Arrestbetjente får nej til gratis advokat

Advokat for arrestbetjentene i Kolding er utilfreds med Højesteret. De får ikke hjælp som politifolk.

I sagen om en fanges dødsfald er en gruppe ansatte i Kolding Arresthus stødt på modstand i Højesteret. De får ikke beskikket en advokat.
 
Det omvendte gælder for forældrene til Ekrem Sahim, der i januar døde efter at have været i slagsmål med flere betjente i arresten. Advokat Bjørn Elimquist er beskikket, så han kan varetage forældrenes interesser.
 
Advokat Stine Gry Johannesen har også søgt om at blive beskikket, men ligesom både byretten og Vestre Landsret har dommerne i Højesteret sagt nej.
Det skyldes, at de ansatte ikke er sigtet og heller ikke kan anses for at være sigtet i den undersøgelse, som Sydøstjyllands Politi netop har genoptaget for anden gang.

Afgørelsen oprører advokaten for de otte - syv betjente og en sygeplejerske.
- Politiets efterforskning vedrører jo deres handlinger, siger Stine Gry Johannesen.
- Vi går videre til Menneskerettighedsdomstolen med sagen, siger Stine Gry Johannesen.
- Hvis der havde været tale om ansatte i politiet, ville de helt sikkert have fået beskikket en advokat, siger hun.

Advokaten mener, at de ansatte i arresten bør betragtes på linje med politifolk i en tilsvarende situation.
- Begge grupper har en lovhjemlet ret og pligt til at anvende magt, siger hun.

En beskikkelse ville indebære, at det offentlige betaler advokatens regning - med mindre de ansatte fra arresten skulle blive sigtet, tiltalt og dømt.

Men indtil videre har politiet ikke rejst en sigtelse. Foreløbig er det Dansk Fængselsforbund, som dækker udgifterne til advokatens arbejde for de fem mænd og tre kvinder.

23-årige Ekrem Sahin døde i januar. Han var urolig og støjende, og derfor fik han håndjern på ryggen. Han blev lagt på maven på gulvet og holdt i benlås.
En vicestatsobducent har fastslået, at Sahin ikke døde på grund af kvælning, klemning eller andet ydre pres. Derimod kan stærk ophidselse forklare dødsfaldet, lyder det.

Familiens advokat er kritisk over for konklusionen, og politiet har netop besluttet at stille en række spørgsmål til Retslægerådet om sagen.