Efter 40 år på arbejdspladsen bliver Dorte kaldt mor - nu hyldes hun som "Bedst over 60"

62-årige Dorte Snitgaard har i mere end 40 år arbejdet som bogholder hos Contiga i Tinglev. Nu er hun sammen med 59 andre vinder af kåringen Bedst over 60.

De fleste kender nok det med at have en kollega, der er så erfaren, at de nærmest står på inventarlisten fremfor medarbejderlisten. 

Den kollega der har været så længe i virksomheden, at det er ham eller hende, chefen går til som den første, når de er i tvivl om noget. Sådan en medarbejder er 62-årige Dorte Snitgaard. 

I mere end 40 år har hun arbejdet som bogholder på betonelementsfabrikken Contiga i Tinglev ved Aabenraa. Og hendes erfaring er guld værd for både kollegerne.

Det er Dorte Snitgaards 36 år yngre kollega Ditte Vium, der har indstillet hende til kåringen som Bedst over 60.
Det er Dorte Snitgaards 36 år yngre kollega Ditte Vium, der har indstillet hende til kåringen som Bedst over 60.
Foto: Finn Grahndin/TV SYD

- Man føler lidt, at hun er en ekstra mor, og det bliver hun også kaldt i firmaet, og det er noget, jeg også har lagt vægt på i min nomineringstekst, siger Ditte Vium, der er Controller i Contiga og med sine 26 år også firmaets yngste medarbejder. 

- Der er en lille aldersforskel, men det betyder ingenting. Det er skønt at arbejde sammen med Dorte, og vi har en super god jargon sammen. 

Bedst over 60

Det er hende, der for over en måned siden nominerede Dorte Snitgaard til Djøfs Bedst over 60-kåring, der skal være med til at hylde de erfarne på arbejdsmarkedet. 

En kåring som Dorte Snitgaard sammen med 59 andre seniormedarbejdere fra hele landet nu kan kalde sig vinder af. 

- Når Ditte sidder og læser op af de flotte ord fra indstillingen, så bliver jeg rørt og får ligefrem gåsehud, siger Dorte Snitgaard, der er stolt af at modtage hæder for sit arbejde, der blandt andet indebærer at holde styr på lønnen til firmaets 480 medarbejdere. 

- Jeg har udviklet mig igennem mit job. Da jeg startede her, der var der 20 medarbejdere i virksomheden, og der blev alt gjort manuelt. Der var ikke noget, der hed IT, fortæller hun. 

Ifølge Djøfs formand er kåringen et udtryk for en ambition om ændre vores syn på alder. For selvom det går rigtig godt med seniorerne på arbejdsmarkedet lige nu, er der stadig en række udfordringer.

Djøf har i alt kåret 60 forskellige medarbejdere over 60 år fra alle hjørner af landet til prisen som Bedst over 60.
Djøf har i alt kåret 60 forskellige medarbejdere over 60 år fra alle hjørner af landet til prisen som Bedst over 60.
Foto: Finn Grahndin/TV SYD

For eksempel halter vi langt efter vores nordiske naboer, når det handler om at fastholde de erfarne på arbejdsmarkedet, ligesom seniorerne har en øget tendens til langtidsledighed.

- Der er noget virkelig paradoksalt i, at vi på den ene side hæver pensionsalderen og dermed forventer, at vi alle skal arbejde til ganske langt op i årene. Og på den anden side kan konstatere, at erfarne medarbejdere tilsyneladende ikke værdsættes lige så højt som deres yngre kollegaer, siger Djøfs formand Sara Vergo

En ny Dorte hænger ikke på træerne

Med mere end 40 år i virksomheden er Dorte Snitgaard nærmest et helt bibliotek af viden og erfaring.

Og det er ikke kun kollegerne på kontoret, der kan trække på hendes erfaring. Det ynder chefen også gerne at gøre. 

- Det sker på ugentlig basis, at jeg er inde og spørge Dorte, om hun lige har prøvet den her givne situation før. Og ni ud af ti gange svarer Dorte, at det har hun, fortæller Thomas Holm, der er økonomichef i Contiga.

Økonomichef i Contiga, Thomas Holm, beskriver Dorte Snitgaard som en yderst kompetent og værdsat medarbejder.
Økonomichef i Contiga, Thomas Holm, beskriver Dorte Snitgaard som en yderst kompetent og værdsat medarbejder.
Foto: Finn Grahndin/TV SYD

Men alt godt har en ende, og med sine 62 år er der ikke så længe, som der har været, til pensionstilværelsen for Dorte Snitgaard. 

- Chefen spørger mig sådan lidt nervøst, hvornår jeg har tænkt mig at træde tilbage, og jeg har sagt, at han nok skal få besked i ordentlig tid, for jeg er godt klar over, at han så skal ud og søge en ny Dorte, og de hænger ikke på træerne, siger hun.