Den grønne vækst er i fare

Venstres nye finanslovsforslag vækker harme i miljøverdenen.

Med den nye finanslov foreslår regeringen at skære markant i MUDP-tilskuddene fra næste år. MUDP står for Miljøteknologisk Udviklings- og Demonstrationsprogram og er penge, der investeres i grønne jobs.

I år er MUDP-puljen på 78 millioner kroner. Men det beløb vil blive skåret kraftigt ned til 19,4 millioner i 2017 og 2018. Og fra år 2019 vil puljen helt forsvinde.

Men det forslag falder ikke i god jord på virksomheden Envotherm i Haderslev. Her har MUDP-midler været med til, at man har kunnet opfinde nye, grønne måder at rense spildevand på.

quote

Når man skærer på midler til grøn teknologi, så skærer man både på væksten og miljøet. Så det er et dobbelt selvmål af regeringen.

Christian Rabjerg Madsen, MF, Miljøordfører, Soc.dem.

Maskinerne kan rense industrispildevand til rent vand. Metoden er opfundet af Richard Schmidt. Et projekt, der kunne blive til virkelighed, da Envotherm for få år siden fik 1,6 millioner kroner fra MUDP-puljen.

- Det har helt klart hjulpet os igennem krisen - og hjulpet os til at raffinere det produkt vi står med i dag, siger Richard Schmidt til TV SYD.

Men i regeringens finanslovsforslag lægges der op til, at ordningen beskæres kraftigt. Og ifølge brancheforeningen Dansk Miljøteknologi, så vil det få konsekvenser for de grønne jobs i Danmark.

- Hvis regeringen ikke ønsker at satse sammen med branchen og skabe nye teknologier, så vil man kunne opleve, at alle de virksomheder, som har alle de gode idéer, søger et andet sted hen. Det vil ikke være særlig godt for alle de fagmedarbejdere i landet, der så ikke kan få de arbejdspladser, forklarer sekretariatschef Jonas Fredsted Villadsen.

Dansk Miljøteknologi bakkes op af Socialdemokraternes miljøordfører.

- Når man skærer på midler til grøn teknologi, så skærer man både på væksten og miljøet. Så det er et dobbelt selvmål af regeringen. Jeg frygter at vi ikke kan skabe arbejdspladser til grønne løsninger, som bliver eksporteret til hele verden, siger Christian Rabjerg Madsen (S).

Hos Venstre maner man til besindighed. Den kraftige beskæring betyder ikke nødvendigvis, at der ikke kan komme flere penge til ordningen senere hen.

- Regeringen prioriteret forskning rigtig højt. Der fortsat afsat én procent af BNP til forskning. Jeg er sikker på, at MUDP også vil blive prioriteret i efterårets forhandlinger. Der vil man se, at der tilføres yderligere penge, forklarer Anni Matthiesen (V), der er medlem af Miljø- og Fødevareudvalget.

Om der kommer flere penge til ordningen bliver forhandlet på plads i løbet af efteråret.