Statsministeriet tilbagekalder advarsel til Barbara Bertelsen - "meget opsigtsvækkende", siger redaktør

Årsagen er, at en såkaldt forhørsledelse har hældt en række af Minkkommissionens kritiske konklusioner ned ad brættet.

Statsministeriet tilbagekalder nu den advarsel, som departementschef Barbara Bertelsen har fået i minksagen. Barbara Bertelsen er fra Esbjerg.

Det skriver Statsministeriet i en pressemeddelelse fredag formiddag.

På baggrund af en indstilling fra Medarbejder- og Kompetencestyrelsen fik Barbara Bertelsen ellers en advarsel af sin chef, statsminister Mette Frederiksen (S), tilbage i august 2022.

Advarslen kom efter, at Minkkommissionen i slutningen af juni havde rettet hård kritik af blandt andet Statsministeriets rolle i minksagen.

Kommissionen mente, at Statsministeriet havde handlet "meget kritisabelt" og været ansvarlig for en "forceret proces" op til beslutningen om at aflive alle mink, som der viste sig ikke at være lovgrundlag for.

Kommissionen mente også, at departementschefen havde begået tjenesteforseelser.

Barbara Bertelsen accepterede advarslen tilbage i august, men nu er den altså trukket tilbage af Statsministeriet.

Forhørsledelse i rette med Minkkommissionen

Årsagen er – skriver Statsministeriet – en opfølgning, som en såkaldt forhørsledelse har gennemført i kølvandet på Minkkommissionens beretning. Den ser noget anderledes på minksagen end kommissionen.

Forhørsledelsen har bestået af tidligere højesteretspræsident Thomas Rørdam, landsdommer Annette Dellgren og landsdommer Jens Hartig Danielsen, og de tre har vurderet, hvad der skulle ske med rigspolitichef Thorkild Fogde.

Fogde fik hård kritik fra Minkkommissionen, fordi han ifølge kommissionen var bekendt med manglende lovhjemmel til at slå alle mink ned, men undlod at handle på sin viden. Han blev derfor hjemsendt.

Forhørsledelsen skulle derfor se nærmere på, hvad der skulle ske med Thorkild Fogde. Men den kom frem til en noget anden konklusion end Minkkommissionen.

De mente ikke, at Thorkild Fogde havde begået nogen tjenesteforseelse, og at der ikke var grundlag for straf.

Ingen kommentarer

Årsagen var, at forhørsledelsen – modsat Minkkommissionen – ikke mente, at pressemødet 4. november 2020, hvor beslutningen om nedslagtningen af alle mink blev annonceret, "retligt kan karakteriseres som en instruks". Altså var det ifølge forhørsledelsen ikke en ordre til minkavlerne.

Derfor slap Thorkild Fogde, og det er også årsagen til, at Barbara Bertelsen nu får kaldt sin advarsel tilbage, lyder det.

- Efter vurdering af det ændrede grundlag har Medarbejder- og Kompetencestyrelsen indstillet, at statsministeren tilbagekalder den advarsel, som Statsministeriets departementschef blev tildelt. Medarbejder- og Kompetencestyrelsen har ved vurderingen rådført sig med Kammeradvokaten.

Advarslerne til Justitsministeriets departementschef, Johan Legarth, samt afdelingschef Anne-Mette Lyhne Jensen trækkes også tilbage, meddeler Justitsministeriet.

Statsministeriet oplyser til TV 2, at Barbara Bertelsen ikke har nogen kommentarer.

TV 2 arbejder på at få en kommentar fra hendes chef, statsminister Mette Frederiksen.

Chefredaktør: Meget opsigtsvækkende

Altingets chefredaktør, Jakob Nielsen, har fulgt minksagen tæt og kalder fredagens afgørelse "meget opsigtsvækkende".

- Normalt går man ikke ud og modsiger en kommission, det er en alvorlig begmand til Minkkommissionen, fordi deres konklusioner er fejet af bordet, siger Jakob Nielsen og fortsætter:

- Det betyder ikke, at Barbara Bertelsen ikke har fået begået fejl, det betyder bare, det ikke har været så alvorligt, at hun skal have en advarsel

- Blå blok må stå tilbage med en mærkelig fornemmelse. De har overvurderet, hvor stor en skandale minksagen ville være juridisk.