Ægtepars idé giver lokale producenter et sted at sælge deres fødevarer

Foto: Jeppe Frost Kyvsgaard
Udgivet
Artiklen er mere end 30 dage gammel

Ægteparret Bernhards butik Local Food i Nymindegab er et bindeled mellem lokale madproducenter og vesterhavsturisterne. Idéen er blevet belønnet med en iværksætterpris, og snart åbner endnu en butik med konceptet.

Fortællingen om den lille butik Local Food, der ligger i vestkystbyen Nymindegab i bunden af Ringkøbing Fjord, begyndte egentlig med en sommerferie rundt i Danmark i autocamper.

Det er et projekt, der er bygget på en masse følelserne

René Bernhard, indehaver af Local Food

På den lille Danmarks-tour fik ægteparret René og Henriette Bernhard, sammen med deres tre børn, rig mulighed for at dyrke en fælles interesse for lokale råvarer.

- Vi kørte rundt og besøgte lokale specialforretninger og gårdbutikker, men ligegyldigt hvor vi kom, var det det samme, der var i butikkerne. Det var de kendte mærker. Det var træls, for vi ville gerne smage på ting fra lokale producenter. Men vi kunne ikke rigtig finde oplysninger om dem, fortæller 38-årige René Bernhard, der selv er opvokset i Nymindegab. 

René Bernhard er ikke det daglige ansigt i butikken. Han er uddannet elektriker og arbejder stadig med det ved siden af butikken, som endnu er i sin spæde opstart. Foto: Jeppe Frost Kyvsgaard

Mere end en butik

Dermed var idéen lagt for butikken Local Food, som parret åbnede i juni sidste år. Her er det hele lokalt forankret, for alle butikkens varer kommer fra producenter i Varde og Ringkøbing-Skjern kommuner. 

Til at begynde med kunne parret selv komme i tanke om fem producenter, som de startede med at henvende sig til. 

- Men så begyndte vi at grave lidt i det, og i dag har vi varer fra 42 lokale producenter i butikken, fortæller René Bernhard og peger på en hylde med æble-kombucha fra Vestens Mikrobryggeri i Janderup. I et køleskab ved siden af ligger spegepølser og skinker af hjort og gris, og hylderne bugner med marmeladeglas fra Hr. Skov i Blåvand, honning fra Skallingen, slik, oste og alskens spiritus og øl fra lokalområdet. 

Selvom varerne ligger der for at blive solgt, handler det i lige så høj grad om at være et udstillingsvindue for de mange forbipasserende turister, der ikke nødvendigvis kender til de små lokale madkreatører. 

- Vi bruger rigtig meget tid på at fortælle vores kunder, hvem producenterne er, og hvor de ligger henne, fortæller René Bernhard.  

- Det er et projekt, der er bygget på en masse følelser, siger han.

Henriette Bernhard er uddannet gourmetslagter og laver færdige tapasanretninger af de forskellige lokale produkter. Foto: Jeppe Frost Kyvsgaard

Stor interesse for lokale produkter

Forbrugernes interesse for lokale fødevarer fik for alvor et boost under coronakrisen. Det skrev Retail Institute Scandinavia i deres 2021-prognose for butiksudviklingen de næste ti år. Her blev interessen for lokale varer fremhævet som en af 12 tendenser.  

Selvom vi sidenhen har været ramt af energikrise og stigende inflation, viser en forbrugerundersøgelse fra PwC fra marts 2023, at danskerne fortsat går op i lokalt producerede og bæredygtige varer.

I undersøgelsen svarer 78 procent, at de er villige til at betale en højere pris for et produkt, der er produceret lokalt, selvom 69 procent af forbrugerne samtidig svarer, at de sparer på ikke-nødvendige udgifter på grund af stigende leveomkostninger. 

Forbrugernes interesse for det lokale genkender de også hos dagligvarevirksomheden Coop Danmark. Her har mange af butikkerne fået flere lokalt producerede varer på hylderne de senere år, siger kommunikationsdirektør Lars Aarup.  

- Alle selvstændige brugser har mulighed for at tage lokale varer ind i deres sortiment. Og så opkøber vi også lokale varer, som vi distribuerer i hele landet, siger Lars Aarup. 

- Forbrugerne er i stigende grad interesserede i at vide, hvor varerne kommer fra. Det, at det er en lokalt produceret vare, er en ekstra kvalitet. Når der er tale om mindre virksomheder, som er ejerdrevet, så er forbrugerne meget interesserede i at bakke op om det, siger han og fortæller, at butikkerne derfor gør meget ud af at fortælle om varernes oprindelse.

Udvalg af gin i Local Food i Nymindegab. Foto: Jeppe Frost Kyvsgaard

Turismepris

Hos Local Food i Nymindegab mener René og Henriette Bernhard også, at de har fat i noget rigtigt. Selvom butikken har eksisteret i mindre end et år, blev ægteparret tildelt prisen som årets turismeiværksætter 2023 af Destination Vesterhavet. 

Og om få uger åbner en søsterbutik under samme navn ved slusen i Højer med specialiteter fra lokale producenter i vadehavsområdet. 

Ungt par kan være starten på øens generationsskifte

Udgivet

Mange unge rejser til Asien, Afrika eller Amerika i deres sabbatår, men ikke kæresteparret Ida og Anton. De har valgt at tilbringe en del af deres sabbatår på Endelave.

Inde i køkkenet på Kroen Endelave bliver der lavet burgere, pommes friter og stjerneskud en masse.

