TV der bevæger dig

300 navere i Nordens ældste by

01:38

1 af 4

Ribe er torsdag for første gang vært for det årlige navertræf. 300 nuværende og tidligere navere ventes at deltage i deres karakteristiske dragter.

TV SYD er med direkte kl. 19:30.

Navertraditionen i Europa er ikke nær så gammel som de velbevarede middelalderhuse i Ribes gamle bykerne. Alligevel trækker Ribes gamle huse hvert år mange navere til nordens ældste by. Her kan de nemlig lære de specielle teknikker, der skal bruges, når de op mod 500 år gamle huse skal sættes i stand.

Naverne drager netop rundt i Europa for at dygtiggøre sig indenfor deres håndværk og for første gang i navenes historie holdes det berømte og traditionsrige navertræf i Ribe i år.

Hidtil har det årlige træf kun været holdt i tysktalende lande: Tyskland og den tysktalende del af Schweitz.

At navertræffet denne gang foregår i Ribe skyldes, at spillestedet Stenbohus i flere år har haft en naverhule. Den eneste i landet ud over naverhulen i København. Her har navere gennem flere år sat hinanden stævne og overnattet.

Navertraditionen daterer sig tilbage til specielt 1800-tallet, hvor nyuddannede håndværkersvende drog på valsen for at dygtiggøre sig specielt indenfor deres fag.

I dag er der fortsat navere i Europa fortrinsvis blandt tømrer og murere.

Der er strenge regler for navere. De skal være på valsen tre år og en dag, de må ikke komme tættere hjemmet end 50 kilometer, de må ikke være noget sted i mere end et halvt år og så fremdeles.

Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden
Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden
Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden