Pollensæsonen lægger hårdt ud

Den nuværende pollensæson kan blive særlig hård for allergikere. Allerede i næste uge vil mange kunne begynde at mærke konsekvenserne.

Hos patientforeningen Astma-Allergi Danmark havde man forventet en mild pollensæson, men nu ser det ud til, at årets pollensæson kan ende i den høje ende.

quote

Allerede nu ser vi et middel niveau, så det er en græssæson, der ligger hårdt ud

Sidsel Damsbo Andersen, Astma og Allergi

Meget tyder på, at klimaforandringerne blandt andet er skyld i, at pollensæsonen ikke varierer så meget som tidligere, og at sæsonen desuden er blevet længere.

Høje pollental
Allerede i starten af april meldte Astma-Allergi Danmark ud, at pollensæsonen var skudt tidligt i gang med høje pollental for hassel og el.

Birkepollen har også ligget højt i år, og på nuværende tidspunkt er der allerede målt lige så meget birkepollen i København, som der blev målt i hele sidste år.

Det på trods af, at årets birkesæson ikke er slut endnu.

Birketræets blomster sidder i lange rakler, og når de springer ud, afgiver de store mængder birkepollen i en kort men intens periode, der ofte strækker sig fra begyndelsen af april til slutningen af maj, Randers tirsdag den 5. april 2022.
Arkivfoto af birketræ.
Foto: Bo Amstrup / Ritzau Scanpix

Græspollensæsonen er startet cirka 16 dage tidligere end normalt. Det betyder, at folk med græsallergi vil opleve gener og symptomer på allergi over en længere periode.

- Normalt starter sæsonen med et lavt niveau, men allerede nu ser vi et middelniveau. Det er en græssæson, der lægger hårdt ud, fortæller Sidsel Damsbo Andersen, som er vikarierende leder for pollenregistreringen ved Astma-Allergi Danmark.

En forstyrret cyklus
Normalt varierer mængden af pollen i luften fra år til år med cyklusser af høje og lave værdier, men det varmere klima synes at forstyrre denne cyklus.

- Vi har i det seneste årti set en tendens til, at et år med høj pollenmængde efterfølges af et år med lav pollenmængde. Derfor havde vi forventet, at 2024 skulle være et mildt pollenår. Men når vi ser på mængden af pollen, ser det helt anderledes ud, fortæller Sidsel Damsbo Andersen.

Græsserne blomstrer og giver pollen
Foto: Carsten Bundgaard Andersen

Dette kan umiddelbart forklares af en mildere vinter i år, hvor vi havde 12 frostdøgn færre end gennemsnittet i perioden 1991 til 2020.

Klimaforandringer påvirker pollensæsonen
Klimaforandringerne bidrager til at forlænge pollensæsonen, da træerne ifølge Astma-Allergi Danmark nu starter sæsonen i gennemsnit tre uger tidligere end i 1977.

Pollenkalenderen viser, hvornår de forskellige pollen topper
Pollenkalenderen viser, hvornår de forskellige pollen topper.
Foto: Kilde: / Astma-Allergi Danmark

Ifølge Astma-Allergi Danmark vil klimaforandringerne generelt have en stor indflydelse på pollensæsonen og antallet af danskere, der udvikler allergi.

Allerede i 2050 risikerer Danmark, at pollensæsonen er blevet to måneder længere, og at pollenmængden er steget.

Dette vil forværre symptomerne hos personer med allergi, da et varmere klima også resulterer i flere dage med høje pollental.

Desuden vil flere danskere blive ramt af allergi, da et varmere klima gør pollen mere allergifremkaldende.

Næste uge kan blive slem
Ifølge pollenkalenderen skulle græspollen først toppe i første halvdel af juni måned.

Men med tidligere registrering af græspollen i luften og det gode vejr i den kommende uge, kan vi forvente høje tal.

- Næste uge forventer vi, at græspollen stiger. Det varme vejr får flere græsser til at blomstre, og kombinationen af varme, sol og vind påvirker mængden af pollen, så der kan komme mere, fortæller Sidsel Damsbo Andersen.

Den kommende uge kan altså blive hård for græsallergikere.