Lækkede dokumenter viser, hvordan Forsvaret vil bruge over 100 milliarder kroner – Flyvevåbnet har vundet

Jagerfly af typen F-16 og F-35 har tidligere været i luften sammen over Danmark. Arkivfoto. Foto: Forsvaret
Af Anders Lomholt
Udgivet
Artiklen er mere end 30 dage gammel
I samarbejde med TV 2 Nyheder

Bag Forsvarets fremtidsplan gemmer sig et slagsmål om, hvem der skal have mest og hvornår. Flyvevåbnet, der blandt andet har base i Skrydstrup, har vundet, lyder det fra flere kilder.

Danmark står for foden af en historisk militær oprustning, som de kommende år vil koste gigantiske milliardbeløb.

Hvad pengene skal bruges til - og hvornår de skal bruges - har hidtil været hemmeligt. Men nu kan TV 2 løfte sløret for Forsvarets hemmelige investeringsplan, som viser, hvordan den øverste ledelse planlægger at bruge over 100 milliarder kroner i løbet af det 10-årige forsvarsforlig, der træder i kraft til nytår.

Planerne rækker helt frem til 2040 i forventning om, at der også i fremtiden vil blive tilført flere penge til dansk forsvar. Alt sammen indgår det i arbejdet med forsvarschefens militærfaglige anbefaling, der kun er kendt af en lille kreds i toppen af Forsvarets ledelse og i Forsvarsministeriet.

Planerne er et overslag og vil løbende blive justeret. Især når det gælder investeringer mange år frem i tiden. Alligevel giver det et hidtil uset billede af, hvordan fremtiden ser ud, hvis Forsvarets planer bliver til virkelighed.

I september kom de første F-35 kampfly til Danmark, nu har Forsvaret planer om udvide arsenalet for godt 10 milliarder kroner. Foto: Amalie Karlshøj Radoo /TV 2

Flyvevåbnet får mest

Ser man nærmere på de investeringer, der er planlagt i det kommende forsvarsforlig, så er Flyvevåbnet den store vinder. Her er der planlagt nyindkøb for over 36 milliarder kroner.

En stor del bliver udbetalt allerede fra 2024, hvor Forsvaret vil bruge over 10 milliarder kroner på nye kampfly. Ifølge TV 2’s oplysninger vil man have 10 nye fly, flysimulatorer og mere ammunition.

F-35'ere i Skrydstrup. Video: Video: Thomas Sejstrup Hoffmann-Møller/Redigering: Nicolai Grauholm

Fra 2026 er det planen at bruge over 11 milliarder kroner på forskellige typer landbaseret missilforsvar. Det kan være Patriot-batterier eller lignende til forsvar mod angreb med missiler og fly mod Danmark.

Forsvaret satser stort på landbaseret missilforsvar. Foto: Daniel Mihailescu/AFP/Ritzau Scanpix

- Det er tydeligt, at flyvevåbnet er blevet tilgodeset til dels på bekostning af Søværnet og i høj grad Hærens behov, siger tidligere kontreadmiral, Torben Ørting Jørgensen og tilføjer:

- Det er en mærkelig prioritering i lyset af det, vi har lært fra krigen i Ukraine. Den viser jo, at der i høj grad er brug for kamptropper, siger han.

Tidligere kontreadmiral Torben Ørting Jørgensen mener, at Flyvevåbnet bliver uhørt meget tilgodeset. Foto: NATO arkiv

Andre mener, at det giver god mening. En af dem er forsvarsanalytiker og tidligere major i Flyvevåbnet, Hans Peter Michaelsen:

- Vi er i en situation, hvor truslen mod Danmark ikke er på landjorden, men i luftrummet i form af missiler. Og der har vi lige nu ikke noget forsvar, siger han.

Fra 2030 lyder planerne, at der skal bruges næsten 7 milliarder kroner på store Boeing P8-fly, der kan overvåge fjendtlige skibe og ubåde i Nordatlanten.

