DNA-analyse afslører: Guldsjakal nedlægger og dræber lam

Guldsjakalen er endnu engang konstateret i Danmark. En DNA analyse dokumenterer, at guldsjakalen for nylig har nedlagt og dræbt et lam i Sønderjylland.

Guldsjakalen er endnu engang konstateret i Danmark. En DNA-analyse dokumenterer, at guldsjakalen har vist sin eksistens for tredje gang siden 2015.

Det var et nedlagt lam i Sønderjylland og en efterfølgende DNA analyse, som dokumenterer, at en guldsjakal har været på spil i sidste måned.

Det er første gang, at det er konstateret, at en guldsjakal nedlægger et husdyr i Danmark. DNA-prøven blev taget i forbindelse med de prøver, som tages fra nedlagte husdyr til brug for erstatningsordning i forbindelse med ulve.

- Det er første gang, vi har oplevet, at guldsjakalen har nedlagt husdyr, og det er tredje gang, at vi har håndfaste beviser for guldsjakal i Danmark, siger Lasse Sehested Jensen, naturplanlægger i Miljøstyrelsen, i en pressemedelelse.

Fåreavler Åse Svendsen fra Hedelam ved Skærbæk, har fået dræbt fem lam i april - men det er ikke her, at guldsjakalen har været på spil.

- Vi afventer stadig svar på DNA-prøver, som skal afgøre om mine dyr er dræbt af ulve.Det er en kollega til mig, der har haft guldsjakalen på besøg - men vedkommende ønsker ikke at stå frem, siger fåreavler Åse Svendsen til TV SYD.

Guldsjakalen svarer størrelsesmæssigt til en ræv, men den er mere langbenet og har farvetegninger, som ligner ulvens. Den er af ukendte årsager begyndt en spredning nordpå i Europa i de senere år.

Der er tidligere gjort to fund af guldsjakal i Danmark, og der er også taget fotos med vildtkameraer, der viser guldsjakal. Den første blev påkørt i Karup i 2015, mens den anden blev nedlagt ved en ræveregulering i Thorsminde i Vestjylland i februar 2017.

Guldsjakal kan kendes fra ræv på, at guldsjakalen er lidt større og lidt højere end ræven og har en forholdsvis kortere hale end ræv. Af den samlede længde fra snude til halespids udgør halen 30-40 procent hos ræv og 20-25 procent hos guldsjakal. Guldsjakalens halespids er sort, mens halespidsen hos ræve oftest er lys.