Landsby vil være nordisk mester i madproduktion

Udgivet
Artiklen er mere end 30 dage gammel

Skovlund i Varde Kommune bliver rammen om et nyt fødevareinnovationscenter med 10-25 fødevareproducenter under ét tag. Pris: 40 millioner kroner.

Det er stort. Det er ambitiøst. Det er usædvanligt.

-  Det bliver et kvantespring i fødevareproduktionen, siger borgmester i Varde kommune, Erik Buhl, Venstre.

Ideen har været længe undervejs, men med kortene tæt til kroppen. Lige indtil nu, hvor politikerne i økonomi- og erhvervsudvalget i morgen tirsdag skal tage stilling til, om kommunen skal støtte den første del af projektet.

De vil have et fødevareinnovationscenter i Skovlund: Fredericke Bruhn, Henrik Lauridsen, Rasmus Sadova og Verner Kristensen.​ Foto: Finn Grahndin

Fællesskab om fødevarer

Idéen er at have 10-25 fødevarerelaterede virksomheder under samme tag, som deler en række funktioner, processer, faciliteter, kompetencer og så videre.

- Gennem samarbejdet mellem små og større virksomheder vil man ofte kunne nå meget længere, end man kan ved at arbejde alene. Altså få en synergieffekt, siger Fredericke Bruhn, ProVardes iværksætter- og innovationschef.

De fortjener, at det lykkes.

Borgmester Erik Buhl, Varde, Venstre

For de små og for de store

Grunden til SYMBO – Fødevareinnocenter, som det hedder indtil videre, er købt i Skovlund. Her i landsbyen med 550 beboere bliver altså et nationalt centrum for nyudvikling af fødevareproduktion.

Den købte grund ligger lige ved siden af to af de foreløbige deltagere: Flensted og Mums Bageri. Andre interessenter er med. Blandt andre Jens Krogh, ejer af Kroghsminde I/S, der har markeret sig som en innovativ landmand.

Gert Hermansen, Mums Bageri i Skovlund, håber at kunne få hjælp til de mange nye regler, der hele tiden dukker op i fødevarebranchen. Foto: Finn Grahndin

Flere job

Projektet vil styrke landsbyen, der i forvejen står stærkt, når det handler om netop fødevarer.

- Skovlund har flere store fødevarevirksomheder, der er veldrevne og innovative. Vi har faktisk cirka 500 arbejdspladser knyttet til fødevareproduktion, siger Verner Kristensen, Partner Erhvervsservice, Skovlund, der er med i arbejdsgruppen.

- For os kan der ligge store fordele at være med. Det gælder naturligvis udvikling af nye produkter, men for eksempel også hjælp til det omfattende papirarbejde, som knytter sig til en fødevareproduktion, siger Gert Hermansen, ejer af Mums Bageri i Skovlund.

(Centret) kan sætte en ny standard for laveste CO2-belastning og laveste driftsomkostninger i hele Norden.

Citat fra præsentationen af ideen. 

Nordens bedste

Ambitionerne er store i arbejdsgruppen med Verner Kristensen, Fredericke Bruhn, Rasmus Sadova, Rasmus Arkitekterne og idémanden Henrik Lauridsen, Intego. Verner Kristensen peger på projektets formål:

"....at etablere en højeffektiv og ressourceoptimeret produktionsenhed, der kan sætte en ny standard for blandt andet laveste CO2-belastning og laveste driftsomkostninger i hele Norden. Samtidig skal der være fokus på nogle af FN’s verdensmål."

SYMBO vil arbejde ud fra disse af FN's 17 verdensmål: 

  • 2. Stop sult.
  • 6. Rent vand.
  • 7. Bæredygtig energi.
  • 8. Anstændige jobs og økonomisk vækst.
  • 9. Industri, innovation, infrastuktur.
  • 12. Ansvarlig forbrug og produktion.
  • 17. Tilskynd til effektive partnerskaber for handling.

Aktuelt emne

Organisatorisk læner centret sig kraftigt op af den danske andelstanke. Geografisk kommer fødevareinnovationscentret da også til at læne sig op af det sted, hvor andelsbevægelsens vugge står. Nemlig Hjedding Andelsmejeri Museum ved Ølgod få kilometer nord for Skovlund.

Borgmester Erik Buhl siger:

- De fortjener, at det lykkes. Der er jo ingen tvivl om, at de her taler lige ind i den aktuelle dagsorden, der handler om fødevareproduktion, ikke bare i Danmark, men i hele verden, siger han.

I første omgang vil arbejdsgruppen gå i gang med et forprojekt med et budget på 1,5 mio. kr.
Forprojektet løber i 6-12 måneder og forventes afsluttet ved udgangen af 2020, hvor der stiftes et driftsselskab.

Læs om projektet. Klik her.

Ungt par kan være starten på øens generationsskifte

Udgivet

Mange unge rejser til Asien, Afrika eller Amerika i deres sabbatår, men ikke kæresteparret Ida og Anton. De har valgt at tilbringe en del af deres sabbatår på Endelave.

Inde i køkkenet på Kroen Endelave bliver der lavet burgere, pommes friter og stjerneskud en masse.

I receptionen ringer klokken. Der bliver spurgt om et bord til to.