Foto: Jam Sta Rosa/AFP/Ritzau Scanpix

Der er også lagt op til store investeringer i nye helikoptere. Både en afløser for de små Fennec-helikoptere og flere af de større Seahawk-helikoptere, der skal holde øje med fjendtlige ubåde. Samlet pris næsten 6,4 milliarder kroner.

Flyvevåbnet

Flyvevåbnet

Ca 36,5 milliarder kroner frem mod 2034. Og yderligere knap 10 milliarder i årene frem mod 2040. Foto: TV 2

Søværnet

Søværnet

Cirka 29 milliarder kroner frem mod 2034. Og yderligere godt 11 milliarder i årene frem mod 2040. Foto: TV 2

Hæren

Hæren

Cirka 29 milliarder kroner frem mod 2034. Udover 1. Brigade, som fremgår af billedet, er der afsat 1,6 milliarder til resten af Hæren. Og i årene frem mod 2040 vokser det med yderligere 14 milliarder kroner. Foto: TV 2

Arktisk kommando

Arktisk kommando

Cirka 2 milliarder kroner frem mod 2034. Og yderligere godt 1 milliard i årene frem mod 2040. Foto: TV 2

Specialoperationsstyrkerne

Specialoperationsstyrkerne

Godt 4 milliarder kroner frem mod 2034. Og yderligere godt 2 milliarder i årene frem mod 2040. Foto: TV 2

Søværnet skal vente længe på skibe til Nordatlanten

Søværnet står til at få cirka 29 milliarder kroner i løbet af det tiårige forlig. Den største post går til seks nye patruljeskibe til de danske farvande. Skibene skal bygges i Danmark til en pris på godt 9 milliarder kroner fra 2025.

Det forberedende arbejde til fremtidens danskproducerede patruljeskibe er i fuld gang. Planen er at selve byggeriet af seks skibe begynder i 2027. Foto: Danske Patruljeskibe

Til gengæld afslører planerne også, at Søværnet skal vente længe på en udskiftning af de stærkt nedslidte inspektionsskibe til Nordatlanten og Grønland. I første omgang vil forsvarstoppen holde de gamle skibe sejlende med en midlertidig modernisering.

Først fra 2031 og de følgende syv år skal der bygges nye arktiske patruljeskibe for godt 7,4 milliarder kroner. Altså langt inde i det næste forlig.

Det er "en helt forkert prioritering", mener tidligere kontreadmiral Torben Ørting Jørgensen:

- Det betyder, at vi i mange år frem skal sejle med antikverede skibe, som konstant skal på værft. Det giver ingen mening, siger han.

Der skal også bruges milliarder til nye missiler, som er et styrkemål fra NATO - altså aftalen om, hvad Danmark skal bidrage med til alliancen.

Her er det planen at købe 48 af de kontroversielle Strike-missiler. De er ikke, som andre missiltyper, beregnet til selvforsvar, men til at slå først mod fjendtlige missilramper.

Disse kontroversielle missiler kan for eksempel være langtrækkende Tomahawk-missiler.

- Det er interessant. Tidligere har det kun været en tanke, at vi måske skal have Tomahawk-missiler. Nu er det rent faktisk en del af forsvarsplanen, siger tidligere brigadegeneral Carsten Rasmussen, der også er senioranalytiker i Institut for Militær Analyse.

Som noget nyt skal der også investeres i Seabed Warfare - militært udstyr til at imødegå trusler på havbunden. Her er der fra 2027 afsat over 1,2 milliarder kroner til et nyt skib og undervandsdroner til at overvåge og beskytte kritisk infrastruktur som søkabler og gasledninger.

Hæren kan ikke leve op til NATO's krav

Hæren, som tidligere kontreadmiral Torben Ørting Jørgensen udråber som den store taber, skal lige som Søværnet have cirka 29 milliarder kroner i løbet af forliget.

Men målt på soldater er Hæren langt den største enhed i Forsvaret. Og ifølge kritikere ligger en relativt stor del af investeringerne mange år ude i fremtiden og rækker dermed ikke til at indfri NATO's styrkemål om at udruste en kampklar 1. Brigade.

Pengene skal blandt andet bruges til en udvidelse af brigadens luftværn, nyt kommunikationsudstyr, og så skal der betales for langtrækkende raketkastere fra den israelske producent Elbit.

