TV der bevæger dig

Fanø sætter alle sejl til for at fejre øens 275 års selvstændighed

00:16

Fanøs viceborgmester Marius Nielsen (V) glæder sig til fejringen af øens jubilæum.

I en hel uge markerer Fanø, at det den 10. juli er 275 år siden, at øens borgere købte sig fri af kongens åg og blev frie borgere på egen ø.

I 1741 besluttede Christian den VI at bortauktionere Fanø fra kronen. Efter mange års kamp,lykkedes det i den forbindelse øens borgere på auktion i Ribe, at frikøbe Fanø. Øen havde hidtil været underlagt Riberhus Ladegård, hvilket bl.a. betød, at Fanøboerne ikke havde ret til at udøve sejlads og søfart med egne skibe. Frikøbet medførte  en enestående sejlskibstid, som fik stor betydning for øens fremtid, og som i dag stadig er en stor del af øens DNA.

 
Festlighederne bliver skudt i gang i forbindelse med Fannikerdagen søndag den 10. juli, hvor tidligere udenrigs- kulturminister Per Stig Møller(K) vil være med som gæstetaler og fortsætter hele ugen derefter frem til Sønderhodagen søndag den 17. juli, hvor kulturminister Bertel Haarder (V) er dette års festtaler.

På tværs af foreninger, erhvervsliv og offentlige institutioner er der skabt et spændende program med forskellige arrangementer, til store og små, og som på den ene eller anden måde sætter fokus på frikøbet og den betydning, det har haft for Fanøs historie.

- Det er glædeligt at opleve, hvordan hele øen bakker op om jubilæet, og denne opbakning afspejler sig tydeligt i det mangfoldige program, der er blevet sammensat. Man kan vel med rette sige, at vi stod sammen da det gjaldt i 1741, og det gør vi stadig den dag i dag 275 år efter, siger Fanøs borgmester Erik Nøreby (V).

 

 

 

.  

 

 

Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden
Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden
Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden