Koldingensisk familie drikker kaffe med smør, træner crossfit, har tabt 55 kilo og er ligeglade med at blive kaldt ekstreme

Foto: Privatfoto
Af Camilla Carlson og Karoline Lunddal Dam
Udgivet
Artiklen er mere end 30 dage gammel
I samarbejde med TV 2 Nyheder

En tilfældig udfordring fik en familie fra Kolding til at stoppe op og se på deres liv. Der skulle ske en ændring.

Midt på altanen stod to danskere og lavede knæbøjninger med armene i vejret. De kiggede på en Youtube-video med en mand, der gjorde det samme.

Normalt ville de – som de andre turister i Bulgarien – have siddet med en kold øl i varmen og spist op til flere is om dagen. Men for Rie Nygaard og Karsten Johansen var denne charterferie anderledes.

Rie Nygaard og Karsten Johansen med deres to drenge Thomas og Martin på charterferie i Bulgarien i 2016. Foto: Privatfoto

Nu stod de og lavede crossfitøvelser. Ved hotellets buffet gik de forbi pizzaer og pomfritter og stilede i stedet mod kødet og grøntsagerne. Egentlig havde de aftalt, at de måtte få én øl om dagen, men ofte valgte de vand.

Måske var det dér på altanen, de ubevidst tog beslutningen. Måske var det allerede, før de tog afsted fra parcelhuset i Kolding. I hvert fald blev deres liv aldrig helt det samme igen efter den sommerferie i 2016.

I dag – tre år senere – siger Rie Nygaard og Karsten Johansen konsekvent nej til kage og alkohol, hvis det ikke er planlagt flere uger i forvejen. De drikker blendet smør hver morgen, og så træner hele familien hver uge. Adskillige gange.

Men er det virkelig nødvendigt at gå så meget på kompromis?

Rie Nygaard og Karsten Johansen i 2015 - et år før sommerferien i Bulgarien. Foto: Privatfoto

110 kilo og 90 kilo

Før Rie og Karsten tog den beslutning, så deres liv i Kolding væsentligt anderledes ud.

Knap et år inden ferien i Bulgarien var Rie blevet ramt af en svær diskusprolaps. Hun var blevet opereret, men i seks måneder efter havde hun været sygemeldt. Noget var ikke gået efter planen, og smerterne var voldsomme.

Hver dag i flere måneder havde hun taget morfin og nervemedicin – på et tidspunkt helt op til 17 piller om dagen. Badevægten havde rundet 110 kilo for Rie og 90 kilo for Karsten.

Kiloene kom fra junkfood, rødvinsaftener samt ture ned til den lokale tankstation om aftenen, når børnene var lagt i seng. Alt sammen var blevet vaner gennem årene. Ligesom det er for mange andre danskere.

Sidste år viste en ny undersøgelse fra Danske Regioner og Sundhedsstyrelsen, at halvdelen af den danske befolkning er overvægtige.

Rie Nygaard havde forsøgt at tabe sig flere gange; blandt andet var hun begyndt i det lokale crossfitcenter. Rygskaden havde dog tvunget hende til at stoppe igen.

Alligevel var det også her, at en tilfældighed senere sporede både hende og Karsten ind på en ny retning.

Den ændring har familien i dag valgt at give et indblik i i programserien 'Min sindssygt sunde familie'. Ikke fordi de vil prædike, hvordan andre skal leve. Men fordi de synes, deres historie handler om meget andet end sund kost og crossfit.

Det handler om at tage stilling. At turde spørge sig selv: "Er jeg den, jeg vil være?"

En tilfældighed

Nogle måneder efter Ries skade var Karsten også begyndt til crossfit. Han havde fået kontakt til en personlig træner, og en dag, hvor Rie var med, opfordrede træneren hende til at forsøge at ro på romaskine. Først kun et halvt minut og så pause, men med tiden længere.

Rie Nygaards første gang i det lokale crossfitcenter i august 2015. Foto: Privatfoto

Når hun var i gang, forsvandt smerterne. Samtidig gik vægten ned, og de fik begge mere energi. Træneren kom derfor med en ny udfordring:

I seks uger skulle de forsøge at leve af palæokost – en striks form for kur, der udelukker forarbejdet mad, sukker, mælkeprodukter og korn.