Fra 2027 skal der bruges 7 milliarder kroner på en ekstra kampbataljon og flere fastansatte soldater.

Senere skal der bruges penge på at opbygge større lagre af ammunition og såkaldt taktisk logistik med flere lastbiler og containere.

Ønskesedlen for Hæren lyder på over 27 mia kroner for de kommende 10 år. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Til gengæld mener kilder i Hæren, at de er blevet forbigået, når det gælder ønsket om flere kampvogne, infanterikampkøretøjer, pansrede ingeniørmaskiner og artilleri.

- Det er helt klart, at det er Hæren, som har tabt armlægningen om pengene, siger forsvarsanalytiker Hans Peter Michaelsen.

Hæren har tabt armlægningen om at få dækket de militære behov, mener forsvarsanalytiker Hans Peter Michaelsen. Foto: Privatfoto.

Forklaringen er blandt andet, at en yderligere udvidelse af Hæren kræver langt flere soldater, som er både vanskelige og dyre at skaffe. Og målet med forsvarsplanen er at leve op til så mange forskellige NATO-styrkemål som muligt.

- Flere missiler og fly er en lettere måde at opfylde NATO's krav og styrkemål på, fordi strukturen her er på plads, siger Hans Peter Michaelsen.

Tidligere brigadegeneral Carsten Rasmussen er enig i prioriteringen.

Det er vigtigt med flere fly, skibe og missiler til at forsvare dansk territorium, siger tidligere brigadegeneral Carsten Rasmussen. Foto: Privatfoto.

- Danmarks territorium er på mange måder helt ubeskyttet. Og det er vigtigere at få det på plads med flere skibe, missiler og fly end at bruge flere penge på at styrke Hæren til missioner i udlandet, siger han.

Kun en mindre del af pengene går til at modernisere resten af Hæren.

Tidligere kontreadmiral Torben Ørting Jørgensen hæfter sig ved, at der ikke er lagt op til at indfri et fremtidigt styrkemål om i 2032 at udvide 1. Brigade til en såkaldt tung brigade med blandt andet flere kampvogne.

- De her planer viser, at der går rigtig mange år før Hæren kan leve op til NATO's nuværende krav og styrkemål. Og når det gælder den tunge brigade er det tydeligt, at vi helt ignorerer vores aftale med NATO, siger Torben Ørting Jørgensen.

Ny flyvestation i Grønland

Udover Flyvevåbnets P8-overvågningsfly til overvågning af Nordatlanten, er der yderligere afsat godt godt 2 milliarder kroner til Arktisk Kommando. Det skal i løbet af det tiårige forlig blandt andet bruges til udbygning af en flyvestation i Kangerlussuaq - det tidligere Sønder Strømfjord.

Her skal der bygges en ny landingsbane.

Der er også afsat godt 4 milliarder kroner til specialoperationsstyrkerne. Her skal Siriuspatruljen styrkes, og så skal der indkøbes et nyt dykkerfartøj og sensorudstyr.

Uenighed på Kastellet

Tidligere på året fik TV 2 adgang til et lækket notat fra Forsvarsministeriet fra november 2022. Det skitserede prioriteterne til et kommende forlig. De planer har Forsvaret nu konkretiseret i den såkaldte kastelproces, hvor ledelsen af de enkelte værn har været indkaldt til forhandlinger på Kastellet i København med Forsvarschefen for bordenden.

Forsvarets interne kamp om milliarderne foregik på Kastellet i København. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix.

Under kastelprocessen er der øremærket i alt 140 milliarder kroner frem mod 2040. Lidt over målet, fordi man ikke forventer at få alle ønsker igennem. Alligevel har der ifølge TV 2's oplysninger været stor uenighed under forhandlingerne. Dele af Hæren og Søværnet er utilfredse med, at investeringerne ikke dækker behovet og ligger for sent især i den tiårige forligsperiode.

Omvendt mener man i den øverste ledelse, at investeringer til for eksempel Flyvevåbnet også kommer Hæren til gavn - for eksempel luftværn, der skal beskytte Danmark mod angreb fra luften.

