Minister ledte efter mikroskopisk plastic

Forsøgsanlæg i Vejle skal undersøge et potentielt problem for miljøet: Mikroplast.

Miljøminister Eva Kjer Hansen (V) besøgte mandag Vejle Spildevand. I et nyt projekt vil selskabet undersøge, hvor alvorligt udledning af mikroskopiske stykker plast i naturen er.  Det frygtes at de bittesmå stykker plast kan være et alvorligt problem for naturen i fremtiden.

- Det er et stort og u-undersøgt problem. Vi ved generelt ikke ret meget om, hvor mikroplast-partiklerne forsvinder hen, og hvad vi bør eller kan gøre, fastslår Torben Lund Skovhus, der forsker i energi og miljø ved VIA University College i Horsens.

- Der er meget lidt viden og ikke rigtig nogen krav på området endnu. Man er bare enige om, at vi står med et stort miljøproblem, og at der er behov for både mere praktisk og ingeniørmæssig viden,

Mikroplasten, der primært stammer fra slid fra bildæk, skosåler og partikler fra maling og i mindre grad fra husholdningsprodukter (f.eks. kosmetik og tandpasta), udledes i naturen via overfladevand fra veje og stier. De mikroskopiske partikler udledes også via vort husholdnings-spildevand og renseanlæggene.

Mikro-plasten bliver siet fra spildevandet i et forsøgsanlæg i Vejle. Her forsøger Vejle Spildevand med et ny-udviklet filter at finde ud af, hvor mange partikler der er i spildevandet – og om filteret kan fjerne dem.

- Vi kender ikke problemets omfang på et renseanlæg som vores, og vi ved derfor ikke, hvor meget mikroplast der ryger ud med det rensede vand, og hvor meget der optages i slammet og dermed potentielt ender på markerne. Den del ønsker vi at kortlægge med vores nye projekt, forklarer Claus D. Christensen, der er chef for renseanlæggene hos Vejle Spildevand.