Alle hans konkurrenter er på alder med hans forældre

Thies Reinerink nåede lige at få en træning presset ind, inden han deltager i DM-ugen i Herning lørdag. Foto: Privatfoto
Udgivet
Artiklen er mere end 30 dage gammel

I disse dage mødes 2.500 atleter for at kæmpe i DM-ugen i Herning. En af dem er en ung dreng fra Varde.

Hvordan ville du have det, hvis næsten alle dine konkurrenter var 30 år ældre end dig?

Det er helt normalt for 14-årige Thies Reinerink. Han skyder langbue og skal her i weekenden deltage i DM-ugen i Herning.

- Jeg er lidt spændt, lyder det fra den unge bueskytte fra Varde Bueskyttelaug.

Sådan så det ud til træning torsdag aften i Varde Bueskyttelaug. Video: Privatvideo

Langbuen er, hvad man kan kalde for en klassisk buetype, men i dag har den fået en del konkurrence.

Moderne bueskydning er domineret af mere teknologiske og avancerede buetyper. Disse kaldes blandt andet for recurve- og compoundbuer. Derfor er der ikke mange bueskyttere på hans alder, der konkurrerer med den gamle træbue.

Så det i avisen

Det var tæt på en tilfældighed, at den unge dreng fra Varde faldt over den gamle sportsgren.

- Jeg så et billede i avisen, og så syntes jeg, at det så meget spændende ud, forklarer han.

- Jeg tænkte, at det kunne godt være sjovt at prøve.

Thies Reinerink har skudt med langbue i seks år. Foto: Privatfoto

Andre sportsgrene havde aldrig rigtig vækket hans interesse, så det her var nyt. Han havde før prøvet kræfter med fodbold, men det holdt dog kun i et par uger.

Så han tog til en prøvetræning i Varde Bueskyttelaug, og han har nærmest ikke sluppet buen siden.

- Og så blev det bare langsomt mere og mere, forklarer den unge langbueskytte.

Fakta om langbuen

Langbuen har en særlig plads i bueskydningens historie og kultur. Kendt for sin enkelhed og elegante linjer, repræsenterer langbuen en af de mest grundlæggende former for bue, som både nybegyndere og erfarne bueskytter værdsætter for dens autenticitet og udfordring.

Oprindelse og Historie

Langbuen har rødder, der strækker sig tilbage til forhistorisk tid, men den blev især berømt i middelalderens Europa. Engelske langbueskytter brugte den med stor effektivitet i militære konflikter, mest notabelt under Hundredårskrigen. Dens enkelhed og dødbringende effektivitet gjorde den til en afgørende faktor på de europæiske slagmarker.

Design og karakteristika

En typisk langbue er fremstillet af et enkelt stykke træ, ofte yew, elm eller ask, og dens længde kan variere, men overstiger ofte skyttens egen højde. Buerne er karakteriseret ved deres dybe D-formede tværsnit og manglen på markante recurve-endestykker. Dette simple design tillader en glat trækkurve, som mange bueskytter værdsætter.

Brug og teknik

Skydning med langbue kræver styrke, teknik og øvelse, da bue uden hjælpemidler som sigte eller stabilisatorer afhænger helt af skyttens evne til at bedømme afstand og vind. Langbueskydning praktiseres både som rekreativ aktivitet, i historisk reenactment og i konkurrenceform, hvor det at mestre denne antikke færdighed stadig holder stor appel.

Langbuen i moderne tid

Selvom moderne bueskydning ofte er domineret af mere teknologisk avancerede buetyper som recurve- og compoundbuer, opretholder langbuen sin plads som en elsket klassiker. Mange bueskydningsklubber og -foreninger tilbyder træning og arrangementer dedikeret til langbueskydning, hvilket understreger dens vedvarende popularitet og charme.

Kilde: Varde Bueskyttelaug

Karriere med fart på

Og mere og mere må man sige, at han har opnået. I de seks år han har været langbueskytte, har han vundet otte Danske Mesterskab guldmedaljer, tre i sølv og en enkelt i bronze. Han har også deltaget i NUM, Nordisk Ungdom Mesterskab, hvor han hev en 2. plads hjem i både hold og individuelt.

Nå ja, og så har han lige seks danske rekorder i sit navn.

- Jeg tog allerede til mit første stævne efter en måned. Det er vist ikke helt normalt, fortæller den beskedne mester.

Thies Reinerink har først tænkt sig at stoppe med at skyde med langbue, den dag han ikke synes, at det er sjovt længere. Foto: Privatfoto

Hans mor har også nydt at følge med i sin søns hurtige udvikling i sporten.

- Det er sjovt at se, hvor meget han rykker sig. Han har lige haft en periode, hvor han er vokset rigtig meget. Han voksede 30 centimeter på et år. Han kunne slet ikke styre sine kræfter, fortæller Pascalle Reinerink.

Det har han heldigvis fået styr på igen, og nu venter så DM-ugen i Herning, hvor han lørdag stiller op med sine to 43-årige trænere fra klubben i holddisciplinen.

