Vikingefilm skal sætte gang i sønderjysk filmproduktion

En ny spillefilm bliver i disse dage optaget i Jels. Filmens bagmænd er sønderjyske. De håber at kunne sætte mere gang i filmproduktionen i Sønderjylland.

Langhuset i vikingebyen i Jels er fyldt til bristepunktet med statister, skuespillere og helstegt pattegris. Det er ikke unormalt, for sådan kan det også se ud om sommeren, når vikingespillet i Jels kører deres teaterforestillinger.

Men i dag er her også folk med masser af teknik - blandt andet flere fotografer. Det er nemlig dagen, hvor der optages scener til filmen "Holmganga" - en sønderjysk spillefilm.

- Det er rigtig fedt, lyder det fra instruktør og manuskriptforfatter Lasse Kissow, der har set frem til dagen i et helt år.

Instruktør og manuskriptforfatter Lasse Kissow Holm instruerer en fotograf under dagens optagelser.
Instruktør og manuskriptforfatter Lasse Kissow Holm instruerer en fotograf under dagens optagelser.
Foto: Jacob Schødt-Pedersen, TV Syd

En film med et større formål

Filmen handler om striden mellem to kongesønner, som begge elsker den samme kvinde. Samtidig marcherer Karl den Store mod Skandinavien og truer vikingernes tilværelse, og det er nu op til en splittet kongefamilie at stå sammen og forsvare landet.

Men filmen har ikke bare til formål at give seerne en god oplevelse. Den skal bruges til at få mere gang i det sønderjyske filmmiljø.

- Jeg håber med det her projekt, at vi kan trække mere opmærksomhed til lokalområderne og få nogle af produktionsselskaberne til at vende blikket mod Jylland og især Sønderjylland, siger han.

Svært at finde filmfolk

Det sønderjyske filmmiljø er der nemlig ikke meget af. Derfor har det også været svært at finde folk til filmholdet. De fleste fra holdet er derfor fynboer. På Fyn har man nemlig gjort meget for filmmiljøet de sidste mange år.

- Vi har byer i Sønderjylland, der satser på kultur bare ikke på film, siger Mikkel Klinge Vandkær Thomsen, der er producer på filmen og fra Lysabild på Sydals.

Instruktør og manuskriptforfatter Lasse Kissow (tv) og Mikkel Klinge Vandkær Thomsen, der er skuespiller og producer på filmen (th).
Instruktør og manuskriptforfatter Lasse Kissow (tv) og Mikkel Klinge Vandkær Thomsen, der er skuespiller og producer på filmen (th).

Fokus på Sønderjylland

Spillefilmen skal få flere til af få kærlighed til filmproduktion, uden at de behøver at forlade landsdelen - og hvis de gør, så kun for en stund for at studere.

Det er Lasse Kissow nemlig selv blevet nødt til. Han er i øjeblikket ved at læse manuskriptudvikling på Syddansk Universitet i Odense, men har altså vendt snuden tilbage til det sønderjyske for at lave film.

Vejen Kommune har støttet filmen med 20.000 kroner.

Følg filmen blive til:

Du kan følge filmens tilbliven på Facebook eller Instagram via disse link:

https://www.facebook.com/H%C3%B3lmganga-103269602378685 

https://www.instagram.com/holmganga/