TV der bevæger dig

Dinglende lygte koster 700 kr. i bøde

Masser af cyklister bruger denne type cykellygte. Men fra næste uge bliver den forbudt.

Sådan skal en baglygte se ud. Den skal kunne ses på 300 meter afstand og kunne lyse med fuld styrke i fem timer.

1 af 2

Fra næste uge koster en dinglende lygte 700 kr. - hvis den sidder på din cykel. Mange cyklister kører med de såkaldte knap-lygter, så de lyser ned i jorden. Det bliver forbudt fra 1. november.

Omkring hver fjerde cyklist kører i dag med cykellygter, som vil være ulovlige fra næste uge. Og i sidste uge afslørede en undersøgelse i Politiken, at otte ud af ti ikke kender de nye regler.

Så det er op ad bakke for Trafikstyrelsen og Rådet for Sikker Trafik, som netop nu er ude med kampagner for at informere om de nye regler.

Krav til brændetid

Kort fortalt siger reglerne, at alle cykellygter skal sættes fast på cyklen, så de lyser lige frem - eller lige bagud. Og nye batteri-cykellugter skal kunne opfylde kravet til lysstyrke i minimum fem timer.

- Når man har en cykellygte, der lyser ned i jorden eller en lygte, der lyser meget svagt, så er det svært for bilisterne at se cyklisten.

Dermed øges risikoen for, at man bliver kørt ned. Desuden giver dårlige lygter cyklisten en falsk tryghed. Det vil sige at man tror, at bilisterne kan se én, men det kan de ikke, siger Pernille Ehlers, specialkonsulent i Rådet for Sikker Trafik.

Stedbarn

Cykellygter har i mange år været stedbarn i færdselsloven. Da de moderne batteri- og diode-lygter kom frem, var lovgiverne i tvivl om lygterne måtte blinke. Faktisk var det ikke tilladt, men cyklisterne blev ved med at købe blinkende lygter.

I de nye regler er det tilladt med blinkende lygter. Dog skal de blinke med to blink pr. sekund.

De nye regler skal øge cyklisternes sikkerhed, lyder det fra Trafikstyrelsen og Rådet for Sikker Trafik:

- Jo flere cyklister, der kører med ordentligt lys på, jo bedre er det for trafiksikkerheden. Derfor kan man også risikere en bøde, hvis man ikke har korrekt lys på cyklen, siger Jørn Pakula Andresen, vicepolitiinspektør hos Rigspolitiets Nationale Færdselscenter.

Bøden er efter de nye, forhøjede satser kun 700 kr., hvor minimumsbøden for bilister er 1000 kr.

Lovens krav

Krav til cykellygter efter 1. november 2012:

■Lygterne skal fremover lyse lige frem eller lige bagud.

■Forlygter og baglygter skal kunne ses tydeligt på mindst 300 meters afstand og skal også være synlige fra siden.

■Forlygter og baglygter skal sidde, så de lyser henholdsvis lige fremad og lige bagud ? de må altså ikke hænge og lyse ned i jorden.

■Forlygter og baglygter må fortsat gerne blinke.

■Kraftige forlygter, der er beregnet til at oplyse vejen foran cyklisten, skal monteres, så de lyser skråt nedad og ikke blænder modkørende.

Nye batteri-cykellygter, der sælges i Danmark, skal kunne lyse tilstrækkeligt til at opfylde lovens krav om synlighed i minimum 5 timer.

Selve lygten eller salgsindpakningen skal være mærket med ?Brugstid/Runtime? og en angivelse af, hvor mange timer, batteriet kan opfylde kravet. Dette skal også oplyses i markedsføringsmateriale som fx annoncer, brochurer, på nettet osv.

Hvis man bliver stoppet af politiet, og der ikke er lys på cyklen eller lygterne ikke opfylder lovens krav, så koster det 700 kroner.

Læs mere om de nye regler på Trafikstyrelsens hjemmeside: www.trafikstyrelsen.dk

Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden
Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden
Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden