Dieseltyverier for millioner

Tyveri af diesel - bl.a. direkte fra tanke - er et stigende problem. Olieselskabet OK har således haft tab på 800.000 kr. alene i år, bl.a. fra selskabets særlige lastbil-anlæg i Padborg.

- Vi ser en stigende tendens. Ved vores tankstationer kommer der kassevogne fyldt med beholdere, og så forsvinder der hurtigt 1000 liter diesel på ti minutter, lød det fra produktchef Henrik Bruun Guldmann på en sikringskonference i Padborg torsdag.

Tyverierne sker simpelthen ved at dækslerne til tankene brækkes op og dieslen suges op i medbragte beholdere - eller i lastbilernes tanke.

Stigende problem

Tyverier af diesel var et af hovedpunkterne på konferencen på FDE Center i Padborg. Her udvekslede transportører, transportkøbere og politiet erfaringer.

Syd- og Sønderjyllands Politi har registreret et stigende antal tyverier af diesel. Sidste år var der 628 tilfælde - mod 448 i 2007. Indtil 17. september er der registreret 507 tyveriet. Det svarer til, at der vil ske 712 tyverier i løbet af hele året, hvis tendensen fortsætter.

- Det gør den heldigvis ikke, siger kommunikationschef Lene Bonde fra OK til TV SYD. Vore teknikere har været rundt til samtlige 54 truck-anlæg og har sikret dem med følere, som registrerer, hvis der suges diesel op fra tankene. Og vi kan mærke, at det har hjulpet.

Også misbrug af dieselkort er et stort problem.

Kort misbruges

Syd- og Sønderjyllands Politi har lavet en opgørelse over tyveri af diesel gennem de sidste seks år. Tallet for 2012 er anslået.
Syd- og Sønderjyllands Politi har lavet en opgørelse over tyveri af diesel gennem de sidste seks år. Tallet for 2012 er anslået.

- Tyveri af diesel er et af de helt store emner for os. En tømt tank kan løbe op i 1000 liter, og dieselkortene kan misbruges. Der er tale om store pengebeløb, sagde adm. direktør Allan Jepsen fra transportvirksomheden Contino A/S.

OK oplever også tyverier fra tankanlæg, hvor dieselkort misbruges.

Men der er modtræk. F.eks. kan et firma lave en maksimal grænse for tankning på et kort per dag. Et andet tilbud er at sende en email til vognmanden, hver gang chaufføren tanker. Så er det muligt at opdage misbrug.

Effekt

ITD?s chefkonsulent Birthe Boisen erklærede, at det kan koste mange penge ikke at overholde basale sikkerhedstiltag. For eksempel må PIN-koden aldrig være samme sted som dieselkortet:

- Sker det alligevel, kommer du ikke uden om at betale de mange tusinde kroner, misbruget kan koste.

Meget tyder på, at en hårdere kamp mod kriminaliteten har effekt. Mens antallet af dieseltyverier i hele regionen stiger, har der de seneste år været lidt færre anmeldelser fra selve Padborg-området. Grunden kan være, at byen har nydt godt af en massiv indsats mod kriminalitet de seneste år.

- Derfor er der absolut grund til at fortsætte den gode indsats, erklærede ITD?s formand Peter Provstgaard.

Tallene fra Syd- og Sønderjyllands Politi omfatter alt fra tyveri af diesel fra en lastbil, tyveri fra en fast tank hos en vognmand, tyveri af diesel fra vejarbejder, byggepladser osv. Men tendensen er ifølge politiet klar.