I receptionen ringer klokken. Der bliver spurgt om et bord til to.

- Vi kan godt lige klemme to mere ind, siger 21-årige Ida Elmgreen Bach Sørensen, der er daglig leder af Kroen Endelave.

Men så er der hellere ikke plads til flere, for det vælter ind med spisende sommergæster.

- Vi arbejder omkring 13 timer om dagen, fortæller Ida Elmgreen Bach Sørensen.

21-årige Ida Elmgreen Bach Sørensen står for den daglige drift på Endelave Kro sammen med sin kæreste.

Den unge kvinde står for den daglige ledelse af kroen sammen med sin kæreste, 22-årige Anton Willum Kousgaard. De har taget rejsen fra henholdsvis København og Odder for at bo på øen og drive kroen.

- Jeg startede i marts, og så kom Anton i april. Planen er, at vi skal være her året ud eller måske til starten af næste år, siger Ida Elmgreen Bach Sørensen.

To om samme opgave

Et tidligere job på røgeriet på Tunø har gjort, at de to unge mennesker er blevet tilbudt at stå for den daglige drift af kroen. En opgave de deler.

- Det er hyggeligt at arbejde med sin kæreste, siger Anton Willum Kousgaard.

- Det er dejligt at arbejde med ham, siger Ida Elmgreen Bach Sørensen.

Men som alle andre par kan de godt blive uenige.

- Når vi har travlt, kan vi godt komme op at toppes, men det bliver altid løst inden sengetid, Anton Willum Kousgaard.

Anton Willum Kousgaard er fra Odder, men lige nu bor han på Endelave.

En kæmpe villavej

Som på mange andre øer vælter det ind med gæster på Endelave om sommeren, men ikke i de kolde måneder.

- Det er skørt. Det er som to forskellige steder, alt efter hvornår man er her, siger Anton Willum Kousgaard.

Endelave

Endelave er 13,2 km² stor.

Øen er en del af Horsens Kommune.

Der bor 151 personer på øen.

Gennemsnitsalderen på øen er 65,3 år.

Øen er kendt for sine vilde kaniner.

Færgen sejler mellem Endelave og Snaptun Færgehavn, og sejladsen tager omkring en time.

Kilde: Endelave og Danmarks Statistik

Til daglig bor der 151 mennesker på øen, og selvom det er få, er der altid en hjælpende hånd at finde.

En dag manglede kroen estragon for at kunne køre aftenserveringen, så Ida Elmgreen Bach Sørensen tog hen til campingpladsen for at høre, om de havde noget liggende. I stedet for estragon gav de gav hende et privatnummer på Tove, som havde krydderuter i haven, og så var det fikset.

- Det er ligesom at bo på en kæmpe villavej. Alle kender alle og er klar til at hjælpe, siger Ida Elmgreen Bach Sørensen.

Kroen Endelave tilbyder både spisning og overnatning.

Ø-holdet håber på et generationsskift

På øen har de oprettet "Ø-holdet", som skal forsøge at få unge til at flytte til øen, så der kan komme et generationsskifte.

- Vi er oppe i årene, så vi skal have nogle af de unge til at komme og overtage, siger Lene Iversen, der er beboer på Endelave og en del af Ø-holdet.

Lene Iversen håber flere unge vil flytte til øen.

Ø-holdet arrangerer samtaler med unge mennesker, der overvejer at flytte til øen, for at snakke deres problematikker ved at flytte til øen igennem.

- Vi har fået Ida og Anton over, men ellers er der ikke kommet flere. Jeg er dog optimistisk, siger Lene Iversen.

Gennemsnitsalderen på øen er 65,3 år, og beboerne håber, at flere unge mennesker vil slå sig ned i fremtiden.

- Vi kan sagtens få tiden til at gå, men det er dejligt med noget larm og børnelatter, siger Lene Iversen.

Langt hjem

Det unge par har boet på øen i nogle måneder, og de har allerede fået en idé om, hvor de skal hen i fremtiden.

- Det er dejligt at bo her, men der er langt hjem. Jeg vil gerne tilbage til København på et tidspunkt, fortæller Ida Elmgreen Bach Sørensen.

- Jeg ved ikke om vi vil blive boende, men vi vil helt klart komme på besøg, siger Anton Willum Kousgaard.

Dit digitale aftryk

Vi bruger cookies for at gøre din oplevelse bedre. Vi klatter ikke med dine data, og du kan altid trække dit samtykke tilbage. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Nødvendig cookies

Navn Udbyder
CookieConsent tvsyd.dk
__whplayCrate tvsyd.dk
__whseenVerticalVideosCrate tvsyd.dk
frequencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyLastVisitV2 tvsyd.dk
visitHistoryFrequencyV2 tvsyd.dk
visitedPagesV2 tvsyd.dk

Funktionelcookies

Navn Udbyder
JSESSIONID LinkedIn
bcookie LinkedIn
bscookie LinkedIn
csrftoken instagram.com
lang LinkedIn
li_gc LinkedIn
lidc LinkedIn

Markedsføringcookies

Navn Udbyder
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube

Præferencercookies

Navn Udbyder
NID Google

Statistikcookies

Navn Udbyder
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4_expires Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
ebx_webtag_ Echobox
userId tvsyd.dk

Brugeroplevelsecookies

Navn Udbyder
sp_landing spotify.com
sp_t spotify.com
tableau_locale public.tableau.com
tableau_public_negotiated_locale public.tableau.com