Rie og Karsten fik ingen opskrifter eller yderligere forklaringer. Alligevel tog de et valg om at gå 100 procent ind det og googlede sig frem til information og forskellige opskrifter.

Deres to drenge, Thomas og Martin, fik stadig rugbrød og andre madvarer fra deres gamle kost, mens Rie og Karsten selv var helt strikse. De ville have styr på sig selv, før de ville inddrage børnene.

Få uger efter skulle hele familien på all-inclusive i Bulgarien. En ferie, hvor de plejede at få masser af is, øl og slik. Men denne gang ville de prøve at leve efter de nye principper.

Da Rie stillede sig på badevægten efter ferien, havde hun tabt fem kilo. Hun forstod det næsten ikke. For hun følte ikke, at hun havde savnet noget.

- Det her er den måde, jeg vil leve på, sagde hun til Karsten.

Et andet liv

Hvis de skulle fortsætte, var der dog nogle madvarer, som de begge savnede. Rie begyndte derfor at læse om forskellen på palæo og LCHF-kuren (Low Carb, High Fat) – med andre ord: Mad med få kulhydrater og en højere andel af fedt.

Madvarer som fløde, smør og creme fraiche blev føjet til kosten. Til morgenmad begyndte de at drikke en blendet blanding af smør, olie og kaffe – også kaldet bulletproof kaffe. Og i stedet for junkfood eller diverse lightprodukter lå der nu avokado, fisk og æg på tallerkenen.

Kaffen og den nye kost gav en mæthedsfølelse, så parret ikke småspiste i løbet af dagen. Samtidig faldt vægten yderligere, og de sov bedre om natten.

Tidligere havde Karsten haft store humørudsving og kunne blive rasende, hvis noget gik imod ham. Nu var humøret stabilt, og Rie havde ikke længere hovedpine dagligt.

Karsten Johansen tilbage i 2014. Foto: Privatfoto

Gradvist blev sønnerne Martin og Thomas derfor også indraget mere og mere i både kost og crossfit.

Alle fire trænede i det lokale crossfitcenter – ofte på familiehold. De hoppede på bokse, lavede armbøjninger og trak sig op i den aflange bar.

Når en i familien satte et mål – om det var småt eller stort – var Karsten og Rie tydelige omkring, at man bakkede op om hinanden. Også når børnene ikke lige gad en dag.

I starten trænede de et par dage om ugen. Senere blev det til seks dage for Karsten, fire gange for Rie og sønnen Thomas og to gange for storebror Martin.

Crossfit og de nye spisevaner gjorde en forskel for hele familien. Samtidig mærkede Karsten og Rie dog også modstand. Især når de var uden for hjemmet – på arbejde, til fester eller fødselsdage.

Modstand

Som folkeskolelærer oplevede Rie det, når der var kage og brød på lærerværelset.

Egentlig ville hun gerne svare på spørgsmål omkring sin kost, men i en periode tog hun også flere gårdvagter for at undgå kommentarer som: "Et enkelt stykke skader da ikke?” eller "Men det spiser du nok heller ikke”.

Vennerne undrede sig også, når Karsten pludselig sagde nej til rødvin. Eller når han fjernede rugbrødet under smørrebrødet til frokost, så kun pålægget var tilbage. Tidligere havde han jo netop været foregangsmand for grillaftener med masser af rødvin, brød og snacks.

Det var for ekstremt, mente flere.

Omvendt forstod Karsten ikke, at ingen nogensinde havde kommenteret på dengang, han drak så meget vin eller købte brød og basser ved bageren hver weekend.

Rie og Karsten kunne mærke, at det gjorde en forskel, at de var sammen om deres nye vaner. Når de var hjemme, blev der ikke stillet spørgsmål ved, at kosten nu bestod af smør, bacon, æg og grøntsager fremfor brød og pasta.

De lavede madplanen sammen og kunne holde hinanden op på træning, når hverdagen blev presset.

