Verdens første kønsskifteoperation gjorde Einar Wegener til Lili Elbe

Historien om Lili Elbe begynder i Vejle i 1880'erne, hvor Lili fødes som drengebarnet Einar Wegener. Lige nu opføres Lilis historie som danseforestilling på Vejle Musikteater.

Historien om kvinden Lili Ilse Elvenes - kaldet Lili Elbe - opføres i disse dage som danseforestilling på Musikteateret i Vejle i forestillingen 'The Danish Girl'. 

Det er historien om den sandsynligvis første transkvinde i verden, der i 1930 får en kønsskifteoperation - også kaldet kønsbekræftende operation.

Landskabsmaleren fra Vejle - Einar Wegener.
Landskabsmaleren fra Vejle - Einar Wegener.
Foto: Polfoto/Scanpix

Lili Elbes liv begynder i Vejle den 28. december 1882. Lili bliver født som dreng og døbes Einar Mogens Andreas Wegener. 

Hun bliver som mand uddannet maler fra Vejle Tekniske Skole, men i 1902 flytter hun til København, hvor hun uddanner sig som landskabsmaler på Det Kongelige Danske Kunstakademi.

I København møder Einar Wegener malerinden Gerda Marie Frederikke Gottlieb, som hun forelsker sig i. Parret gifter sig i 1904, og Gerda Wegener begynder at bruge Einar som model til sine kvindelige portrætmalerier.

Gerda Wegener og Einar Wegener i Paris i 1924.
Gerda Wegener og Einar Wegener i Paris i 1924.
Foto: Polfoto/Scanpix

Her begynder den første transformation til kvinde. Når Einar Wegener står model for sin kone, begynder han nemlig også at iføre sig kvindetøj.  

Efter nogle turbulente år i København flytter parret i 1912 til Paris, hvor det på dét tidspunkt - modsat København - er muligt for parret at udleve drømmen om at leve i et forhold, hvor Lili Elbe kan leve som kvinde - også uden for hjemmets fire vægge. 

En transformation som ægtefællen Gerda Wegener angiveligt støtter, og som hun bruger aktivt i sin kunst.

Lili Elbe i Paris i 1926.
Lili Elbe i Paris i 1926.
Foto: Polfoto/Scanpix

Kønsskifteoperation i 1930

I 1930 er ønsket om at blive kvinde hos Lili Elbe vokset sig så stort, at hun som den første transkvinde i verden gennemgår to operationer. 

Den første finder sted på Instituttet for Sexologi i Berlin, hvor de mandlige kønsorganer bliver fjernet. 

Den anden operation bliver gennemført nogle måneder senere på kvindeklinikken i Dresden, hvor lægen forsøger at indoperere æggestokke i den tro, at det vil blive muligt for Lili Elbe at blive gravid.

Lili Elbe i 1930 kort før kønsoperationen.
Lili Elbe i 1930 kort før kønsoperationen.
Foto: Polfoto/Scanpix

Dør af komplikationer efter operation

Operationen går galt - og Lili Elbe bliver efterfølgende opereret fire gange antageligt på grund af komplikationerne.

Lili Elbe døde den 13. september 1930 sandsynligvis på grund af en infektion efter de kirurgiske indgreb.

De præcise omstændigheder omkring operationerne er ukendt, da Lili Elbes journaler gik til grunde i 1940 i forbindelse med luftbombardementet af Dresden. Derfor kender man hverken til, hvilke komplikationer der støder til, eller hvad Lili Elbe dør af.

Lili Elbes og Gerda Wegeners liv er beskrevet i bogen 'The Danish Girl' (Den danske pige, red.) af David Ebershoff, som udkom i år 2000, og i 2016 fik filmen af samme navn premiere i Danmark.

Lili Elbe ligger begravet på kirkegården i Dresden.
Lili Elbe ligger begravet på kirkegården i Dresden.
Foto: Polfoto/Scanpix