Genopfører Stormen på Dybbøl

Ole Bornedal filmen i disse måneder stormen påp Dybbøl i Tjekkiet. Og i weekenden genopføres det berømte slag - i en lidt mindre målestok med ca. 70 danske, tyske, tjekkiske og amerikanske aktører.

Historiecentret, Sergentskolen, Hjemmeværnet og de mange frivillige danske og tyske ildsjæle og reenactere er klar til ?Kampen om Als?, hvor det afgørende slag i krigen 1864 mellem Danmark og Preussen genopføres.

De første deltagere er allerede ankommet, og den store soldaterlejr på Sergentskolens øvelsesterræn bliver etableret ikke mindst med stor hjælp fra Hjemmeværnet, som i år støtter massivt op om projektet.

For en måned siden blev der netop på øvelsespladsen lavet optagelser til en stor dansk dokumentarfilm om krigen 1864. Den skal selvfølgelig sendes i jubilæumsåret næste år. Til optagelserne bygges en skanse og en preussisk stormparallel. Elementer som vi nu udnytter til at genopføre stormen på Dybbølstillingen i 1864.

Soldaterlejren er åben lørdag eftermiddag og fra kl. 10 til 15 søndag. Her kan publikum møde soldaterne i lejren, og se deres kamp- og kanondemonstrationer.

Krig er andet end bulder og brag, så mød også marketenderne, der byder på fedtemadder og kage, eller støb en kugle og slå en mønt hos smeden, og kast et blik ind på lazarettet, skriver museumsinspektør Bjørn Østergaard i presseomtalen.

1800-tallets kvinder er også talrigt repræsenteret, både kvinderne på hjemmefronten der strikker til mændene i krig, diakonissen der tager sig af de sårede og syge, visekællingen der sælger kulørte blade ? for ikke at nævne den letlevende kvinde.

Entré 40 kr. Se hele programmet på www.kampenomals.dk

Program: Kampen om Als