Vægten blev ved med at gå ned, og muskelmassen gik op.

Da de nåede til 2018 – to år efter sommerferien i Bulgarien – havde Rie tabt sig 35 kilo, mens Karsten havde tabt sig 20 kilo.

Rie Nygaard i henholdsvis august 2014 og november 2018. Foto: Privatfoto

Valget

Når Kolding-parret i dag kigger på de gamle feriebilleder, har de svært ved at sige, præcis hvornår de tog valget om at ændre livsstil.

Måske var det efter Bulgarien. Måske var det før. Faktum er, at det er et valg, de stadig løbende tager stilling til.

For nogle måneder siden valgte Rie at gå ned i tid på sit arbejde. Det har givet hende mere frihed til at træne om morgenen og holde ryggen stabil. Det var hun nødt til for at have det godt på sigt.

Rie og Karsten, da de deltog i Krüger-Stafet i 2018, som afvikles i kanalerne omkring Christiansborg i København. Foto: Privatfoto

De fleste i vennekredsen har forstået og accepteret, at de spiser anderledes. Det, der har været sværest for mange at forstå, er, at parret også fravælger rødvin og øl i sociale sammenhænge.

Karsten og Rie lytter, når deres venner siger, at de savner at drikke et godt glas rødvin med dem. Men de vil ikke spise eller drikke noget for andres skyld – og de er ligeglade med, hvis nogen stadig synes, de er ekstreme.

- Det er jo et valg og et ansvar, vi har taget - og vi tvivler aldrig på, at det her er det rigtige for os. Om folk tager samme valg som os, det er helt op til dem, siger Karsten.

Hele familien i det lokale crossfitcenter - fra venstre: Karsten, Thomas, Martin og Rie. Foto: Privatfoto

De er bevidste om, at det valg kræver, at de hele tiden planlægger og prioriterer. Ting som alkohol og sukker er ikke bandlyst, men de har en politik om, at det kun er tilladt, når det er planlagt i god tid.

Men hvorfor er det nødvendigt at gå så meget på kompromis?

- Jeg skal aldrig have det så dårligt igen, som jeg har haft det. Så hvis jeg kan holde min krop stærk og kun proppe gode ting ind, så vil jeg gerne prioritere det, siger Rie Nygaard og kigger på sin mand.

- Når man laver ændringer, skal de nogle gange være voldsomme. Så bliver man nødt til at tage det fulde spring fra en grøft til en anden og så finde tilbage på vejen senere. I dag kan jeg glæde mig i lang tid over, at jeg skal nyde en flaske rødvin. Førhen havde vi måske drukket tre flasker, før vi overhovedet satte os til bordet, tilføjer Karsten Johansen.

Begge er enige om, at de aldrig vil tilbage til det udgangspunkt, de havde før sommerferien i Bulgarien i 2016.

Hvorfor?

Svaret på det spørgsmål skal findes i et af de gamle familiefotos, der hænger i køkkenet i parcelhuset i Kolding. På billedet smiler både Rie og Karsten, men indeni var det en anden historie.

I Rie og Karstens køkken hænger et billede fra 2009, som husker dem på, hvorfor det er det rigtige, de har gjort. Foto: Privatfoto

Du kan nå det endnu - her er der ledige studiepladser

Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix
Udgivet

Knapt 10.000 kvalificerede ansøgere kom ikke ind på drømmeuddannelsen i første omgang. Men der er stadig masser af muligheder for at komme i gang med en uddannelse i år.

4.727 kommende studerende fik ved midnat svar på, at de var kommet ind på en af de ni videregående uddannelsesinstitutioner i Syd- og Sønderjylland.

Det svarer til 7,7 procent af det samlede optag på videregående uddannelser i Danmark.

Men det betyder også, at der er gode muligheder for at komme i gang med en attraktiv uddannelse efter sommerferien. Også selvom snittet viste sig ikke at være nok til drømmeuddannelsen.

Der er nemlig masser af ledige pladser på en lang række uddannelser her i landsdelen.

Hvis du klikker ind på uddannelsesinstitutionerne nedenfor, kan du se, hvilke uddannelser, der er at vælge imellem.

Syddansk Universitet

Biblioteksvidenskab, it og kommunikation, Kolding, Studiestart: sommerstart

Digital design med interaktionsstudier og IT, Kolding, Studiestart: sommerstart

Designkultur med mode og erhvervsøkonomi, Kolding, Studiestart: sommerstart

Designkultur med rum og æstetik, Kolding, Studiestart: sommerstart

International virksomhedskommunikation i engelsk, Kolding, Studiestart: sommerstart

Erhvervsøkonomi, HA, Kolding, Studiestart: sommerstart

International erhvervsøkonomi med fremmedsprog, Sønderborg, Studiestart: sommerstart

Erhvervsøkonomi, HA, Esbjerg Ø, Studiestart: sommerstart

Professionshøjskolen UC Syddanmark

Professionsbachelor, ergoterapeut, Haderslev, Studiestart: sommerstart

Professionsbachelor, ernæring og sundhed, Haderslev, Studiestart: sommerstart

Professionsbachelor, folkeskolelærer, Haderslev, Studiestart: sommerstart

Professionsbachelor, folkeskolelærer, Haderslev, E-læring, Studiestart: sommer- og vinterstart

Professionsbachelor, folkeskolelærer, Esbjerg Ø, Studiestart: sommerstart

Professionsbachelor, fysioterapeut, Esbjerg Ø, Studiestart: sommerstart

Professionsbachelor, fysioterapeut, Haderslev, Studiestart: sommerstart

Professionsbachelor, offentlig administration, Esbjerg Ø, Studiestart: sommerstart

Professionsbachelor, pædagog, Kolding, Studiestart: sommer- og vinterstart

Professionsbachelor, pædagog, Aabenraa, Studiestart: sommerstart

Professionsbachelor, pædagog, Aabenraa, Studiestart: vinterstart

Professionsbachelor, pædagog, Tønder, Studiestart: sommerstart

Professionsbachelor, pædagog, Esbjerg Ø, Studiestart: sommerstart

Professionsbachelor, socialrådgiver, Esbjerg Ø, Studiestart: sommer- og vinterstart

Professionsbachelor, socialrådgiver, Esbjerg Ø, E-læring, Studiestart: sommer- og vinterstart

Professionsbachelor, socialrådgiver, Aabenraa, Studiestart: sommerstart

Professionsbachelor, sygeplejerske, Aabenraa, Studiestart: sommer- og vinterstart

Professionsbachelor, sygeplejerske, Aabenraa, E-læring, Studiestart: vinterstart

Professionsbachelor, sygeplejerske, Esbjerg Ø, Studiestart: sommer- og vinterstart

Laborant, Esbjerg Ø, Studiestart: sommerstart

Sundhedsadministrativ koordinator, Haderslev, Studiestart: sommerstart

Sundhedsadministrativ koordinator, Esbjerg Ø, Studiestart: sommerstart

UCL Erhvervsakademi og Professionshøjskole

Professionsbachelor, folkeskolelærer, Jelling, Studiestart: sommerstart

Professionsbachelor, folkeskolelærer, Jelling, E-læring, Studiestart: sommerstart

Professionsbachelor, pædagog, Jelling, Studiestart: sommerstart

Professionsbachelor, socialrådgiver, Vejle, Studiestart: sommerstart

Professionsbachelor, socialrådgiver, Vejle, Studiestart: vinterstart

Professionsbachelor, sygeplejerske, Vejle, Studiestart: sommerstart

Professionsbachelor, sygeplejerske, Vejle, Studiestart: vinterstart

Automationsteknolog, Fredericia, Studiestart: sommerstart

Datamatiker, Vejle, Studiestart: sommerstart

Datamatiker, Vejle, Studiestart: vinterstart

Handelsøkonom, Vejle, Studiestart: sommerstart

Installatør, stærkstrøm, Vejle, Studiestart: sommerstart

Service- og oplevelsesøkonom, Vejle, Studiestart: sommerstart

Sundhedsadministrativ koordinator, Vejle, Studiestart: sommerstart

Professionshøjskolen VIA University College

Professionsbachelor i protese- og ortoseteknologi, Horsens, Studiestart: sommerstart

