Berømt kro har fået endnu en pris - og denne gang gælder det ikke maden

Tæt på Vesterhavet, lige over for kirken og mellem den 200 år gamle køkkenhave ligger Henne Kirkeby Kro. Kroen har to Michelin-stjerner og her laves mad af høj gastronomisk kvalitet. Onsdag tilfaldt den gamle kro endnu en hæder.

Henne Kirkeby Kro har gennem en årrække inkasseret højeste udmærkelser for deres kulinariske arbejde i restauranten i form af to Michelin-stjerner.

Nu har restauranten fået endnu en pris.

Vinderen modtager en støbt bronzeplakette med indgraveret årstal og et diplom med begrundelsen for tildelingen.
Vinderen modtager en støbt bronzeplakette med indgraveret årstal og et diplom med begrundelsen for tildelingen.
Foto: Julie Rasmussen, TV SYD

Restaureringsarbejdet af de gamle bygninger fra 1790 er lavet så fint, at de har modtaget bevaringsprisen af Varde Kommune. har valgt at bevare kroens oprindelig udtryk og udseende.

- It's wonderfull. Det er helt fantastisk, at kunne komme her og spise vores mad i de her omgivelser, som er restaureret med stor respekt for det oprindelige. Det betyder rigtig meget, siger en begejstret Garrey Dawson, der er restaurantchef på kroen.

Henne Kirkeby Kro har siden 2017 haft to Michelin-stjerner.
Henne Kirkeby Kro har siden 2017 haft to Michelin-stjerner.
Foto: Julie Rasmussen, TV SYD

Prisen gives til bygninger, hvor den oprindelige arkitektur er fastholdt og bevaret. 

Alle har mulighed for at indstille kandidater, og derefter udvælger bevaringsudvalget årets vinder af prisen. Det har arkitekt Anker Ravn Knudsen været en del af.

- De (Henne Kirkeby Kro) har været gode til at beskytte husets kulturhistoriske kvaliteter, og samtidig kan vi godt se på huset, at dele af det er ændret. Man kan se, der er kommet nytænkning til undervejs, og man kan også gå hen og se på det smukke gamle vestjyske murværk, fortæller Anker Ravn.

Henne Kirkeby Kro har ligget på stedet siden 1790.
Henne Kirkeby Kro har ligget på stedet siden 1790.
Foto: Julie Rasmussen, TV SYD

Prisen er blevet uddelt siden 1982. Vinderen modtager en støbt bronzeplakette med indgraveret årstal og et diplom med begrundelsen for tildelingen.

- Det er vigtigt ikke bare at rive det gamle skidt med, men at man også kan gå ind og restaurere. Og når vi snakker bæredygtighed i dag, så er det (renovering red.) jo noget af det mest bæredygtige at gøre i stedet for bare at rive ned og bygge nyt, siger Henning Jensen, der er formand for bevaringsforening for Varde.

Køkkenchef på Henne Kirkeby Kro har siden 2012 været kokken Paul Cunningham.
Køkkenchef på Henne Kirkeby Kro har siden 2012 været kokken Paul Cunningham.
Foto: Julie Rasmussen, TV SYD

Restaurantchefen Garrey er spændt på, hvad den nye pris bringer med sig.

- Jeg håber, at alle mulige mennesker vil komme og besøge os for at opleve stedet, renoveringen og rammerne her. De kan nyde kop kaffe, lidt kage eller en bid mad, og så kan man gå lidt rundt i haven eller området og opleve det, siger Gerrey Dawson.