Seks familier er smidt ud af deres egne lejligheder

De var stort set lige flyttet ind, og så blev de smidt ud med fuld musik. Aabenraa Kommune mener, at deres helt nye lejligheder risikerer at styrte sammen.

Opdateret 20:27 med citater fra Chef for byggeri og byggepolitik ved Foreningen af Rådgivende Ingeniører, Inge Ebbensgaard.

Det skulle være så godt, men så blev det faktisk skidt. Det er den fornemmelse, seks familier står med, efter at de den 7. juni i år blev forment adgang til deres nybyggede og nyindkøbte lejligheder 100 meter fra stranden i Aabenraa. 

En af dem er Margit Søndergaard og hendes kæreste, der flyttede ind den 10. december sidste år.

- Vi havde glædet os rigtigt meget. Vi er et nyt par, og efter nogle år besluttede vi os for at flytte sammen i noget, der krævede mindre vedligeholdelse. Så vi solgte vores huse og boede til leje, mens vi ventede på, at Strandhuse skulle blive færdigt, fortæller Margit Søndergaard. 

Strandhuse er navnet på de seks lejligheder i nybyggeriet på Stegholdt 31 og 33 i Aabenraa.

Margit Søndergaard må ikke komme ind i sin lejlighed, og der er ingen, der ved, hvornår hun igen får lov.
Margit Søndergaard må ikke komme ind i sin lejlighed, og der er ingen, der ved, hvornår hun igen får lov.
Foto: Ole Møller, TV SYD

Men den 7. juni var det altså slut - foreløbig i hvert fald. 

Kommunen troppede op på matriklen og fortalte beboerne, at de ikke måtte bo der, fordi bygningen risikerer at styrte sammen. Som for at understrege alvoren blev der sat rigeligt politi-tape rundt om huset, der havde stået færdigt i et halvt år. 

Siden har beboerne boet i campingvogn, hos familie eller hos venner og bekendte.

quote

Jeg mangler mit hjem

Margit Søndergaard, beboer, Strandhuse.

- Jeg mangler mit hjem, hvor der var plads til besøg af børn og familie. Nu bor vi hos nogle venner, og her efter en måned er vi dog stadig venner. Jeg er desværre bange for, at vi skal bo på den måde, eller en anden, en måned endnu eller længere, fortæller Margit Søndergaard.

Og hvorfor er det så, at de gode mennesker ikke må bo i de lejligheder, de har betalt menneske-penge for at få. Ja, nu bliver det virkeligt langhåret. Når et byggeri står færdigt, så skal der afleveres en rapport, der skal sikre, at huset bliver stående, også når det blæser. Det er Dancert, der skal godkende det. 

Der er spærret godt og grundigt af her ved bebyggelsen Strandhuse i Aabenraa.
Der er spærret godt og grundigt af her ved bebyggelsen Strandhuse i Aabenraa.

Det er også Dancert, der certificerer - godkender - de personer, der skal skrive rapporten. Sådan en kalder man en statiker, en ekspert i statik, der grundlæggende er læren om, hvordan byggeri skal skrues sammen for ikke at bryde sammen under sin egen vægt.

På en eller anden måde er der gået båndsalat i den proces, så Dancert den 7. juni skriver til Aabenraa Kommune, at byggeriet ikke kan godkendes og er farligt at bo i.

- Dancert skriver til os, at der er risiko for beboernes sikkerhed, og så er vi nødt til at gøre, som vi har gjort, fortæller Jane Petersen, der er teamleder for Byg i Aabenraa Kommune.

Lejlighederne er store og rummelige, men hvad hjælper det, hvis man ikke må opholde sig i dem.
Lejlighederne er store og rummelige, men hvad hjælper det, hvis man ikke må opholde sig i dem.

- Jeg er helt forvirret over, at der kan være to vurderinger af, om det er sikkert eller ej, fortæller Margit Søndergaard.

Jane Petersen fra kommunen lover, at kommunen vil gøre, hvad den kan for at fremme processen, men det er så heller ikke så meget. De kan for eksempel ikke få oplyst fra Dancert, hvad det er, der er så farligt. Kun at det er farligt.

Beboerne har hyret en advokat, Jakob Blicher Ravnsbo, fra Andersen Partners i Kolding. Han mener, at bygherren må til foret.

- I min optik er det en mangel ved ejendommen, at den ikke kan ibrugtages lovligt, fortalte Jakob Blicher Ravnsbo til JydskeVestkysten den 17. juni.

Aldrig set lignende

Ifølge Inge Ebbensgaard, der er chef for byggeri og byggepolitik i Foreningen af Rådgivende Ingeniører, er sagen usædvanlig.

- Jeg har aldrig hørt om en lignende situation før - mig bekendt, er det aldrig set før, siger hun.

Hun forklarer, at humlen ligger i, at fejlene først er blevet opdaget efter, at ejerne har overtaget byggerierne, hvorfor det altså er dem, der står med ansvaret for at bevise, at byggeriet er sikkert.

Hun peger i samme omgang på, at hele processen er et udtryk for, at vi har et system, der fungerer.

- Det er super uheldigt for beboerne, at de havner i den her situation, men det er positivt, at de får en advarsel, hvis der er noget galt med deres hus, for det er jo ikke uset, at der en gang imellem sker noget med byggerier, siger Inge Ebbensgaard

- Nu skal beboerne ud og have fat i en certificeret statiker, eller i hvert fald nogle som kan regne på det her, og så kan de nok flytte ind igen.