Ekspert: Det er en kaskelot-hval

Det er en kaskelothval, der har forvildet sig ind i Vejle Fjord. Det fastslår hval-ekspert fra Søfarts- og Fiskerimuseet i Esbjerg.

Billedmaterialet af den hval, der mandag eftermiddag og aften blev observeret i Vejle Fjord, viser med sikkerhed, at der er tale om en  kaskelothval. Det fatslår Lasse Fast Jensen, der er biolog og inspektør på Søfarts- og Fiskeri-museet i Esbjerg med hvaler som speciale.

- Der er måske tale om af en af en større flok kaskelot-hvaler, som i efteråret forvildede sig ind i Nordsøen i stedet for at dreje af i tide og søge mod Atlanterhavet før England, hvor de burde svømme vest om. Hvis den så svømmer mod øst, så bliver den fanget her. Der er fundet omkring 30 døde kaskelothvaler i Nordsø-området, og mange døde hvaler er strandet ved kysterne, siger Lasse Fast Jensen til TV SYD.

En kaskelothval blev set i Øresund den 9. maj, og det kan let være den samme, der mandag blev set i Vejle Fjord.

- Efter billederne at dømme, er hvalen i Vejle Fjord tynd og underernæret. Der er kun ringe håb om, at den kan overleve og finde tilbage til sit naturlige leveområde på dybt vand i Atlanten, vurderer Lasse Fast Jensen.

Hvalen blev  set med kurs ud af fjorden sent mandag aften - men det er tirsdag morgen usikkert, om den er kommet ud i Lillebælt.

En kaskelothval er verdens største tandhval og kan blive op til 20 meter lang med en vægt på op til 55 ton, hvis der er tale om en han. Den trives bedst på to kilometers dybde og lever af blæksprutter, så det er helt anderledes vilkår den lige nu må klare sig under i dansk farvand.