Blev kåret til Europas bedste spiller og fik TV 2 til at ændre reglerne - nu dribler Vejle-ikonet ind på Stadsarkivet

Vejle Stadsarkiv har åbnet en udstilling om fodboldspilleren Allan Simonsen, der har stor betydning for byen - og udstillingen betyder meget for den 70-årige fodboldlegende.

- Allan er Vejle, siger Uffe Barsballe Thyssen, der er Afdelingsleder hos Vejle Stadsarkiv.

Han taler selvfølgelig om fodboldikonet Allan Simonsen, der fredag fik en hel udstilling om sig selv åbnet på Vejle Stadsarkiv i en alder af 70 år.

- Det er lidt surrealistisk at stå her og kigger hele vejen rundt, fra da jeg startede som femårig, til jeg sluttede min karriere mere eller mindre. Det er spændende at se igen, lyder det fra dagens hovedperson, Allan Simonsen.

Og udsagnet fra afdelingslederen er ikke helt forkert. For Vejle sidder i fodboldlegenden.

Fodboldspilleren Allan Simonsen, Borussia Mönchengladbach, får den gyldne bold som årets fodboldspiller i Europa.
Fodboldspilleren Allan Simonsen, Borussia Mönchengladbach, får den gyldne bold som årets fodboldspiller i Europa.
Foto: Palle Hedemann/Ritzau Scanpix

Fra dansk mesterskab til internationalt gennembrud

Allan Simonsen voksede op i Vestbyen, hvor han allerede som femårig begyndte at drible rundt med fodbolden, da han blev en del af Vejle FC. 

Han skiftede senere til den større klub Vejle Boldklub, som han spillede en masse kampe for. Han indledte karrieren som seniorspiller i klubben som 19-årig med at score i sin debutkamp. I sin første sæson var han desuden med til at vinde det danske mesterskab med Vejle Boldklub og året efter debuterede han på A-landsholdet.

Succesen i Vejle Boldklub og på landsholdet gik ikke ubemærket hen, og på sin 20-års fødselsdag – efter at have hjulpet Vejle til endnu et nationalt mesterskab – hentede Hennes Weisweiler ham til den tyske klub Borussia Mönchengladbach, hvor han indledte sin professionelle karriere.

Blå bog

Fulde navn: Allan Rodenkam Simonsen

Født: 15. december 1952 i Vejle

Højde: 165 centimeter

Fodboldkarriere:

Position: Midtbane

Hold gennem tiden:

  • 1971–1972: Vejle Boldklub (42 kampe, 16 mål)

  • 1972–1979: Borussia Mönchengladbach (178 kampe, 76 mål)

  • 1979–1982: FC Barcelona (98 kampe, 31 mål)

  • 1982–1983: Charlton Athletic (16 kampe, 9 mål)

  • 1983–1989: Vejle Boldklub (166 kampe, 70 mål)

  • 1972–1986: Landsholdet for Danmark (55 kampe, 20 mål)

Kampe/mål: I alt 500 kampe, 202 mål

Har siden været træner for Vejle Boldklub, Færøerne, Luxembourg og Fredericia.


I 1977, blot fem år efter skiftet til den tyske klub, blev han hædret som Europas bedste spiller - en titel, han som den eneste skandinaviske, mandlige spiller, har opnået.

Selvom de fleste tænker på fodbold, når man hører Allan Simonsens navn, så blev 2013 også et år, der gav ham en del opmærksomhed.

Kæmpe favorit

2013 var nemlig året, hvor fodboldbenene skulle vænne sig til jive, quick step og pasodoble, da han dansede sig gennem tiende sæson af TV 2-programmet "Vild med dans".

Allan Simonsen og Sofie Krruse var helt oppe på at give pengene igen 60 gange som vinder af programmet på Danske Spil.
Allan Simonsen og Sofie Krruse var helt oppe på at give pengene igen 60 gange som vinder af programmet på Danske Spil.
Foto: Betina Garcia/Ritzau Scanpix

Med de stive ben troede Danske spil ikke på hans chancer, men det viste sig hurtigt at være forkert. Sammen med dansepartneren Sofie Kruuse nåede han hele vejen til semifinalen i programmet, for der gik sport for seerne i at sende ham videre på trods af manglende danseevner.

Dygtige nydansere måtte forlade programmet til fordel for ham, og det fik TV 2 til at ændre reglerne for sms-afstemning. så seerne kun kunne sende fem sms'er. Omkring 80 procent af alt spil på Vild med Dans drejede sig om Allan Simonsen.

quote

At gå i historien her i Vejle og så i Stadsarkivet, det er jo bare fantastisk

Allan Simonsen, tidligere fodboldspiller

Men dansetiden, som ellers gav den dengang 60-årige Allan Simonsen masser af medieomtale, kan man ikke opleve på Vejle Stadsarkiv. 

Omdrejningspunkt for Vejle

For lad os vende tilbage til Uffe Thyssens ord om Allan Simonsen.

- Det betyder meget fra Vejlenserne, for Allan er i virkeligheden et omdrejningspunkt for Vejle. Allan er Vejle. Han er det, der holder Vejle sammen, uanset om du bor nord eller syd for fjorden, eller om du bor i øst eller vest. Så har Allan bare det der kit, der holder hele butikken sammen, siger han.

Også for Allan Simonsen selv, betyder det meget at kunne kigge rundt på gamle billeder, modeller og fodboldtrøjer, der minder ham om en stor fodboldkarriere - og det er endnu mere særligt, at det lige præcis er i Vejle.

- At gå i historien her i Vejle og så i Stadsarkivet, det er jo bare fantastisk. Hvad skal jeg næsten sige mere til det? siger en benovet Allan Simonsen.

Udstillingen kan ses fra mandag den 23. januar helt gratis for alle.
Udstillingen kan ses fra mandag den 23. januar helt gratis for alle.
Foto: Mette Mørk/Jysk Fynske Medier/Ritzau Scanpix


Uffe Thyssen håber, at udstillingen kan vise unge mennesker i byen, hvilken person Allan Simonsen er.

- Det handler om at få vist, hvilket unikt fodboldmenneske, vi har fostret her i Danmark og så ovenikøbet fra Vejle, smiler han.

- Der er meget, der er muligt her i tilværelsen, selv for en lille person som mig. Alt kan lade sig gøre, hvis man har den rette indstilling og selvfølgelig nogle evner, siger dagens hovedperson.

Udstillingen er åben for publikum fra mandag den 23. januar, hvor man kan se den helt gratis i stadsarkivets åbningstid, som er mandag til torsdag fra klokken 10 til 16, fredag fra klokken 10 til 12 og den første lørdag i måneden fra klokken 10 til 14.