Stor buskontrol ved spejderlejr

Søndag er politiet ude for at tjekke sikkerheden på de mange busser, der transporterer børn og unge hjem fra spejderlejr.

Spejdernes lejr 2017 er slut i denne weekend, og det betyder, at tusindvis af børn skal køres hjem.

Det foregår for størstedelens vedkommende i busser, og for at være sikker på, at busserne overholder gældende regler, er Syd- og Sønderjyllands Politi søndag til stede for at tjekke køretøjerne.

Det sker efter, at politiet i Nordjylland tidligere på ugen opdagede, at flere busser transporterede tusindvis af børn, selvom busserne var i dårlig stand og ikke levede op til sikkerhedskravene. 

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her, eller ændre din browsers indstillinger.

- Fjerner nok de brodne kar​

En af de chauffører, der søndag er blevet tjekket i Syd- og Sønderjyllands Politis kontrol, er Martin Lassen, der kører for A-Busserne/Turismo.

- Jeg blev kaldt ind til noget politikontrol. De tjekkede mit førerkort og kørekort. De tjekkede kontrolapparatet og ildslukkeren og at dørene kan åbne og nødåbne og at bussen er i orden, fortæller Martin Lassen, da TV 2 møder ham ved Tungvognscenter Syd ved Vejle.

Han havde ingen problemer med bussen og er glad for, at politiet tjekker busserne.

- Det er helt fint. Så fjerner man nok nogle af de brodne kar i branchen. Sikkerheden skal være i orden.

Busser fundet ulovlige i Nordjylland

Tirsdag og onsdag standsede Nordjyllands Politi 45 busser, der transporterede børn mellem fodboldbaner og haller i forbindelse med Danmarks største fodboldstævne, Dana Cup. Og af dem dumpede næsten halvdelen i forhold til sikkerhedskravene.

Fire af busserne var i så dårlig stand, at nummerpladerne blev afmonteret på stedet. Den hyppigste begrundelse er for dårlige bremser.

- Det er jo meget farligt. I større eller mindre grad. De værste, vi har set, kan rykke sig op til flere meter på vejen. Og så kan man jo kun bruge fantasien til, hvad der så kan ske, hvis de kører langs et fortov, fortalte politikommissær Claus Kjær-Pedersen fra Nordjyllands Politi til TV 2. 

Fik pillet nummerplader af

Fredag var politiet igen på plads med kontrol på en stribe busser i forbindelse med fodboldturneringen.

Og i løbet af få timer havde politiet allerede fundet flere alvorlige fejl på en række busser, som til dagligt kører med skolebørn i Hjørring Kommune.

Kun syv ud af de 16 busser, der blev kontrolleret fredag formiddag, blev sendt videre med et 'okay', mens fem blev sendt til syn, og fire busser fik pillet nummerpladerne af på grund bremseproblemer.

Politikere foreslår skærpede krav

Flere politikere har i forbindelse med kontrollerne i Nordjylland luftet overvejelser om hvorvidt der bør indføres skærpede krav.

- Først og fremmest er det totalt uansvarligt, at nogle busselskaber overhovedet kan finde på at stille op med den slags materiel. Og dernæst er det uansvarligt af arrangører og kommune, at man ikke sikrer sig, at det er nogle ordentlige busser, der er til rådighed, sagde Kim Christiansen fra Dansk Folkeparti tidligere på ugen.

Han mener, at kommuner og arrangører har et ansvar for at stille nogle krav til sikkerheden, blandt andet at der skal være sikkerhedsseler til børnene, selvom det ikke er et lovgivningsmæssigt krav i ældre busser.

Også Socialdemokratiets transportordfører mener, det kan være nødvendigt at skærpe kravene fra politisk side.

- Jeg mener, branchen skal på banen og lave en form for kodeks, som sikrer, at der er en bedre egenkontrol i branchen. Hvis det så ikke sker eller ikke fører til noget, så kan det være, at vi på Christiansborg bliver nødt til at stramme reglerne, lød det fra Rasmus Prehn (S).