TV der bevæger dig

Danmarks rigeste familier er fra Syd- og Sønderjylland

Legofamilien Kirk Kristiansen er Danmarks i særklasse rigeste med en formue på 178 milliarder kroner. Foto: Lego.com

Fire ud af ti af Danmarks rigeste familier bor og driver virksomhed i Syd- og Sønderjylland. Legofamilien Kirk Kristiansen er i særklasse rigest.

Familieformuen nærmer sig 200 milliarder kroner. Helt præcis er Lego-familien Kirk Kristiansen god for 178 milliarder kroner. Det fremgår af dagbladet Børsens årlige oversigt over landets 40 rigeste familier.

Kjeld Kirk Kristiansen, der fylder 70 år senere på året, og hans tre børn har cementeret positionen som Danmarks rigeste. Den enorme formue steg sidste år fra 141 til 178 milliarder kroner. Svimlende overskud der sendes videre til familiens pengetank Kirkbi og Lego Fonden.

Dermed er Billundfamilien, der netop nu er i gang med færdiggørelsen af Lego House, i særklasse Danmarks rigeste. De følges af Bestsellermilliardæren Anders Holch Povlsen med 47,1 milliarder kroner og Dyne-Larsen med 28,8 milliarder.

Som nyuddannet maskiningeniør i 1976 var det ellers ikke en drøm at overtage sin fars virksomhed.

Bent Jensen, ejer og adm. direktør, Linak

Syd- og Sønderjylland tegner sig for yderligere tre pladser på top 10. Familien Clausen, der driver Danfoss, har en familieformue på 28,5 milliarder kroner. Eccoarvingen i Bredebro, Hanni Merete Toosbuy Kasprzak, er den højest placerede kvinde på listen med en formue på 12,5 milliarder.

Ny i top-ti er Bent Jensen fra Linak, der for øvrigt næsten er nabo til Danfoss på Als. Han er rykket fem pladser frem til en syvendeplads.

- Som nyuddannet maskiningeniør i 1976 var det ellers ikke en drøm at overtage sin fars virksomhed, udtaler Bent Jensen til Børsen. 

Virksomheden havde dengang bare syv ansatte, men Bent Jensen opfandt en motor, der især benyttes til justerbare kontorborde samt hospitalssenge. De sælges nu verden over og har hævet Bent Jensens formue til 12,4 milliarder kroner.

De fire syd- og sønderjyske familiers formue udgør tilsammen 231,4 milliarder kroner. Det er næsten halvdelen af den samlede formue, 487,2 milliarder, hos Danmarks 40 rigeste familier - og 75% af top 10.

På top 40 finder man også familien Kirk Johansen (8,1 mia. kr.), der har afgivet sit ejerskab af Lego til en anden gren af familien, Fleggard-familien (5,2 mia. kr.) og familien Terp-Nielsen (3,0 mia. kr.), der har tjent en formue på Abena-koncernen i Aabenraa.

Top 10
1 Familien Kirk Kristiansen Lego, Kirbi m.fl. 178 mia. kr.
2 Anders Holch Povlsen Bestseller m.m. 47,1 mia. kr.
3 Lars Larsen Jysk Holding 28,8 mia. kr.
4 Familien Clausen Danfoss 28,5 mia. kr.
5 Niels Peter Louis-Hansen Coloplast/Ambu 27,8 mia. kr.
6 Hanni Merete Toosbuy Kasprzak Ecco 12,5 mia. kr.
7 Bent Jensen Linak 12,4 mia. kr.
8 Familien Foss Foss 10,8 mia. kr.
9 Familien Kann-Rasmussen Velux 8,8 mia. kr.
10 Fam. Mærsk-McKinney Møller A. P. Møller-Mærsk8,7 mia. kr.

 

Ny og forbedret app - hent den nu
Ny og forbedret app - hent den nu
Ny og forbedret app - hent den nu