Retssag mod havbrug følges tæt af folk omkring fjorden: - De skal ha' lov at rydde op

Fiskene har forladt Horsens Fjord, vurderer Steffen Jacobsen, der bor på sin båd i fjorden og følger sagen om Hjarnø Havbrug tæt. Havbruget er anklaget for at have forurenet vandet med store mængder kvælstof og fosfor.

Havbunden i Horsens Fjord er så godt som død.

Det mener bådejer og kasserer i Horsens Bådklub Steffen Jacobsen. Han bor på sin båd hele året rundt og bruger derfor en hel del tid på Horsens Fjord.

- Før havde vi mange makrel eller hornfisk, der kom. Det har vi stort set ikke mere. De gider faktisk ikke komme herind, fortæller han.

Steffen Jacobsen er pensionist og bor hele året på sin båd i Horsens Fjord. Han har fulgt diskussionen om havbrugene længe.
Steffen Jacobsen er pensionist og bor hele året på sin båd i Horsens Fjord. Han har fulgt diskussionen om havbrugene længe.
Foto: Tv2 Østjylland

Retssag begynder

Steffen Jacobsen har derfor fulgt interesseret med, da Danmarks til dato største sag om havbrug og miljøforhold begyndte i dag ved Retten i Horsens. Den anklagede er ejer af Hjarnø Havbrug A/S, Anders Østergaard Pedersen, som ifølge tiltalen, ”systematisk, organiseret og med henblik på at opnå økonomisk vinding” har overtrådt både miljølovgivning og straffelov i årene 2013-2018. Hjarnø Havbrug omfatter to havbrug ud for Snaptun ved Horsens Fjord.

Nægter sig skyldig i alle anklager

Det fremgår af tiltalen, at en betydelig overproduktion af ørreder og ulovligt udsatte sølvlaks på havbrugene har forurenet havet ved Horsens Fjord med store mængder kvælstof og fosfor fra fiskeburene. Området er et EU-beskyttet Natura 2000-område.

Steffen Jacobsen følger retssagen fra sin båd i Horsens Fjord. Han glæder sig over, at retssagen nu endelig går i gang.

- Der er mange, der i de fem år har gjort indsigelser imod ham og fortalt, at han forurener. Det er så først nu, der bliver gjort noget ved det, siger han. 

Sagen om det omfattende miljøsvineri har stået på siden 2015, hvor Sydøstjyllands Politi modtog de første anmeldelser af Hjarnø Havbrug.
Sagen om det omfattende miljøsvineri har stået på siden 2015, hvor Sydøstjyllands Politi modtog de første anmeldelser af Hjarnø Havbrug.
Foto: Tv2 Østjylland

Indberettede urigtige oplysninger

Ifølge anklageskriftet har havbruget i årevis bevidst indberettet urigtige oplysninger til Hedensted Kommune, Miljøstyrelsen og Fiskeristyrelsen om udsætningsfisk, produktion, foderforbrug og udledte næringsstoffer.

Anklagemyndigheden kræver konfiskation af godt 191 millioner kroner fra ejeren, samt at han frakendes retten til at drive dambrugs- og havbrugsvirksomhed.

- Det er noget svineri

Bådejer Steffen Jacobsen mener også, den forladte havbund skyldes forurening fra havbrugene.

- Det er noget svineri. De fiskere, vi plejer at have til at stå herinde ved havnen eller ude ved lystbådehavnen, er ikke så mange mere, og de kommer ikke så tit mere, siger han.

Stort oprydningsarbejde forude

Ifølge Steffen Jacobsen er det på tide, der bliver gjort noget ved forureningen.

- Vi har fået taget initiativ til at få plantet ålegræs og smidt nogle sten, hvor fiskene kan opholde sig, siger han.

Steffen Jacobsen købte sin båd for tre år siden.
Steffen Jacobsen købte sin båd for tre år siden.
Foto: Tv2 Østjylland

Men han er spændt på, hvad retssagen bringer med sig.

- Jeg håber da på, han bliver dømt til at rydde op efter sig. hvis han ikke bliver dømt til det, bliver det jo os andre skatteydere, der skal rydde op. Det synes jeg ikke er retfærdigt.

Ejer af Hjarnø Havbrug A/S Anders Østergaard Pedersen er tiltalt for 31 forhold i sagen. Han nægter sig skyldig i alle forholdene.

Sagen om havbrugene begyndte fredag den 5. marts. Der er afsat fem dage til behandlingen: 5., 8., 9., 15. og 22. marts. 

Der falder dom i sagen den 15. eller 22. marts.