Forsvarschef Flemming Lentfer vil ikke kommentere TV 2's oplysninger om den militærfaglige anbefaling, som vil ligge til grund for de kommende års indfasning af forsvarsforliget.

Forsvarschef Flemming Lentfer skal de kommende 10 år overbevise politikerne om, at Forsvarets ønskeseddel bliver til virkelighed. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Regeringen afsatte sammen med et bredt flertal i Folketinget i alt 155 milliarder kroner til det kommende forlig. Udover nye investeringer skal de blandt andet bruges på støtte til Ukraine og en genopretningsplan, der skal dække hullerne efter årtiers besparelser.

Fremtidige investeringer skal vedtages med delforlig, hvor det er planen inden jul i år at lande en aftale om kommende rekruttering og fastholdelse af soldater. Efter jul skal værnepligten udvides, og først derefter følger diskussionerne om konkrete materielinvesteringer.

Det ved vi, og det mangler vi svar på om Royal Run i Ribe

Royal Run kommer til Ribe 2. pinsedag, den 9. juni, 2025. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Udgivet

Den 9. juni 2025 rykker Royal Run ind i Ribe og lader den gamle kongeby være kulisse for den første etape.

Royal Run er Danmarks største motionsfest og skulle oprindeligt være en engangsbegivenhed i anledning af kong Frederiks 50-års fødselsdag.

Men på grund af den overvældende succes og den positive modtagelse fra både deltagere og publikum, har Royal Run udviklet sig til en tradition. 

Herunder har vi samlet info, så du bedre kan danne dig et overblik over begivenheden.

Hvem kan deltage?
Royal Run er for alle uanset alder, køn og form. Er du ikke i form, er der spredt rundt i hele landet foreninger og løbeklubber med særlige Royal Run-træningshold.

Find en forening her

Hvilke distancer kan man løbe?
Der er tre distancer: One mile (1,609 km), 5 km og 10 km. Man kan løbe eller gå hver distance.

Hvordan er ruterne?
De tre ruter rundt i Ribe er ikke fastlagt endnu, men de vil ifølge arrangørerne tage deltagerne med på "en flot og spændende tur rundt i den smukke bys kultur, historie og charmerende miljø".

Kirsten Bisgaard Kirchner, eventchef, Esbjerg Kommune, Danni Callesen, idrætskonsulent løb og gang dgi sydvest Foto: Jeppe Frost Kyvsgaard

Ifølge borgmester Jesper Frost Rasmussen (V) vil start og mål være centreret omkring domkirken.

Hvem deltager fra kongefamilien?
Det er ikke meldt ud, hvem fra kongefamilien, der deltager i Ribe. Men da Royal Run lagde vejen forbi Esbjerg Kommune i 2018, var det daværende kronprins og nu kong Frederik, der løb med.

Royal Run kommer til Ribe i 2025. Foto: Matthew James/Royal Run

Hvornår starter billetsalget?
Vi ved, at billetterne bliver sat til salg i november. Det er dog ikke meldt ud hvilken dag. Du kan tilmelde dig nyhedsbrevet fra Royal Run, som fortæller, når det starter.
Tilmeld dig på deres hjemmeside forneden – find det her

Hvor mange billetter bliver sat til salg?
Antallet er ikke på plads endnu, men borgmester Jesper Frost Rasmussen (V) håber, at det bliver i omkring 10.000 billetter.

Hvad koster en billet?
Priserne afhænger af, hvilken distance du vælger.

One mile: 170 kr
5 km: 270 kr
10 km: 330 kr

I prisen indgår en Royal Run t-shirt, medalje, vand og forfriskninger ved målstregen, startnummer med chip til tidtagning, levering af t-shirt og startnummer samt målfotos.

Hvor skal der ellers løbes i 2025?
Der skal løbes i fem byer. Det er meldt ud, at fire af byerne er med for første gang, men det er kun Ribe, der er offentliggjort som værtsby.

