Gennemfører ekstremløb på ski som den første i verden
41-årige Asbjørn Bruun har som den første skiløber nogensinde gennemført vinterultraløbet Iditarod Trail Invitational.
Tirsdag lande 41-årige Asbjørn Bruun igen på dansk jord efter at have gennemført et af verdens hårdeste ultraløb, Iditarod Trail Invitational, på ski som den første i verden.
- Den opbakning, jeg har fået fra familie, venner og kollegaer, er fantastisk. Ikke kun i det her løb, men også i de foregående, siger Asbjørn Bruun i ankomsthallen i Billund.
Det har taget Asbjørn Bruun 24 dage og 53 minutter at gennemføre ruten fra Anchorage i Alaska til Nome 1600 kilometer væk på langrandskiene. En tur, der svarer til at løbe på ski fra Asbjørn Bruuns hjemby, Holsted, og ned til Venedig.
- Rytmen er, at jeg vågner ved en fire-fem tiden om morgen, og så er jeg ude på skiene, lige inden solen står op, og så fortsætter jeg indtil et par timer efter solen er gået ned. Det er 16 til 18 timer i døgnet.
Her omkring to uger senere kan Asbjørn Bruun stadig mærke den lange tur i kroppen.
- Selve muskelrestitutionen var i mål efter 24 timer, og så var der småforfrysninger, jeg har haft i ansigtet og på ørerne, der også var væk efter et par dage, men jeg havde nogle store sår på mine fødder, de er ikke helt væk endnu. Det er jo lidt ejendommeligt at have gået 1000 miles, men på nuværende tidspunkt har man svært ved bare at gå 1000 skridt om dagen, fordi fødderne og hele kroppen er så smadret, men det skal jeg nok komme over, siger Asbjørn Bruun.
Årligt deltager omkring 100 i Iditarod Trail Invitational på enten cykel, ski eller til fods. Omkring 40 procent udgår undervejs. Det skyldes især temperaturer ned under minus 45 grader, fortæller Asbjørn Bruun.
Om Iditarod Trail Invitational
Ultraløbet anses af flere ultraløbsmedier, som værende et af verdens hårdeste.
Løbet har eksisteret siden 2000 og afholdes i februar og består af et løb på enten 560 kilometer eller 1600 kilometer på enten cykel, til fods eller på ski. For at kunne deltage i det lange løb skal man først have gennemført det korte.
Ruten går fra Anchorage i det sydlige Alaska mod nordvest til den lille by Nome, og følger samme rute som Iditarod hundeslæderace, som afholdes hvert år i marts.
- Temperaturen gør, at du har behov for meget mere energi end ellers. Det giver også en ekstra dimension i den her udfordring. Så der er en grund til, at ingen har kunnet gennemføre løbet tidligere, og derfor er det også en stor glæde at være den første i verden til at kunne gøre det.
Kostede spidsen af fingeren
Det er Asbjørn Bruuns tredje forsøg på at nå den lille by Nome og gennemføre ultraløbet. Første gang i 2020 satte corona en stopper for skiløberen efter 1120 kilometer, da hele løbet blev aflyst.
Da løbet blev genåbnet i 2022, var det naturen, der spændte ben for atleten, da han måtte udgå med forfrysninger 1300 kilometer inde i løbet. Efter turen fik han amputeret det yderste led af pegefingeren. Det var ikke nok til at stoppe drømmen.
- Hvis man falder af hesten, så skal man op på den igen, og hvis man kører galt i bil, så kommer man også ud at køre igen og på samme måde, er det her. Nu har jeg bevæget mig rundt i de arktiske egne i mere end 25 år, så jeg synes faktisk, at det er billigt sluppet, at jeg kun mangler en pegefinger.
Allerede omkring 20-års alderen vidste Asbjørn Bruun, at den arktiske natur kaldte. Efter sin tid som sergent i Livgarden, satte han sig for at blive optaget i specialstyrkerne i Siriuspatruljen, fortæller Asbjørn Bruuns far.
- Jeg kender ham som værende meget stædig og målrettet. Når han sætter sig noget for, så kan du ikke stoppe ham, så er det bare det, han vil. Det var helt fra barnsben, at han ville op til Grønlands nordligste punkt, Kap Morris Jesup. Der skal jeg op, sagde han, og det kan man i Sirius, siger Jørgen Bruun
Næste udfordring til den arktiske ultraskiløber er endnu uvis, men Asbjørn Bruun forventer selv, at der kun går 14 dage, inden formen igen skal pudses af på langrandsskiene i Norges milde forår.
- Det næste store mål er en af de ting, jeg har glædet mig til. Nu har det her været mit mål i 11 år, og nu kan jeg begynde at drømme om at finde mig et nyt. Noget der kan fylde min hverdag, for det her er for mig det største eventyr. Det er spændingsfeltet mellem natur og kropslig udfoldelse, så det bliver også noget i den stil næste gang.