- Vi kan godt lige klemme to mere ind, siger 21-årige Ida Elmgreen Bach Sørensen, der er daglig leder af Kroen Endelave.

Men så er der hellere ikke plads til flere, for det vælter ind med spisende sommergæster.

- Vi arbejder omkring 13 timer om dagen, fortæller Ida Elmgreen Bach Sørensen.

21-årige Ida Elmgreen Bach Sørensen står for den daglige drift på Endelave Kro sammen med sin kæreste.

Den unge kvinde står for den daglige ledelse af kroen sammen med sin kæreste, 22-årige Anton Willum Kousgaard. De har taget rejsen fra henholdsvis København og Odder for at bo på øen og drive kroen.

- Jeg startede i marts, og så kom Anton i april. Planen er, at vi skal være her året ud eller måske til starten af næste år, siger Ida Elmgreen Bach Sørensen.

To om samme opgave

Et tidligere job på røgeriet på Tunø har gjort, at de to unge mennesker er blevet tilbudt at stå for den daglige drift af kroen. En opgave de deler.

- Det er hyggeligt at arbejde med sin kæreste, siger Anton Willum Kousgaard.

- Det er dejligt at arbejde med ham, siger Ida Elmgreen Bach Sørensen.

Men som alle andre par kan de godt blive uenige.

- Når vi har travlt, kan vi godt komme op at toppes, men det bliver altid løst inden sengetid, Anton Willum Kousgaard.

Anton Willum Kousgaard er fra Odder, men lige nu bor han på Endelave.

En kæmpe villavej

Som på mange andre øer vælter det ind med gæster på Endelave om sommeren, men ikke i de kolde måneder.

- Det er skørt. Det er som to forskellige steder, alt efter hvornår man er her, siger Anton Willum Kousgaard.

Endelave

Endelave er 13,2 km² stor.

Øen er en del af Horsens Kommune.

Der bor 151 personer på øen.

Gennemsnitsalderen på øen er 65,3 år.

Øen er kendt for sine vilde kaniner.

Færgen sejler mellem Endelave og Snaptun Færgehavn, og sejladsen tager omkring en time.

Kilde: Endelave og Danmarks Statistik

Til daglig bor der 151 mennesker på øen, og selvom det er få, er der altid en hjælpende hånd at finde.

En dag manglede kroen estragon for at kunne køre aftenserveringen, så Ida Elmgreen Bach Sørensen tog hen til campingpladsen for at høre, om de havde noget liggende. I stedet for estragon gav de gav hende et privatnummer på Tove, som havde krydderuter i haven, og så var det fikset.

- Det er ligesom at bo på en kæmpe villavej. Alle kender alle og er klar til at hjælpe, siger Ida Elmgreen Bach Sørensen.

Kroen Endelave tilbyder både spisning og overnatning.

Ø-holdet håber på et generationsskift

På øen har de oprettet "Ø-holdet", som skal forsøge at få unge til at flytte til øen, så der kan komme et generationsskifte.

- Vi er oppe i årene, så vi skal have nogle af de unge til at komme og overtage, siger Lene Iversen, der er beboer på Endelave og en del af Ø-holdet.

Lene Iversen håber, flere unge vil flytte til øen.

Ø-holdet arrangerer samtaler med unge mennesker, der overvejer at flytte til øen, for at snakke deres problematikker ved at flytte til øen igennem.

- Vi har fået Ida og Anton over, men ellers er der ikke kommet flere. Jeg er dog optimistisk, siger Lene Iversen.

Gennemsnitsalderen på øen er 65,3 år, og beboerne håber, at flere unge mennesker vil slå sig ned i fremtiden.

- Vi kan sagtens få tiden til at gå, men det er dejligt med noget larm og børnelatter, siger Lene Iversen.

Langt hjem

Det unge par har boet på øen i nogle måneder, og de har allerede fået en idé om, hvor de skal hen i fremtiden.

- Det er dejligt at bo her, men der er langt hjem. Jeg vil gerne tilbage til København på et tidspunkt, fortæller Ida Elmgreen Bach Sørensen.

- Jeg ved ikke, om vi vil blive boende, men vi vil helt klart komme på besøg, siger Anton Willum Kousgaard.

Dit digitale aftryk

Vi bruger cookies for at gøre din oplevelse bedre. Vi klatter ikke med dine data, og du kan altid trække dit samtykke tilbage. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Nødvendig cookies

Navn Udbyder
CookieConsent tvsyd.dk
__whplayCrate tvsyd.dk
__whseenVerticalVideosCrate tvsyd.dk
frequencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyLastVisitV2 tvsyd.dk
visitHistoryFrequencyV2 tvsyd.dk
visitedPagesV2 tvsyd.dk

Funktionelcookies

Navn Udbyder
JSESSIONID LinkedIn
bcookie LinkedIn
bscookie LinkedIn
csrftoken instagram.com
lang LinkedIn
li_gc LinkedIn
lidc LinkedIn

Markedsføringcookies

Navn Udbyder
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube

Præferencercookies

Navn Udbyder
NID Google

Statistikcookies

Navn Udbyder
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4_expires Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
ebx_webtag_ Echobox
userId tvsyd.dk

Brugeroplevelsecookies

Navn Udbyder
sp_landing spotify.com
sp_t spotify.com
tableau_locale public.tableau.com
tableau_public_negotiated_locale public.tableau.com