Politisk ekspert: Vi skal ikke undervurdere betydningen af en minister fra landsdelen

Lars Løkkes nye parti Moderaterne fejrer et års fødselsdag på grundlovsdag. Med sig har den tidligere statsminister to syd- og sønderjyder, hvis betydning man ifølge politisk analytiker ikke skal undervurdere.

I dag er det nøjagtigt et år siden, Danmark fik et nyt parti. Grundlovsdag sidste år blev Moderaterne officielt stiftet. På rekordtid er det blevet folketingets tredjestørste parti.

Og set fra syd- og sønderjysk perspektiv har det skabt to landspolitiske karrierer, de færreste nok havde forudset.

Henrik Frandsen gik fra detroniseret og vraget Venstre-borgmester i Tønder til gruppeformand for et regeringsbærende parti.

Mette Kierkgaard fra Ribe kom ud af ingenting rent politisk og strøg direkte ind i ældreministeriet.

JydskeVestkystens nyhedschef Rikke Baltzer mener, at de to syd- og sønderjyske folketingsmedlemmer hos Moderaterne ikke skal undervurderes.
JydskeVestkystens nyhedschef Rikke Baltzer mener, at de to syd- og sønderjyske folketingsmedlemmer hos Moderaterne ikke skal undervurderes.
Foto: TV SYD

Ifølge JydskeVestkystens nyhedsredaktør Rikke Baltzer er det så som så med deres politiske aftryk på det syd- og sønderjyske hjørne af landet. Mest fordi de begge har funktioner, som tvinger dem til at varetage hele landet. Alligevel er det ifølge Rikke Baltzer ikke uden betydning for landsdelen at have Kierkgaard og Frandsen i folketinget.

- Vi skal ikke undervurdere betydningen af at have en minister siddende og en mand som Henrik Frandsen med sin store berøring med så mange mennesker inde på Christiansborg. For landsdelen kan det have en betydning i nogle sammenhænge, som måske ikke er lige så synlige som eksempelvis grænsekontrollen, mener hun.

Moderaternes Henrik Frandsen havde for et år siden ikke forestillet sig, at han i dag ville sidde i folketinget.
Moderaternes Henrik Frandsen havde for et år siden ikke forestillet sig, at han i dag ville sidde i folketinget.
Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

Et overraskende år

Efter 43 dage med langstrakte politiske forhandlinger fik Danmark i december 2022 en ny regering hen over midten - med Moderaterne, Venstre og Socialdemokratiet.

Når de to hovedpersoner valgt i Sydjyllands Storkreds ser tilbage på et overraskende år, er det med ord som “helt vildt” og “rutsjebanetur”.

- Vi kom ind med et rigtig flot resultat over det ganske land. Så kom regeringen, og jeg selv fik en ministerpost, så det har jo været helt vildt, fortæller Mette Kierkgaard

For et år siden var partiets anden syd- og sønderjyde, Henrik Frandsen, ikke engang begyndt at tænke på, at han skulle i folketinget.

- For et halvt år siden blev jeg så valgt ind, og i dag er jeg gruppeformand og finansordfører og en helt masse andre ting på Christiansborg. Det er noget af en rutsjebanetur, vil jeg gerne sige, fortæller Henrik Frandsen.

Sydjysk aftryk

Rutsjeturen har ifølge gruppeformanden ført til konkret politik, der har rørt sønderjysk jord.

- Lempelsen af kontrollen ved den dansk-tyske grænse, hvor det er væsentlig nemmere for dem, der bor i grænselandet, at passere grænsen. Det er i hvert fald en moderat gevinst. Det er noget, vi har arbejdet for, siger han.

Rikke Baltzer er delvis enig i betragtningen.

- Moderaterne har nok været med til at skubbe på, at grænsekontrollen blev lempet. Venstre og Socialdemokratiet vil jo for alt i verden ikke lempe udlændingepolitikken ved at slække på grænsekontrollen, så Moderaterne har da været været med til at skubbe i retning mod en lempelse, siger hun.