Skatteydere skal betale 180 millioner kroner: Lukkethed om Tour-betingelser møder kritik

Ifølge Vejles borgmester forhindrer kontraktlige forhold fuld åbenhed.

Det kommer til at koste mindst 180 millioner kroner, når tre etaper af cykelløbet Tour de France køres på dansk jord, men offentligheden kan ikke få at vide, hvilke betingelser staten og kommunerne har sagt ja til for at få løbet til Danmark.

Det skriver Politiken.

Avisen har i gennem flere måneder forsøgt at få udleveret aftalen mellem Amaury Sport Organisation (ASO), der ejer rettighederne til Tour de France, og det danske tourselskab, Grand Départ, men har fået afslag.

Så mange penge bruger kommunerne på 3. etape

Ifølge Politiken bruger de syd- og sønderjyske kommuner så meget på Tour de France:

  • Sønderborg 21.000.000 kr
  • Vejle 18.358.000 kr
  • Kolding 1.200.000 kr
  • Haderslev 750.000 kr
  • Aabenraa 600.000 kr


Fem millioner for at være med

Kommunalforsker fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole Roger Buch er en af flere, der til avisen udtaler, at det er problematisk, at der er så stor lukkethed om en sportsbegivenhed, som det offentlige bruger mange penge på.

I artiklen fremgår det også, at lige knap 42 millioner kroner bruges i de fire syd- og sønderjyske kommuner, hvor posten klart er størst hos Vejle og Sønderborg, der er henholdsvis startby og målby på tredje etape.

Til TV SYD bekræfter Vejle Kommunes borgmester Jens Ejner Christensen (V), at man i Vejle Kommune bruger 18 millioner i forbindelse med Tour de France.

- De fem millioner er blevet brugt til at betale en 'fee' for at være med. Derudover har vi haft ansat halvanden projektchef,  og så har vi en række større og mindre aktiviteter. Vi har også givet tilskud til fanzoner rundt omkring, og så har vi givet tilskud til private initiativer, der er startet op, fortæller han.

Kontraktlige forhold

Jens Ejner Christensen vil dog ikke komme ind på den såkaldte opgavefordelingaftale, der er indgået mellem de danske myndigheder og det private franske selskab Amaury Sport Organisation (ASO), som er det selskab, der ejer rettighederne til Tour de France.

I aftalen er det blandt andet fastlagt hvilke opgaver og udgifter, som de medvirkende kommuner har i forbindelse med det store cykelløb.

Han kan godt forstå, at man gerne vil have indsigt i, hvad de offentlige midler bruges på, men afviser at udtale sig yderligere om det. 

- Der er nogle kontraktlige forhold, og det må vi respektere, siger han.


Tredje etape, som bringer rytterne rundt i det syd- og sønderjyske, køres søndag 3. juli.

Ruten begynder i Vejle Kommune og går gennem Kolding, Haderslev og Aabenraa kommuner, før rytterne slutter i Sønderborg Kommune med opløb på Augustenborg Landevej.

Rytterne cykler omkring 50 kilometer af ruten i Vejle og Kolding kommuner, mens de i de resterende tre kommuner cykler omkring 30 kilometer.