TV der bevæger dig

Soldaterveteraner skal bo på landet

En gruppe veteraner vil etablere et nyt veteranhjem for tidligere soldater med ar på sjælen. Det skal ligge nær Aabenraa. Men ude på landet.

02:30

Nyt veteranhjem skal placeres i rolige omgivelser.

1 af 2

En gruppe sønderjyske soldaterveteraner med Harley Lund i spidsen vil starte en helt ny form for veteranhjem for de danske soldater, der er kommet hjem fra krigen med alvorlige ar på sjælen.

Vetaranhjemmet skal i modsætning til de fire eksisterende soldaterhjem ikke ligge i byerne, men i landlige omgivelser, hvor der er ro, og hvor der ikke bliver stillet nogen krav til dem. Her skal der være tid til og mulighed for at dyrke en køkkenhave og til at have dyr.

Harley Lund har selv været udsendt til krigszoner for Danmark tre gange. To gange til Kosova. Senest var han et halvt år i Irak i 2002.

Oplevelser der gav ar på sjælen.

01:03 Luk video

I dag findes der fire veteranhjem i Danmark. Blandt andet i Fredericia, hvor veteraner og pårørende mødes. Men her bor de i en egen bolig.

Der er cirka 1000 soldaterveteraner i Sønderjylland.

En undersøgelse af soldater udsendt til Afghanistan viser, at 3 år efter at soldaterne kom hjem, lider 9,7 % af soldaterne af posttrauamtisk stresssyndrom. (Gruppen, der er plaget af oplevelser fra krigen, er dog endnu større.)

Se og hør initiativtageren Harley Lund her (varighed: 1'03)