Bygningskonstruktør, professionsbachelor i bygningskonstruktion, Horsens, Studiestart: sommer- og vinterstart

Diplomingeniør, byggeri og anlæg, Horsens, Studiestart: sommer- og vinterstart

Diplomingeniør, softwareteknologi, Horsens, Studiestart: sommerstart

Diplomingeniør, maskinteknologi, Horsens, Studiestart: sommerstart

Diplomingeniør, maskinteknologi, Horsens, E-læring, Studiestart: sommerstart

Diplomingeniør, produktion (produktionsteknik), Horsens, Studiestart: sommerstart

Professionsbachelor, pædagog, Horsens, Studiestart: sommer- og vinterstart

Professionsbachelor, sygeplejerske, Horsens, Studiestart: sommer- og vinterstart

Produktionsteknolog, Horsens, Studiestart: sommerstart

Kort- og landmålingstekniker, Horsens, Studiestart: sommerstart

Fredericia Maskinmesterskole

Professionsbachelor, maskinmester, Sønderborg, Studiestart: sommerstart

Professionsbachelor, maskinmester, Esbjerg, Studiestart: sommer- og vinterstart

Professionsbachelor, maskinmester, Fredericia, Studiestart: sommer- og vinterstart

IBA Erhvervsakademi Kolding

Professionsbachelor, finans, Kolding, Studiestart: sommerstart

Professionsbachelor, it-arkitektur, Kolding, Studiestart: sommerstart

Finansøkonom, Kolding, Studiestart: sommerstart

Finansøkonom, Kolding, E-læring, Studiestart: sommerstart

Financial controller, Kolding, Studiestart: sommerstart

Markedsføringsøkonom, Kolding, Studiestart: sommerstart

Markedsføringsøkonom, Kolding, E-læring, Studiestart: sommerstart

Multimediedesigner, Kolding, Studiestart: sommerstart

Produktionsteknolog, Kolding, Studiestart: sommerstart

Erhvervsakademi SydVest

Bygningskonstruktør, professionsbachelor i bygningskonstruktion, Esbjerg, Studiestart: sommer- og vinterstart

Bygningskonstruktør, professionsbachelor i bygningskonstruktion, Esbjerg, E-læring, Studiestart: sommerstart

Professionsbachelor, finans, Esbjerg, Studiestart: sommerstart

Professionsbachelor, finans, Esbjerg, E-læring, Studiestart: sommerstart

Datamatiker, Tønder, Studiestart: sommerstart

Datamatiker, Sønderborg, Studiestart: sommerstart

Datamatiker, Esbjerg, Studiestart: sommerstart

Driftsteknolog - Offshore, Esbjerg, Studiestart: sommerstart

Driftsteknolog - Offshore, Esbjerg, E-læring, Studiestart: sommerstart

Finansøkonom, Esbjerg, Studiestart: sommerstart

Finansøkonom, Sønderborg, Studiestart: sommerstart

Markedsføringsøkonom, Esbjerg, Studiestart: sommerstart

Markedsføringsøkonom, Esbjerg, E-læring, Studiestart: sommerstart

Multimediedesigner, Esbjerg, Studiestart: sommerstart

Multimediedesigner, Sønderborg, Studiestart: sommerstart

Produktionsteknolog, Sønderborg, Studiestart: sommerstart

Produktionsteknolog, Esbjerg, Studiestart: sommerstart

Service- og oplevelsesøkonom, Sønderborg, Studiestart: sommerstart

Service- og oplevelsesøkonom, Esbjerg, Studiestart: sommerstart

Erhvervsakademi Dania

Administrationsøkonom, Horsens, Studiestart: sommerstart

Handelsøkonom, Horsens, Studiestart: sommerstart

Ålborg Universitet

Bachelor of Science (BSc) in Engineering (Applied Industrial Electronics), Esbjerg, Study start: Summer start

Teknisk videnskab (civilingeniør) Energi, Esbjerg, Studiestart: sommerstart

Bachelor of Science (BSc) in Engineering (Chemical Engineering and Biotechnology), Esbjerg, Study start: Summer start

