Efter dødsulykke: Far og politiker savner kontrol

Der er ingen offentlig kontrol med de private tilsyn af arbejdspladser. Det får skarp kritik fra folketingsmedlem og fra far til offer for dødsulykken i Blans.

I juni omkom Hans Erik Meyers 44-årige søn ved en arbejdsulykke hos Danish Crown i Blans, hvor han en morgen kom i klemme i en maskine. Efter ulykken kom det frem, at Arbejdstilsynet siden 2011 ikke har udført faste, forebyggende tilsyn på slagteriet. 

I stedet har Danish Crown selv stået for kontrollen sammen med det private certificeringsfirma DNV, og de tilsyn har Arbejdstilsynet ingen indsigt i. Det oplyser beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) i et svar til folketingsmedlem Karina Lorentzen Dehnhardt (SF).

- Jeg er forundret over svaret. Ministeren kan ikke redegøre for det tilsyn, der er udført, fordi det ligger hos et privat certificeringsfirma. Det, synes jeg ærligt talt, er meget bekymrende, siger SF'eren.

Bekymret far

Den afdødes far, Hans Erik Meyer, har mange års erfaring med fagligt arbejde. Han er også bekymret over, at det offentlige ikke har indsigt i de private tilsyn.

quote

Ingen skal bilde mig ind, at der ikke sker ulykker

Hans Erik Meyer, far til den afdøde medarbejder

- Det betyder jo, at man hverken på slagterier, på byggepladser eller på andre arbejdspladser kan komme i dybden, hvis der er noget galt. For Arbejdstilsynet ser ikke rapporterne, og de kommer ikke ud, hvis der ikke sker en ulykke. Ingen skal bilde mig ind, at der ikke sker ulykker, og dem skal samfundet jo lære af, siger Hans Erik Meyer.

Slagteriet i Blans fik efter ulykken suspenderet sit certifikat, så det pt. igen er Arbejdstilsynet, der skal holde tilsyn på virksomheden. Men Danish Crown og mange andre virksomheder har de seneste 11 år ikke fået besøg af Arbejdstilsynet, med mindre der er anmeldt en ulykke. 

Tilbage til Arbejdstilsynet?

Et halvt år efter tragedien efterforsker politiet stadig sagen, hvor den 44-årige mand blev klemt under låget på en maskine, som han var ved at rengøre. 

Arbejdstilsynets efterforskning har vidst, at nogen må have udløst låget ved at trykke på stopknappen cirka 20 meter fra maskinen. Danish Crown havde 10 år tidligere pillet maskinens stopknap af og flyttet den til væggen. 

Ingen kan med sikkerhed sige, at fejlen var blevet opdaget, hvis Arbejdstilsynet havde ført tilsyn. Men Karina Lorentzen Dehnhardt ser gerne, at det offentlige overtager alle tilsyn igen.

quote

Vi får et overblik over potentielle risici

Karina Lorentzen Dehnhardt, folketingsmedlem for SF, om offentligt tilsyn

- For så ved vi, at nogen kan stå til ansvar. Vi får et overblik over potentielle risici ved at anvende bestemte typer af maskiner, som vi ikke kan få i dag, fordi det ligger ved private certificeringsvirksomheder, siger hun.

Minister: Arbejdsgiverens ansvar

TV SYD har forgæves bedt om et interview med Ane Halsboe-Jørgensen.  Beskæftigelsesministeren skriver i sit svar til Karina Lorentzen Dehnhardt, at hun snart vil indkalde til en drøftelse af, hvad der skal ske med certificeringsordningen. 

Samtidig understreger ministeren, at ansvaret i høj grad ligger hos arbejdsgiveren.

quote

Det er arbejdsgiverens ansvar at sikre, at arbejdet kan foregå sikkerhedsmæssigt fuldt forsvarligt

Ane Halsboe-Jørgensen, S, beskæftigelsesminister

- Det er arbejdsgiverens ansvar at sikre, at arbejdet kan foregå sikkerhedsmæssigt fuldt forsvarligt. Det er således arbejdsgivers ansvar, at maskiner er sikre at anvende, herunder at de vedligeholdes og gennemgår de nødvendige eftersyn m.v. Derudover er det arbejdsgivers ansvar, at de ansatte får den nødvendige oplæring og instruktion, skriver ministeren.