Minkavlere reagerer på ny plan for erstatninger

Nu kommer der skub i erstatninger til de minkavlere, der for mere end to år siden måtte aflive deres dyr. Minkavlerne er meget tilfredse.

Regeringen havde egentlig lovet, at der skulle komme en plan for en hurtig afgørelse af erstatningerne til minkavlerne i første kvartal i år. Nu - lidt inde i andet kvartal - kommer den så. Og erstatningen udbetales for alle de mink, der blev aflivet i 2020 på grund af corona-smitte i besætningerne.

- Det er vi rigtigt glade for. Det gør at vi får en afslutning, siger Tage Pedersen, formand for Dansk Pelsdyravlerforening, Hedensted.

Det, vi foreløbigt ved om planen, er følgende:

* Udbetalingen fremrykkes, så avlerne får erstatningen allerede i 2024 og ikke først i 2027, som oprindeligt stipuleret.

* Det á conto beløb minkavlerne får, bliver forhøjet fra 50 til 70 procent af den forventede erstatning

* Der bliver ansat flere sagsbehandlere til at tage sig af erstatningerne.

- Vi er rigtigt tilfredse med, at vi kan få en afgørelse i en fart. I løbet af de to et halvt år, der er gået, er der kun afsluttet 6 ud af 1200 sager, fortæller Tage Pedersen, formand for pelsdyravlerne.

quote

Det er fantastisk

Jens Wistoft, minkavler og politiker

Også minkavler Jens Wistoft er begejstret.

- Det er fantastisk, at vi er kommet så langt. Hvis man får ordnet nogle de af ukomplicerede sager først uden om taksationen, så kunne vi komme videre, siger Jens Wistoft, Kruså, der også sidder i Aabenraa Byråd og Regionsrådet for Venstre.

Ifølge Jens Wistoft, der også skal være med til at anslå værdien af de forhenværende minkfarme, kan det komplicere en afgørelse, hvis der er flere slags virksomheder på en minkfarm og ikke kun avlsbure for eksempel.

Fra 1. januar 2023 er det igen blevet tilladt at drive minkerhverv.
Fra 1. januar 2023 er det igen blevet tilladt at drive minkerhverv.
Foto: Claes Adel, TV SYD

- Vi står stadigvæk og tripper, og vi har brug for at se nogle afgørelser. Så snart en sag er afsluttet, så kan naboen se, hvor meget han kan regne med at få. Der er jo ikke nogen præcedens for det her, så man ved ikke, hvad man får, siger Jens Wistoft.

- Vi skal jo også videre. Det er ikke sikkert, at der kommer 1200 nye virksomheder ud af minkfarmene, men hvis der kommer 300, så er det vel også godt, siger minkavleren fra Kruså.

Peter Hindbo fra Jordrup ved Kolding er mere skeptisk. Ventetiden har tæret på hans optimisme.

- Vi har ventet i to et halvt år, og der er, for at sige det på godt jysk, ikke sket en rygende skid, mener han.

quote

Der er ikke sket en rygende skid.

Peter Hindbo, tidligere minkavler, Jordrup.

- Jeg håber, at der er mange, der kan bruge den nye ordning, men vi ved ikke præcist endnu, hvordan den bliver skruet sammen, siger Peter Hindbo.

Peter Hindbos reservation opstår i forhold til den fast-trackordning, der betyder at ukomplicerede tilfælde kan overstås hurtigt, mens mere komplicerede tilfælde, som nævnt ovenfor, må afvente en konkret vurdering.

- Jeg vil ikke sige, at jeg ikke vil bruge fasttrack-ordningen, men så vidt, jeg har forstået, så kan man ikke klage over erstatningen, hvis man siger ja til fast-track ordningen. Og så skal man jo tænke sig rigtigt godt om og have næsten det samme, som hvis man venter, siger Peter Hindbo.

- Vi er jo mange, der har brug for pengene, dels til at betale gæld og dels til at starte en ny produktion op, siger den tidligere minkavler fra Jordrup.