Diplomingeniør, kemi- og bioteknologi, Esbjerg, Studiestart: sommerstart

Diplomingeniør, byggeri og anlæg, Esbjerg, Studiestart: sommerstart

Diplomingeniør, bæredygtig energiteknik, Esbjerg, Studiestart: sommerstart

Diplomingeniør, maskinteknik, Esbjerg, Studiestart: sommerstart

OL-håb sov over sig og missede frokost med kongeparret

Udgivet

Bokseren mødtes dog allerede med kongeparret, da de ankom til OL-lejren.

Når man er til OL skal man være fokuseret og klar, og så skal man huske at restitutere.

Men det blev måske lige i overkanten for den 22-årige bokser, Nikolaj Terteryan, der missede en frokost med kong Frederik og dronning Mary, fordi han sov over sig på sit hotelværelse, fortæller han.

-  Vi skulle have spist frokost med dem tidligere i dag, men jeg sov desværre over mig. Det må blive til næste OL, siger han og griner.

Bokseren har dog haft æren før af at møde kongeparret. Allerede få timer inden frokosten var parret forbi OL-lejren, hvor han hilste på dem.

- Det var hyggeligt nok, at de kom forbi. Jeg har også mødt dem før, men at møde særligt Kong Frederik nu som konge, dét var specielt, fortæller han.

Du kan se dokumentaren om boksebrødrene Nikolaj Terteryan og hans tvilling Sebastian Terteryan i deres forsøg på at kvalificere sig til OL.

Sebastian (th.) og Nikolaj Terteryan (tv.) er tvillinger og sønner af en amerikansk landsholdsbokser, der flyttede til Danmark.

Modstandere kommer ikke med noget særligt

Nikolaj Terteryan er den første bokser i 12 år, der har kvalificeret sig til OL. Han stiller op i en mellemvægtsklasse.

Han er netop gået videre uden kamp i første runde ved lodtrækning, så han er direkte i 1/8 finalerne. Her skal han enten møde franskmanden Makan Traore eller ireren Aidan Walsh.

-  Irlænderen fik bronze i Tokyo, men han kommer ikke med noget særligt, så ham er jeg ikke usikker på. Franskmanden er jeg heller ikke nervøs for, siger danskeren.

Nikolai Terteryan med guldmedaljen til European Games 2024 i Krakow. Med guldmedaljen sikrede han sig samtidig en kvalificering til OL 2024 i Paris. Foto: EOC

Han forklarer, at han tager én kamp ad gangen, men han ser frem til kvartfinalen, hvor han kan møde den regerende verdensmester fra Uzbekistan.

- Ville gerne have mødt en anden modstander, men jeg er klar til at møde ham og dér skal jeg bare præstere. Det er kampen om medaljer. Jeg har slået nogen navne han har tabt til, så jeg synes mine chancer er gode.  

Dit digitale aftryk

Vi bruger cookies for at gøre din oplevelse bedre. Vi klatter ikke med dine data, og du kan altid trække dit samtykke tilbage. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Nødvendig cookies

Navn Udbyder
CookieConsent tvsyd.dk
__whplayCrate tvsyd.dk
__whseenVerticalVideosCrate tvsyd.dk
frequencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyLastVisitV2 tvsyd.dk
visitHistoryFrequencyV2 tvsyd.dk
visitedPagesV2 tvsyd.dk

Funktionelcookies

Navn Udbyder
JSESSIONID LinkedIn
bcookie LinkedIn
bscookie LinkedIn
csrftoken instagram.com
lang LinkedIn
li_gc LinkedIn
lidc LinkedIn

Markedsføringcookies

Navn Udbyder
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube

Præferencercookies

Navn Udbyder
NID Google

Statistikcookies

Navn Udbyder
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4_expires Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
ebx_webtag_ Echobox
userId tvsyd.dk

Brugeroplevelsecookies

Navn Udbyder
sp_landing spotify.com
sp_t spotify.com
tableau_locale public.tableau.com
tableau_public_negotiated_locale public.tableau.com