Lailas mor blev påkørt af cyklist - nu frygter hun planer om flere cyklister i gågade

Teknisk Udvalg i Vejle Kommune vil gøre det muligt at cykle gennem dele af byens gågade. Bliver det en realitet, frygter en af butiksejerne i gaden, Laila Rørholm, for de gåendes sikkerhed.

Laila Rørholm driver til dagligt butikken Rørholm Skincare i Vissingsgade, som er en del af gågadenettet i Vejle.

Gennem hendes år som butiksejer oplever hun, at flere cyklister, knallerter og el-løbehjul kommer kørende ned ad gågaden. Tilbage i 2014 blev hendes mor sendt på skadestuen, efter en cyklist påkørte hende ved rådhuset.

- Det er ræsende cykler, knallerter og el-løbehjul, der kommer kørende. Der kommer de simpelthen susende. Når vi eller kunder skal ud af døren, så skal man se sig for.

Lige nu er det ulovligt at cykle i gågaden, men det bliver der måske lavet om på. 

I Teknisk Udvalg i Vejle Kommune vil man gøre det tilladt at cykle ned ad dele af gågaden. Blandt andet på Vissingsgade, hvor Laila Rørholm har sin butik. Hun er dog bange for, at flere ulykker vil ske, hvis det bliver tilladt.

- Problemet bliver kun værre ved at blive lovliggjort. Vi kan slet ikke forstå, det er noget, som de overvejer.

Vil ændre et trafikmønster 

Formand for Teknisk Udvalg i Vejle Kommune Gerda Haastrup Jørgensen fortæller, at man i kommunen er presset på trafikken, så man er nødt til ændre på mønsteret, som det ser ud nu.

- Vi har lige nu en supercykelsti ved Kirkegade, men der har vi fået flere henvendelser fra cyklister, som ikke er trygge ved at køre der, siger hun.

Det er gaderne markeret med rødt, hvor kommunen vil gøre det tilladt at cykle. Om lørdagen mellem klokken 10 og 17 vil det stadig være forbudt at cykle.
Det er gaderne markeret med rødt, hvor kommunen vil gøre det tilladt at cykle. Om lørdagen mellem klokken 10 og 17 vil det stadig være forbudt at cykle.
Foto: Vejle Kommune

Udvalgsformanden understreger, at cyklisterne skal køre på de gåendes præmisser, så ved at dele af gågaden bliver åbnet op for cyklister er ikke ensbetydende med, at man kan komme susende, som Laila Rørholm beskriver det.

- Det skal være hensyntagende trafik. Vi er også i gang med at undersøge, hvordan man kan skilte det på en ordentlig måde, da der ikke er nogen officielle regler for det i færdselsloven.

Underskriftindsamling hvis det bliver tilladt

Gerda Haastrup Jørgensen skal onsdag mødes med citychefen i Vejle for at drøfte, hvordan en gågade med cyklister kan afvikles bedst muligt.

Bliver det tilladt, forventer udvalgsformanden, at en prøveperiode på 12 måneder vil begynde til foråret. Hvis virkeligheden bliver sådan, vil Laila Rørholm og andre butiksejere i byen dog starte en underskriftindsamling for at få kommunen på andre tanker.

- Det er lidt træls, hvis vi skal derud, men vi er nødt til at råbe op.