TV der bevæger dig

Fra konditorkager til akvariefisk i Kenya

07:39

René Jørgensen begyndte som konditor i Esbjerg men som skiftede mel og sukker ud med søheste.

Lokale dtykker i op til 14 timer om dagen - med en 100 meter luftslange.

Det indiske Ocean vrimler med farvestrålende fisk

Jeg havde ikke engang råd til at købe en pakke cigaretter.

Rene Jørgensen har 200 lokael ansatte i sit firma.

45.000 fisk eksporterer den driftige esbjergenser hver måned.

1 af 6

I Esbjerg begyndte han som konditor. Men nu har han lagt sukker og mel bag sig – og er i dag verdens største eksportør af fisk til saltvands-akvarier.

Journalist Ole Vestergaard fra TV 2 har lavet en lille portræt-udsendelse af Rene Jørgensen, som i dag bor i Mombasa i Kenya. Han er grundlægger og ejer af Kenya Tropical Sealife.

Han bor med sin kenyanske hustru, Purity, lidt nord for Mombase. Hun er professionel poker-spiller. På ejendommeb bor også hans far, Glen Jørgensen, som var dyrehandler i Esbjerg og i dag er fodermester i sønnens virksomhed.

Lokale tjener til dagen og vejen ved at dykke i mange timer dagligt efter de farvestrålende fisk. Det foregår uden ilt-tanke, men i stedet med en 100 meter luft-slange fra en båd på overfladen.

De indfangede fisk pakkes i poser med vand og antibiotika. Her ligger de i op til 60 timer, mens de f.eks. sendes til fjerne destinationer.

Rene Jørgensen sender hver måned 45.000 levende fisk til mange lande.

Han blev i sin tid udlært i konditoriet Westend i Kongensgade i Esbjerg.  Men efter uddannelse begyndte han at leje akvarier ud til kontorer og restauranter i hele Jylland.  Forretningen blev udvidet med import af saltvandsfisk, som blev solgt i hele Europa.

For 14 år siden kom han til Kenya. Men i løbet af et år var hen gået konkurs med sit første firma.

- Jeg kendte ikke rigtig det afrikanske system. Hvordan man skulle gøre forreetninger. Så efter et års tid havde jeg faktisk ikke flere penge. Jeg var faktisk så fattig, at jeg ikke engang kunne købe en pakke cigaretter, fortæller Rene Jørgensen.

I dag er cigaretterne skiftet ud med store cubanske cigarer - og han lever et luksus liv i havnebyen.

Ole Vestergaard er meget begejstret for Østafrika. Han har opholdt sig mange gange i Kenya, bl.a. som frivillig i projekter, f.eks. med mikro-finansiering.

Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden
Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden
Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden