagen efter følte jeg mig ikke længere velkommen hos ham
Da hoveddøren gik op, blev hun budt indenfor med høfligheder, der fik hende til at føle sig som en fremmed.
Det eneste, hun kunne tænke på, var, om hendes ting stadig stod på det værelse, der engang for mange år siden havde haft hendes navn på døren.
- Mine forældre blev skilt, da jeg var fire år, og vores forhold var fint, indtil jeg var 13 år, og han pludseligt ændrede sig. Jeg ved ikke, hvad der skete. Den ene dag var jeg fars pige, og dagen efter følte jeg mig ikke længere velkommen hos ham, fortæller Signe Kragh, som i forbindelse med forældrenes skilsmisse flyttede med sin mor til et andet hus i samme by.
I dag er det 11 år siden, hun bankede på døren for at aflevere nøglen. Selvom netop dét ærinde lykkedes, havde hun inderst inde håbet, at hun den eftermiddag ville have genfundet kontakten med sin far.
- Det gav mig håb, at han var blevet ved med at skrive tillykke til mig på min fødselsdag og ønske mig god jul, men det stoppede også, og for seks år siden opdagede jeg, at han havde blokeret mig på Facebook.
Den sårbare video
Siden 2017 har Signe Kragh været et kendt ansigt på Yotube. Dengang lavede hun videoer som en hobby, men efter halvandet år gik hun på fuld tid og er i dag en af Danmarks største Youtube-stjerner.
Signes arbejde
Signe Kragh begyndte at lægge videoer på Youtube som en hobby i 2017, og efter halvandet år gik hun på fuld tid og er i dag en af Danmarks største Youtube-stjerner med 135.000 følgere og videoer, der er set over 42 millioner gange.
På sin kanal tester hun både produkter og deler historier om sin hverdag. I nogle tilfælde modtager hun gratis produkter fra virksomheder, som hun viser frem i sine videoer, ligesom hun indgår i samarbejder med brands og bruger sit indhold til at promovere brandets produkter.
Foruden Youtube er hun også aktiv på Instagram, hvor hun deler billeder og videoer med sine 111.000 følgere.
På sin kanal tester hun produkter og fortæller historier fra sit liv med en humoristisk og underholdende tone, mens hun på Instagram deler æstetiske billeder af sig selv og sin hverdag.
Selvom sjov, spas og polerede billeder havde bragt hende langt, valgte hun for fire år siden at optage en video, hvor hun taler om, at hun ikke har kontakt til sin far.
- Ofte får sociale medier kritik for at være et glansbillede, og det føler jeg også, at jeg selv tager del i, men selvom jeg ved første øjekast ser selvsikker ud, så er det ikke hele billedet. Derfor har det været vigtigt for mig at vise den anden og sårbare side af mig selv, fortæller Signe.
Jeg fandt ud af, at jeg på ingen måde er alene, men det krævede, at jeg turde være sårbar
Når hun i dag ser tilbage på overvejelserne bag videoen, erkender hun, at hun også ofte følte sig ensom, fordi hun ikke kendte andre, som havde mistet kontakten til en forælder.
- Jeg brød mig ikke om at tale med andre om det, fordi jeg nogle gange følte, at det var pinligt, at min far ikke havde lyst til at snakke med mig, fortæller hun og uddyber:
- Så jeg tænkte, at hvis jeg lagde det på Youtube, ville der måske være en enkelt eller to, som havde det på samme måde.
Aldrig oplevet det før
Responsen fra følgerne på Youtube overraskede hende. Kommentarerne strømmede ind, og det viste sig, at der var mange mennesker, som stod i en lignende situation som Signe.
- Det har jeg aldrig oplevet før. Jeg fandt ud af, at jeg på ingen måde er alene, men det krævede, at jeg turde være sårbar og tale åbent, siger hun.
Det budskab havde Signe med, da hun holdt oplæg for en gruppe unge i Haderslev, som led i TrygFondens arbejde med at styrke den mentale trivsel blandt unge.
- Personligt har jeg været bekymret for, hvad andre tænkte, hvis jeg delte mine følelser og tanker, for jeg ville helst ikke belemre andre, men jeg har oplevet, at når jeg har været sårbar, så er jeg blevet taget imod med åbne arme, siger hun.
Får nok aldrig svar
Siden Signe som 16-årig afleverede nøglen hos sin far, har hun forsøgt at fortrænge sine følelser, og derfor har det krævet mod at turde gøre noget ved dem.
I januar i år begyndte hun hos en psykolog, som har hjulpet hende med i dag at kunne tale om sin far uden at bryde sammen.
Hun er samtidig begyndt at acceptere, at der er mange spørgsmål, som hun nok aldrig får svar på.
Lige som hun accepterer, at det er okay, at hun ikke altid er glad, hverken derhjemme eller på Youtube.
- Det er helt fair at være ked af det. Det har jeg brugt meget tid på at være, men det vigtigste er, at vi taler med nogen om det.
Videoen på Youtube, hvor Signe fortæller om forholdet til sin far, har hun valgt at gøre privat, så andre ikke længere kan se den. Hun fortryder ikke de ting, som hun fortæller i videoen, men i dag ville hun gerne have formuleret sig anderledes.
Her kan du få hjælp, hvis du har det svært
Der findes mange steder, hvor du som ung kan ringe eller skrive til for at få hjælp, hvis du har det svært:
Ung på linje kan kontaktes online eller på 70 12 10 00.
Børnetelefonen kan kontaktes på 116111.
Headspace kan kontaktes online eller telefonisk til de lokale afdelinger.
Psykiatrifondens rådgivning kan kontaktes online eller på 39 25 25 25.
Hvis du er i krise eller har tanker om selvmord, kan du kontakte Livslinjens telefonrådgivning på 70 201 201 alle årets dage i tidsrummet 11.00-04.00. Du er anonym og må gerne ringe flere gange. Det er også muligt at skrive eller chatte med Livslinjens rådgivere.