De andre værtsbyer offentliggøres hver dag i denne uge. En by hver dag. Følg med på Royal Runs sociale medier eller på deres hjemmeside her

Hvor kan jeg finde mere information?
Læs mere om Royal Run i Ribe her

 

Borgmester har nævnt det for kongen igen og igen, og nu sker det

Royal Run i Esbjerg i 2018 med daværende kronprins og nuværende kong Frederik sammen med borgmester i Esbjerg Jesper Frost Rasmussen. Foto: John Randeris/Ritzau Scanpix
Udgivet

Borgmester Jesper Frost Rasmussen (V) har i seks år arbejdet på at få Royal Run tilbage til kommunen. Nu er det lykkedes.

Det er ikke helt tilfældigt, at Ribe i dag blev præsenteret som en af værtsbyerne til Royal Run 2025.

Hver gang borgmester Jesper Frost Rasmussen (V) har været til en begivenhed med kong Frederik eller nogle af hans nærmeste, er der én ting, han har nævnt igen, igen og ja, igen.

- Lige siden Royal Run i Esbjerg i 2018 har jeg benyttet enhver lejlighed til at nævne, at vi var glade for værtskabet og gerne så det komme til kommunen igen, siger han.

 Og endelig er den mission lykkedes. I dag blev Ribe præsenteret som værtsby for Royal Run.

- Det får stor betydning for byen. Det er en dag, hvor alle landets øjne bliver rettet mod os, siger borgmester Jesper Frost Rasmussen (V).

En vigtig rolle i Danmarkshistorien

I ansøgningen til at blive værtsby har kommunen lagt vægt på Ribes vigtige vikingehistorie og domkirkens betydning. Begge dele vil få en central rolle til Royal Run mandag den 9. juni 2025.

- I Ribe kan vi skabe noget unikt med fokus på det historiske. Vi har ikke kunne planlægge i detaljer endnu, da det har været hemmeligt, at vi var værtsby, så nu går det store arbejde i gang, siger borgmester Jesper Frost Rasmussen (V).

Royal Run kommer til Ribe i 2025. Foto: Matthew James/Royal Run

Får stor betydning for byen

Formanden for Ribe Handelsstandsforening ser også frem til den kommende royale begivenhed.

- Det får kæmpe betydning. Det skaber en masse liv, og det vil helt sikkert kunne mærkes på omsætningen i byen. Det vil på alle måder være med til at sætte Ribe på landkortet, siger formanden for Ribe Handelsstandsforening, Keld Vestergaard.

Kirsten Bisgaard Kirchner, eventchef, Esbjerg Kommune, Danni Callesen, idrætskonsulent løb og gang dgi sydvest Foto: Jeppe Frost Kyvsgaard

Med sine omkring 9.000 indbyggere bliver Ribe nærmest invaderet, hvis der kommer de 10.000 deltagere, som borgmester Jesper Frost Rasmussen (V) håber, at der bliver plads til. Men det skræmmer ikke handelstandsformanden.

- Vi har 1,5 millioner turister om året i Ribe, så vi er vant til at servicere mange, siger han.

Der er endnu ikke åbnet for tilmelding til Royal Run 2025, men salget af startnumre forventes at gå i gang i løbet af november.

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Nødvendige cookies

Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.

Navn Udbyder
CookieConsent tvsyd.dk
__whplayCrate tvsyd.dk
__whseenVerticalVideosCrate tvsyd.dk
frequencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyLastVisitV2 tvsyd.dk
visitHistoryFrequencyV2 tvsyd.dk
visitedPagesV2 tvsyd.dk

Funktionelle cookies

Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.

Navn Udbyder
JSESSIONID LinkedIn
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube
bcookie LinkedIn
bscookie LinkedIn
csrftoken instagram.com
csrftoken instagram.com
lang LinkedIn
lang LinkedIn
li_gc LinkedIn
lidc LinkedIn
tableau_locale public.tableau.com
tableau_public_negotiated_locale public.tableau.com

Præference-cookies

Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.

Navn Udbyder
NID Google

Statistikcookies

Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.

Navn Udbyder
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4_expires Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
ebx_webtag_ Echobox
userId tvsyd.dk

Markedsføringscookies

Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.

Navn Udbyder
sp_landing spotify.com
sp_t spotify.com