TV der bevæger dig

Miljøminister ser på fremtidens rensningsanlæg i Billund

Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen besøger mandag Billund Vands rensningsanlæg. Anlægget producerer mere energi, end det bruger, og kan blive en eksportsucces.

Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen så bl.a. den avancerede Exelys-teknologi, som her fremvises af projektleder Mads Munk-Poulsen (t.h.), Billund BioRefinery, sammen med den lokale MF’er Anni Matthiesen (i baggrunden).

Verden tørster efter ny vandteknologi, der sparer energi, genbruger ressourcer og er billig i drift. Og én af løsningerne på de udfordringer findes i Billund, hvor miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen i dag er på besøg på fremtidens rensningsanlæg.

Billund BioRefinery er et eksempel på, hvad der skal til for at skabe et nyt eksporteventyr. I 2018 vil Billund Vand ved hjælp af Billund BioRefinery producere 2,5 gange mere energi, end det forbruger på rensning af spildevand og levering af drikkevand – hvilket gør anlægget til et af de mest energieffektive rensningsanlæg i verden.

Efter planen er anlægget færdigbygget i 2017, men allerede nu har Sydkorea lagt en ordre på to anlæg til en værdi af 50 mio. kroner.

- Hele verden er på udkig efter det næste inden for vandteknologi, der ikke belaster miljøet og endda kan være med til at producere bæredygtig energi. Det er Billund BioRefinery et godt eksempel på, for deres rensemetode vil producere 2,5 gange mere energi, end det forbruger. Det er desuden billigere i drift og renser spildevandet bedre. Det er præcis det, der efterlyses verden over, og løsningen er i Billund, siger miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen i en pressemeddelelse om besøget i Billund..  

00:39

Minister Esben Lunde Larsen blev i dag vist rundt på rensningsanlægget er. Hør ham fortælle, hvor god en idé han synes, anlægget er.

Luk video

Billund BioRefinery er det første fyrtårnsprojekt støttet af Miljø- og Fødevareministeriet via den såkaldte MUDP-pulje for miljøteknologiske udviklingsprojekter. Projektet har modtaget 15 millioner kroner i støtte. Bag anlægget står Billund Vand, Billund Kommune og virksomheden Krüger A/S.

Siden fyrtårnsprojektet gik i gang i 2013 har mere end 1.500 eksperter og specialister besøgt anlægget i Billund. En stor del af gæsterne kommer fra landene USA, Kina, Sydkorea, Tyskland og Mexico.