TV der bevæger dig

Nyt våben mod indbrud: Usynlig skrift

Hælere og indbrudstyve får ny modstand: En usynlig mærkning af hjemmets værdier kan spore genstandene tilbage til den rette ejer.

02:16

Foto: Kim Gram

1 af 2

Foto: Erwin Wodicka Foto: Erwin Wodicka

Mærk dit dyrebare musikanlæg eller dine designermøbler med en særlig usynlig væske. Hvis en indbrudstyv stjæler dine ting, kan politiet nemt aflæse den usynlige mærkning og føre det stjålne tilbage til dig. I dag er det ofte et problem for politiet at parre det stjålne med ejeren.

Med den usynlige mærkning kan politiet blot slå op i en international database, hvor alle de såkaldte "DNA-væsker" er registreret.

Christian Østergaard, der er specialkonsulent i det Kriminalpræventive Sekretariat i Syd- og Sønderjyllands Politi er begejstret for den nye metode og glæder sig til at få det i brug.

- Alt hvad der kan gøre det sværere for indbrudstyvene iog hælerne hilser vi meget velkommen. Vi bruger mange ressourcer i dag på at få tyvekosterne placeret hos den rette person efter et indbrud. Meget af det er ikke mærket, så når vi fanger en tyv med bilen fuld af tyvekoster, så ved vi ikke umiddelbart hvem, der faktisk ejer tyvekosterne, siger han.

Erfaringer fra blandt andet Sverige viser, at DNA-mærkning også har en præventiv effekt. For i en eventuel retssag kan tyvekosterne nu så meget nemmere bevises som stjålne. Samtidig kan de nu nemmere spores til ejeren, der i retten måske kan genkende og bevise, at han/hun er den rette ejer.

Dermed er der her tale om en særlig indsats mod hælerne.

- Vi håber, at det her vil gøre, at hælerne tænkerne sig om en ekstra gang, når de får præsenteret et "billigt" tilbud. Nu er risikoen større for at politiet senere indhenter hælerne. Noget der kan få alvorlige konsekvenser, siger Christian Østergaard.

Hør Christian Østergaard om den nye metode (varighed: 0.58 min)

Foto: Kim Gram

Læs om DNA-væsken