Thies Reinerink har efterhånden deltaget i mange konkurrencer. Han håber at kunne deltage i nogle større nogle i fremtiden. Foto: Privatfoto

Meget mere end bare en bue

I sine år som langbueskytte har Thies dog lært meget andet end at ramme plet. Både om andre og om sig selv.

- Jeg har fået bedre indblik i, hvordan man socialiserer. Her møder jeg hele tiden nye folk, og jeg har fået mange venner, fortæller han.

Vidste du...

  • at når profferne skyder med sin bue, er pilen 3,5 meter oppe i luften inden den rammer skydeskiven? 

  • at du kan skyde en Robin Hood? Det sker ved, at du rammer en anden pil, som allerede sidder i skiven, lige bag i.

  • at de professionelle skyder pilen afsted med 200 km/t?

  • at det er meget forbudt at skyde i sandaler?

Kilde: Danmarks Idrætsforbund

- Jeg har også lært, at jeg ikke altid har nok tålmodighed. Nogle gange gør jeg tingene lidt for hurtigt.

Og at skrue en smule ned for tempoet, er noget, han særligt bruger, når han står med buen i hånden.

- Jeg holder vejret, så jeg kan stå så stabilt som muligt. Hvis jeg tænker på noget, tænker jeg: Træk op, mærk efter, giv slip, forklarer han.

Falsk bankmand snød sig til hævekort - har du set ham?

Personen har bedraget en række ældre mennesker i Esbjerg. Foto: Syd- og Sønderjyllands Politi
Udgivet

Politiet leder efter en mand, der er mistænkt for at narre hævekort fra en række borgere i det østlige Esbjerg.

Politiet offentliggør nu billeder af den person, der er mistænkt for tre bedragerier i det østlige Esbjerg. Billederne bliver offentliggjort i håbet om, at nogle kan genkende vedkommende.

Det skriver Syd- og Sønderjyllands Politi i en pressemeddelelse.

Bedrager Esbjerg Foto: Syd- og Sønderjyllands Politi

I alle tre sager er ældre mennesker onsdag og torsdag i denne uge kontaktet på deres fastnettelefon af en mand, der udgav sig for at være fra Danske Bank.

Lige efter samtalerne kom en person til deres adresser under påskud af, at deres dankort enten var udløbet, eller at deres dankort havde været anvendt til kriminalitet, og at de derfor skulle udlevere kontanter, kreditkort og tilhørende pinkode.

Bedrager

- Vi har overvågningsbilleder af en mistænkt både fra hans ankomst til en af adresserne og fra hævning på de forurettedes kreditkort. Jeg håber, at nogen kan genkende den mistænkte person og kontakter politiet, så vi kan få stoppet gerningsmanden, udtaler politikommissær Morten Alslev i pressemeddelelsen.

Hvis man har oplysninger i sagen eller genkender personen, så skal man ringe til politiets servicecenter på telefon 1-1-4.

Frikendt for drabsforsøg har krav på millionerstatning

Forsvarer Michael Juul Eriksen har repræsenteret én af de frikendte mænd. Foto: Helle Eriksen, TV SYD
A
Udgivet

Et drabsforsøg i 2022 førte ikke til en dom. Nu kan de frikendte mænd søge erstatning.

Det fortæller forsvarer Michael Juul Eriksen, som repræsenterede den ene af tre mænd, som fredag forlod Retten i Sønderborg som en fri mand efter varetægtsfængsling siden den 30. oktober 2022. Altså to år minus fem dage.

De tre mænd var tiltalt for at medvirke i et drabsforsøg på en dengang 21-årig mand. Han blev ramt men overlevede.

Det var foran dette spisested i Sønderborg, at skuddene faldt den 30. oktober 2022, hvor en mand blev ramt. Foto: TV SYD

- Vi søger erstatning, når vi har ventet 14 dage. Jeg mener, at der er gode muligheder for at få erstatning, siger Michael Juul Eriksen.

De 14 dage er anklagemyndighedens betænkningstid for at kunne anke rettens afgørelse.

Den frikendte mand kan se frem til en større sum penge skattefrit. Det vurderer Michael Juul Eriksen.

- Erstatningen for min klient mener jeg skal være 1,1 til 1,2 millioner kroner. Det er nemlig dobbelttakst, når tiltalen lød på drabsforsøg. Min klient har ligeledes udtalt sig fra begyndelsen af, så den burde han få, siger han.

Flere skudhuller i vinduet ses tydeligt. Foto: TV SYD

Det er forskelligt, hvor lang tid det tager at få tildelt erstatning. Cirka mellem seks måneder og halvandet år.

Ifølge retsplejeloven var taksterne i 2022 for en person, der har siddet uberettiget varetægtsfængslet, som udgangspunkt 7200 kroner for det første døgn og derefter 900 kroner for hvert påbegyndt døgn.

De andre frikendte i sagen har siddet varetægtsfængslet i kortere tid.

TV SYD

Brug vores app og få de vigtigste nyheder fra Syd- og Sønderjylland lige ved hånden.