Faldefærdig vandmølle købt for to kroner skal nu genrejses

Kruså Vandmølle var dømt til nedrivning. Men nu er den måske på vej mod ny storhed. De første penge til en kostbar renovering er bevilliget.

I årevis var der ingen, der havde lyst til at købe den faldefærdige vandmølle. Men så dukkede der en køber op med sølle to kroner. 

Og nu sker der noget i Kruså.

- Det er fantastisk for vores område. Vandmøllen har jo en enorm lang historie, så det er vigtigt at få den sat i stand som en del af vores kulturarv, fortæller H.C. Thordsen, der er leder af Kruså Vandmølles Venner.

Kruså Vandmølle
Foto: Ole Møller TV SYD

Et håndværkertilbud

Det er den nystiftede forening Danmarks Kulturarv ApS, der i 2023 købte vandmøllen for det symbolske beløb af Aabenraa Kommune.

Og nu er det første store legat på 250.000 kroner til genopbygningen af en del af vandmøllen netop blevet bevilliget. 

Pengene kommer fra BHJ-Fonden og betyder, at første etape af restaureringen kan gå i gang. Det kræver dog lige, at en ny lokalplan for området også falder på plads.

- Vi har store ambitioner med den 2000 kvadratmeter store bygning. Vi vil gerne skabe noget liv her ved Gendarmstien, fortæller Morten Anker Petersen, der er medstifter af Danmarks Kulturarv ApS.

Kruså Vandmølle
Foto: Ole Møller TV SYD

Kræver mange millioner

Foreningen forventer, at det vil koste mellem 30 og 50 millioner kroner, hvis bygninger og vandmølle skal sættes i stand. Derfor er det vigtigt, at nogle af de store fonde finder interesse for projektet.

- Man kan da håbe, at der kommer en privatmand med to millioner euro. Vi skal i hvert fald tro på det. For et stort renoveringsarbejde vil skabe en masse arbejdspladser i området, siger H.C. Thordsen fra møllens venskabsforening, der består af 400 frivillige.

Kruså Vandmølle
Foto: Ole Møller TV SYD

Lang historie bag møllen

Historien bag Kruså Vandmølle strækker sig 700 år tilbage, og møllen var engang en del af flere store virksomheder ved Krusåen.

Det gælder især Kobbermøllen lige syd for den nuværende grænse. Her blev et renoveret industrimuseum indviet i 2014 med støtte fra A.P. Møller-Fonden.

Folkene bag Kruså Vandmølle håber derfor, at det også lykkes at få nogle store fonde til at støtte restaureringen i Kruså.

- Vi håber, vi kan tale lidt med dem, når vi er klar med en lokalplan for området. Den skal Aabenraa Kommune lave, siger Morten Anker Petersen.

De 250.000 fra BHJ-Fonden går til porte og vinduer i sydfløjen og er en del af første etape som skal forvandle den forfaldne bygning.

Planerne er blandt andet at gøre en del af bygningen til et eksperimentarium i forhold til brugen af genbrugs- og biologiske byggematerialer.

Samtidig skal der også være plads til et kontorfællesskab, restaurant og mulighed for overnatning.

Men er det realistisk at skaffe så mange millioner til projektet ?

- Ja det synes vi bestemt, det er. Jeg synes, vi har så god en fortælling om at få reddet miljøet hernede og få genskabt noget energi til hele byen, siger Morten Anker Petersen.

Lokale bakker op

For at få sat skub i projektet er der også dannet en venneforening, der skal være med at give en hånd med.

Og opbakningen er stor. Ved opstarten mødte mange frem for at vise deres interesse og vilje til at arbejde frivilligt.

- Uden frivillige og lokal engagement kan det her ikke lade sige gøre. Det kræver en kæmpe opbakning, og det mærker vi virkelig også, siger Morten Anker Petersen fra danmarks Kulturarv ApS.

Kruså Vandmølle
Foto: Ole Møller TV SYD