Stafet skudt i gang for at markere Genforeningen

Som fejring af Genforeningen på bagkant har DGI Sønderjylland arrangeret ‘Den Digitale Stafet 2020’. Startskuddet lød søndag ved Folkehjem i Aabenraa.

Søndag formiddag blev en depeche sendt afsted fra Folkehjem i Aabenraa.

En depeche, som på en måned skal rundt til forskellige grænsebyer i hånden på løbere fra 25 sønderjyske foreninger og løbeklubber i DGI-regi.

DGI Sønderjylland tager nemlig hul på Den Digitale Stafet 2020, der skal fejre Genforeningen og hylde mangfoldighed, bevægelse og historie.

- Denne stafet er skabt for at kombinere bevægelse og det historiske element, der ligger i Genforeningen, siger Claus Klaris, der er formand for DGI Sønderjylland.

Efter planen skal stafetten slutte ved Folkehjem i Aabenraa igen den 6. juni, hvor løberne til den tid sammenlagt har tilbagelagt 468 kilometer fordelt på 30 etaper.

Første etape igangsættes fra Folkehjem, hvor Aabenraas borgmester, Thomas Andresen (V), og formand for DGI Sønderjylland, Claus Klaris, løber i front.
Første etape igangsættes fra Folkehjem, hvor Aabenraas borgmester, Thomas Andresen (V), og formand for DGI Sønderjylland, Claus Klaris, løber i front.
Foto: Jørgen Guldberg, TV SYD

Koncept ændret grundet corona

Stafetten, som oprindeligt bare hed Stafet 2020, skulle være afholdt sidste år som markering af 100-års jubilæet for Sønderjyllands genforening med Danmark.

Men som så mange andre arrangementer blev det aflyst på grund af corona. Stafetten blev udskudt til i år, men eftersom coronapandemien stadig ikke har sluppet, har DGI Sønderjylland valgt at lave en digital version af stafetten.

Det betyder også, at ni planlagte større fysiske events rundt på ruten ikke bliver afholdt. I stedet kan man selv være med i 'Den digitale Stafet 2020' online og gå eller løbe af sted med familien fra egen hoveddør. 

Det er dog stadig en glædens dag for formanden for DGI Sønderjylland endelig at kunne komme i gang med stafetten. 

- Det er en forløsning at kunne få lov starte det op, og vi glæder os til at følge det rundt i Sønderjylland de næste mange uger, siger Claus Klaris.

Du kan læse mere om stafetten her.

Weekend fyldt med fejring af Genforeningen

Det har i dén grad været en weekend i Genforeningens tegn. Foruden stafetløbet søndag, blev der lørdag afholdt et brag af en genforeningskoncert ved Schackenborg i Møgeltønder.

Foruden sang og musik var der lørdag aften også nogle helt særlige sten i fokus. Nemlig grænsestenene der markerer den dansk-tyske grænse.

Med eventet GRÆNSESTEN blev jubilæet for Genforeningen, grænselandet og dets befolkning fejret med et visuel event bygget op om de 280 grænsesten, der markerer den dansk-tyske grænse. 

Ved forskellige grænsesten havde privatpersoner og foreninger lavet små events og aktiviteter.
Ved forskellige grænsesten havde privatpersoner og foreninger lavet små events og aktiviteter.

Ved 100 grænsesten var placeret lysspots, der alle blev tændt lørdag aften for at danne en punkteret linje af lys hen over landskabet. Ligeledes var der ved flere af grænsestenene arrangeret små events af både privatpersoner og lokale foreninger.

Skaberen bag projektet er Teater Seachange, og målet har været at vise grænselandets mange venskaber og forbindelser på tværs af grænselinjen.

Hele eventet blev livestreamet på YouTube og kan ses her