Fjernvarmerør smeltede

Et større boligområde i Kolding var udsat for et usædvanligt uheld med fjernvarmen. Ved en fejl blev der ledt alt for varmt vand ud i fjernevarme-rørene - og mindst 18 steder smeltede stikledningerne...

- Vi har aldrig oplevet noget lignende,siger varmeforsyningschef Helge Slot Hansen, TRE-FOR. Vi har gravet op 18 steder i området nord for Egtvedvej - og der kan godt være flere steder, hvor der er mindre brud, som ikke er opdaget endnu.

Langt over 100 grader

Uheldet skete ved 10.30-tiden torsdag. Affaldsforbrændingsanlægget TAS ledte ved en fejl vand, som var langt over 100 grader varmt ud i fjernvarme-nettet.

Men specielt stikledningerne til huse er lavet af plastrør, som kan klare 90 grader varmt vand i korte perioder. 

- Den daglige temperatur på vandet er 73 grader. I korte perioder har vi oplevet vand på 86-88 grader, og det har ikke givet skader.

Under tryk

TAS-anlægget arbejder interns med vand under tryk. Og så er det 160 grader varmt. Men der må være sket en fejl, siden det for varme vand er blevet ledt ud til forbrugerne. (Når vandet kan være over 100 grader, skyldes det, at vandet er under tryk, så kogepunktet er højere).

Monterer ventiler

- Vi har allerede bestilt udstyr til hurtiglukninges-ventiler, som skal monteres ved TAS-værket, forklarer varmeforsyningschefen. Der er ingen systemer, som i dag kan afværge et uheld som det her.

Et større område i Kolding Nord og Bramdrupdam var uden varme hele dagen. Også flere virksomheder blev berørt.

I løbet af torsdagen blev de fleste brud lavet - og kl. 03 havde den sidste forbruger varme igen.

I løbet af morgenen og formiddagen blev yderligere tre brud afsløret.

- Vi kan ikke udlelukke, at der er mindre brud, som endnu ikke er opdaget, siger Helge Slot Henriksen. Der kan også være steder, hvor isoleringen omkring hovedrørene er smeltet.

Dækkes af forsikring

Skaderne på forbrugernes stikledninger er dække af husforsikringen.
Tre-For opfordrer  folk i det berørte område til at tjekke for utætheder i deres installationer. Hvis du finder noget unormalt anbefaler Tre-For, at du lader være med at pille ved det, og i stedet ringer efter en installatør.

Eventuelle skader skal meldes til egen forsikring og Tre-For.