TV der bevæger dig

- Dagen i dag har stor betydning for den sønderjyske befolkning

I Sønderborg blev de faldne soldater i Første Verdenskrig mindet ved en højtidelighed med musik fra Sønderborg Pipes and Drums og kransenedlæggelse.

00:28

Hør trompetisk Poul Erik Sørensen blæste trompet-signalet 'Hold inde' tre gange ved mindesmærket i Sønderborg før oberstløjtnant Claus Klaris holdt mindetalen for de mange fremmødte.

De faldne soldater fra Første Verdenskrig blev mindet i Sønderborg. Foto: Thomas Hoffmann-Møller, TV SYD

Fanerne vejede ved mindesmærket på Kirketorvet ved Sct. Marie Kirke. Foto: Thomas Hoffmann-Møller, TV SYD

En krans fra kommunen og en fra hæren blev lagt ved mindesmærket. Foto: Thomas Hoffmann-Møller, TV SYD

De faldne soldater fra Første Verdenskrig blev mindet ved mindesmærket på Kirketorvet ved Sct. Marie Kirke. Foto: Thomas Hoffmann-Møller, TV SYD

1 af 5

Sækkepiber og slag på tromme dannede en flot ramme om mindearrangementet i Sønderborg, da de faldne soldater fra Første Verdenskrig blev mindet ved mindesmærket på Kirketorvet ved Sct. Marie Kirke. 

De faldne soldater fra Første Verdenskrig blev mindet i Sønderborg. Foto: Thomas Hoffmann-Møller, TV SYD

- Dagen i dag har en stor betydning ikke bare for mig, men for den sønderjyske befolkning. Det kan vi se med de mange mennesker, der møder op i dag, siger oberstløjtnant og chef for Hjemmeværnet i Syd- og Sønderjylland Claus Klaris.

Udfordringer med veteranerne

Efter trompetist Poul Erik Sørensen blæste signalet ”Hold Inde” ved mindesmærket holdt oberstløjtnant Claus Klaris mindetalen.

De faldne soldater fra Første Verdenskrig blev mindet i Sønderborg. Foto: Thomas Hoffmann-Møller, TV SYD

- I talen vil jeg reflektere over Første Verdenskrig, men også trække det frem til i dag. Her vil jeg fokusere på det veteranarbejde, som vi har i dag, hvor udfordringerne ikke er de samme, men kan være noget tilsvarende, siger oberstløjtnant og chef for Hjemmeværnet i Syd- og Sønderjylland Claus Klaris.

Efter talen blev der lagt to kranse – en fra hæren og en fra Sønderborg Kommune. Kransen fra hæren blev lagt af oberstløjtnant Claus Klaris. Kransen fra kommunen blev lagt af borgmester Erik Lauritzen.

Første Verdenskrig: 

Krigen blev skudt i gang den 28. juni 1914, hvor en serbisk nationalist skød Østrig-Ungarns ærkehertug Franz Ferdinand og hans kone i Sarajevo, da Østrig-Ungarn seks år tidligere havde annekteret kongeriget Bosnien.

 

Mordet udløste en krigserklæring fra Østrig-Ungarn til Serbien, og det spredte sig som ringe i vandet. En kædereaktion af krigserklæringer mellem de europæiske lande var en realitet.

 

På den ene side stod Det Russiske Kejserrige, Frankrig, Det Britiske Imperium, Italien og USA. På den anden side Østrig-Ungarn, Det Tyske Kejserrige, Bulgarien og Det Osmanniske Rige.

I Første Verdenskrig blev der brugt nye våben, som stadig bliver benyttet i krige i dag. Giftgas, kampvogne, krigsfly, flammekastere og ikke mindst maskingeværet fik sit gennembrud i krigen.

 

Krigen sluttede fire år senere den 11. november 1918.

Kilde: Historienet.dk

Mest sete på tvsyd.dk