Borgmestre er oprørte over bus-besparelser

Borgmestrene i Hedensted og Horsens har svært ved at forstå, at syv busruter i deres kommuner er i fare for at blive nedlagt. De frygter, at prisen for en dyr letbane i Aarhus skal betales af de busrejsende på landet.

22 busruter - heraf fem i Horsens og Hedensted - skal enten skæres væk eller driften nedjusteres. Det er konsekvensen af varslede besparelser på den kollektive trafik i Region Midtjylland.

Der er fem busruter i Horsens og Hedensted kommuner på den bruttoliste over rutetilpasninger, som Region Midtjylland har offentliggjort sammen med oplysningen om, at regionen vil spare 35 millioner kroner på den offentlige trafik. 

I alt 22 busruter i Region Midtjylland står på bruttolisten, der nu er sendt i høring i kommunerne. Hvordan tilpasningen rammer de enkelte kommuner, afhænger af det serviceniveau, kommunerne beslutter at opretholde lokalt, hedder det i en pressemeddelelse fra Region Midtjylland.

quote

- Det er fuldstændig urimeligt, at beboere i landområderne skal bøde for, at Region Midtjylland skal betale til, at letbanen i Aarhus har en løbsk økonomi.

Kirsten Terkilsen, borgmester, (V), Hedensted Kommune

En af de truede buslinjer er rute 220 mellem Horsens og Tørring via Uldum og Ølholm. Ifølge Midttrafiks seneste passagertælling bruger 336 passagerer i gennemsnit hver dag rute 220. Rute 104 mellem Juelsminde og Horsens via Glud og Snaptun har dagligt 580 rejsende og er samtidig den eneste offentlige transportmulighed til færgerne til Hjarnø og Endelave.

Borgmester Peter Sørensen, (S), er oprørt over regionens udmelding, som han mener rammer Horsens urimelig hårdt - og han vil forfølge sagen hen over sommeren.

Kirsten Terkilsen, Venstre-borgmester i Hedensted, oplyser, at hun har indkaldt til et møde den 9. august med regionsrådspolitikere om sagen.

- Det er fuldstændig urimeligt, at beboere i landområderne skal bøde for, at Region Midtjylland skal betale til, at letbanen i Aarhus har en løbsk økonomi, siger Kirsten Terkilsen til TV SYD.

Lokale ruter i fare

104: Horsens - Glud - Snaptun - Juelsminde
107: Skanderborg - Tebstrup - Gedved - Egebjerg - Horsens
110: Horsens - Brædstrup - Silkeborg
220: Horsens - Uldum - Ølholm - Tørring
502: Brædstrup - Skanderborg