Kasper har sagt ja til vindmøller i baghaven

Frem til 2028 vil de bygge solceller og vindmøller i Varde hvert år. Det skal ske med 95 procent opbakning fra naboerne - Kasper Kattrup er en af fortalerne.

Varde Kommune træder speederen i bund for at blive uafhængig af fossile brændstoffer.

Ifølge et beslutningsforslag skal der hvert år frem til 2028 bygges op mod 200 hektar solceller og mellem tre og fire vindmøller i kommunen. Forslaget bliver behandlet i byrådet den 11. april 2023.

I kommunen har man indført en såkaldt Varde-regel. Den kræver, at der er skriftlig opbakning fra mindst 95 procent af naboerne inden for en radius på seks gange vindmøllens højde. Altså 900 meter fra møllerne. 

Ja til vindmøller

Kasper Kattrup er en af de vardensere, der har sagt ja til at have vindmøller i baghaven.

- De skal jo være et sted, så hvorfor ikke her. Vi kan ikke alle sige nej. Så bliver de aldrig bygget, siger Kasper Kattrup, der både har givet grønt lys til vindmøller og solceller i området.

Han har ikke noget imod den nye udsigt og ser mange fordele ved byggeriet. 

- Vi gør noget godt for lokalsamfundet, og det opvejer udseendet. Så får vi også billigere strøm, når de står klar, siger vardenseren og fortsætter:

- Det havde været værre, hvis det var en stald. Den er grimmere og lugter tilmed. 

Dialog med borgerne

Det er bitter erfaring, der har fået kommunen til at indføre reglen. I 2013 blev vindmølleprojektet i Ulvemose gennemført trods massiv lokal modstand.

 - Det var ikke nogen særlig god proces forstået på den måde, at vi ikke havde naboerne med. Det var ikke særlig kønt, det der foregik dengang, fortæller Preben Friis-Hauge (V), der er formand for udvalget Plan og Teknik i Varde Kommune. 

Beboerne i området får en kompensation på 50 procent af ejendommens vurdering, og de får også mulighed for at købe andele i den vedvarende energiproduktion.

I år skal der bygges et 221 hektar stort solcelleprojekt i Vittarp, og kommunen undersøger samtidig, om to vindmølleprojekter ved Kvong og Malle kan samles til ét stort.

Fremover kan der være flere lignende projekter på vej i Varde Kommune, når regeringen har en målsætning om at være CO2-neutral i 2045.

Og Kasper Kattrup ser frem til, at vindmøllerne står klar.

- Jeg håber, at de kommer i morgen og sætter en spade i jorden, så vi kan få noget grøn strøm og gøre noget for lokalsamfundet.