Forsvundne ringbind udskyder historisk retssag om ulovligt havbrug

Anklagemyndigheden mener dog ikke, at de forsvundne ringbind har nogen betydning for sagen.

En historisk sag om miljøsvindel i millionklassen i Horsens Fjord er udskudt i fem måneder, efter at vigtigt bevismateriale er forsvundet.

Oprindeligt skulle der være faldet dom i sagen i dag, men på det seneste retsmøde kom det frem, at 77 ringbind, som anklageren har hentet bevismateriale fra, er forsvundet.

Derfor krævede forsvarerne mandag hele sagen udskudt.

Tiltalt for 31 forhold i sagen

Ejeren af Hjarnø Havbrug A/S, Anders Østergaard Pedersen, er tiltalt for 31 forhold i sagen.

Han er blandt andet tiltalt for ”systematisk, organiseret og med henblik på at opnå økonomisk vinding” at have stået bag en overproduktion af ørreder og ulovligt udsatte sølvlaks i årene mellem 2013 og 2018 med udledning af af store mængder kvælstof og fosfor til følge.

Anklageren kræver fængselsstraf og konfiskation af 191 millioner kroner, mens den 50-årige ejer nægter sig skyldig i alle anklagepunkter.

Sagen om det omfattende miljøsvineri har stået på siden 2015, hvor Sydøstjyllands Politi modtog de første anmeldelser af Hjarnø Havbrug.
Sagen om det omfattende miljøsvineri har stået på siden 2015, hvor Sydøstjyllands Politi modtog de første anmeldelser af Hjarnø Havbrug.
Foto: Tv2 Østjylland

Anklagemyndigheden: Ikke alle dokumenter er nødvendige

Anklagemyndigheden mener dog ikke, at de forsvundne ringbind har nogen betydning for sagen.

- Først og fremmest så synes jeg, det er vigtigt at holde fokus på, at selvom ringbindene er væk, så er det egentlig vores opfattelse, at der ikke er nogle ændringer i sagen, siger Michael Møller Hansen, der er chefanklager hos Sydøstjyllands Politi.

Men det er jo materiale, som I selv har konfiskeret fra havbrugsejeren. Hvordan kan du mene, at det ikke er af væsentlighed for sagen?

- Det er ikke vores opfattelse, at samtlige dokumenter er nødvendige, siger Michael Møller Hansen.

Uvist hvordan ringbindene er forsvundet

Han erkender dog, at det er anklagemyndighedens fejl, at ringbindene nu er forsvundet.

- Det er klart, at når vi beslaglægger ringbind, så er det selvfølgelig vores ansvar, at ringbindene også er der.

Hvordan det er sket, har han dog ikke et bud på.

- Jeg kan ikke svare på, hvordan de rent praktisk er blevet væk. Det er det, som vi skal til at undersøge, siger han.

Anskuer du det som usædvanligt?

- Ja, det er usædvanligt i den forstand, at jeg i hvert fald ikke har oplevet det før, siger han.

Steffen Jacobsen er pensionist og bor hele året på sin båd i Horsens Fjord. Han har alle årene fulgt med i diskussionerne om havbrugene i fjorden.
Steffen Jacobsen er pensionist og bor hele året på sin båd i Horsens Fjord. Han har alle årene fulgt med i diskussionerne om havbrugene i fjorden.

De lokale må vente på, at sagen bliver afgjort

Steffen Jacobsen, der er bådejer og kasserer i Horsens Bådklub, har fulgt interesseret med i sagen, da han har oplevet konsekvenserne, som sagen har haft for dyrelivet i Horsens Fjord.

- Før havde vi mange makrel eller hornfisk, der kom. Det har vi stort set ikke mere. De gider faktisk ikke komme herind, fortalte han tidligere på måneden.

Derfor så han også frem til, at sagen mandag skulle blive afgjort, så der kunne blive gjort noget ved forureningen. Derfor ærgrer det ham, at den nu er udskudt med flere måneder.

- At vi må udsætte den i fem måneder, det er træls, men sådan er det. Og så må man jo prøve at finde ud, hvem der har forlagt dem (ringbindene red.), lyder det fra Steffen Jacobsen. 

Han er dog meget uforstående overfor, hvordan det kan lade sig gøre, at så mange ringbind forsvinder.

- Jeg kan ikke forstå, at man kan miste sådan en stak bilag. Vi andre kan knap nok have plads til 77 ringbind, siger han.

Der ventes nu at falde dom i sagen den 10. september.